Kuzu ve oğlakların ağız bölgesinde orf virus (Ektima) nedeniyle meydana gelen dudak lezyonlarının moleküler ve virolojik yönden araştırılması ve papilend™ krem ile tedavi sürecinin incelenmesi
Investigation of molecular and virological of lip lesions caused by orf virus (Ecthyma) in mouth side of lamb and goat kids and examination of the papilend™ cream treatment process
  1. Tez No: 769246
  2. Yazar: GÜLER BERAT KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KALE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Elektron mikroskobi, Embriyolu tavuk yumurtası, Kuzu, Oğlak, PCR, Electron microscopy, Embryonated chicken egg, Lamb, Goat kid, PCR
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Türkiye'de Orf virus küçükbaş hayvanlarda önemli viral hastalıklardan biridir. Özellikle yavru ölümlerine sebep olması ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Aşılamalar mevcut olsa da alternatif tedavi yöntemleri geliştirilmesi gereklidir. Burdur-Merkez ve ilçelerinde halk elinde bulunan çeşitli ağıllardan ırk, cinsiyet ve ≤ 1 ay-3 ay yaş aralığında olan ektima hastalığına karşı koruyucu amaçlı aşılama yapılmamış 50 adet kuzu ve 50 adet oğlağın ağzında (dudak, diş eti) Orf virus (ORFV) sonucu gelişen lezyonlardan kabuk örnekleri alındı. Alınan örneklerde 25 farklı tip primer kullanarak konvansiyonel PCR yöntemi ile ORFV genom varlığı araştırıldı. Çalışmada yerli ırk kuzular (Sakız; %40) ve oğlaklarda (Kıl keçisi; %36) yüksek viral genom pozitiflik belirlendi. ORFV genom varlığı dişi kuzularda (%60) ve oğlaklarda (%46), erkeklere göre daha fazla pozitiflik tespit edildi. ORFV genom varlığı ≤ 1 aylık kuzu (%36) ve oğlaklarda (%40), 2 ve 3 aylık yaş grubundakilere daha fazla pozitiflik tespit edildi. Bu çalışmada PCR uygulamaları sonucunda Burdur bölgesinde ORFV yönünden ağırlıklı olarak; GIF/IL, PPP1-PPP4, Orf1-Orf2, VIR1-VIR2, vIL-10-3 vIL- 10-4, B2L ve Alfa tubulin primerlerinin varlığı tespit edildi. PPV JGR, ORFV 011-B ve ORFV 109 primerleri kullanılarak yapılan PCR analizlerinde hiçbir pozitiflik elde edilemedi. Çalışmamızda dokularda en çok ikili ORFV primeri olan grupları en yüksek oranda bulunduğunu tespit edildi. Çalışmada 11 günlük embriyolu tavuk yumurtası (ETY) Chorioallantoik membran (CAM)'a yapılan doku inokulumlarının ekimleri sonucu membranda kalınlaşma, opaklaşma, renk değişimi ve karakteristik pock lezyonlarını tespit edildi. 100 adet yumurtanın 94 tanesinde (%94) lezyon varlığı veya patolojik durum belirlendi. PCR testinde kullanılan her bir primerde pozitiflik belirlenmiş doku örneklerinde EM incelemesinde hem hücre sitoplazması içerisinde hem de sitoplazma çevresinde bir zarfla çevrili orta kısmında elektron densi belirgin muhtemelen ORFV'ye ait yapılar izlendi. Bu çalışmada elde ettiğimiz PCR (primer ayrımı yapılmaksızın) ve ETY sonuçları karşılaştırıldığında ORFV tespitinin ikisi içinde %94 pozitiflik gösterdiği tespit edildi. Her tipe yönelik EM ile incelenen örneklerde ORFV'nin varlığı görüldü. Çalışmada sığırlarda görülen siğil benzeri oluşumları yumuşatmak ve sertleşerek rahatsız edici etkisini azaltmak amaçlı geliştirilmiş ticari preparat olan PAPILEND™ krem 100 adet koyun ve oğlakta ağız bölgesinde görülen ORFV lezyonlarına sabah akşam birer kez olmak üzere 10 gün boyunca uygulandı. Uygulamalar sonucu ORFV'ye bağlı gelişen lezyonların tamamen gerilediği ve iyileştiği görüldü. Sonuç olarak farklı ırklardaki kuzu ve oğlakların ağız bölgesinde meydana gelen lezyonlarda ORFV varlığı moleküler ve virolojik yönden tespit edildi. Yeni bir alternatif uygulama prosedürü kullanılarak ORFV enfeksiyonlarında başarılı sonuçlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
Orf virus is one of the important viral diseases in small cattle in Turkey. Especially the fact that it causes the death of puppies leads to economic losses. Although vaccinations are available, it is necessary to develop alternative treatment methods. Shell samples were taken from lesions that developed as a result of ecthyma disease (Orf virus=ORFV) in the mouth (lips, gums) of 50 lambs and 50 goat kids aged ≤ 1 month- 3 months from variousin the hands of the people in Burdur-Center and districts racing, gender and age range. The presence of ORFV genome was investigated by conventional PCR method using 25 different types of primers in the samples taken. In the study, high viral genome positivity was determined in domestic breed lambs (Sakiz; 40%) and kids (Hairy goat; 36%). The presence of ORFV genome was detected more positivity in female lambs (60%) and kids (46%) than in males. The presence of ORFV genome ≤ 1 month was detected in lambs (36%) and kids (40%), more positivity was detected in those in the age group of 2 and 3 months. As a result of PCR applications in this study, the presence of GIF/IL, PPP1-PPP4, Orf1-Orf2, VIR1- VIR2, vIL-10-3, vIL-10-4, B2L and Alpha tubulin primers were detected predominantly in the Burdur region in terms of ORFV. No positivity was obtained in PCR analyses performed using PPV JGR, ORFV 011-B and ORFV 109 primers. In our study, we found that the groups with the highest number of binary ORFV primers were found in the tissues at the highest rate. In the study, thickening, opacification, color change and characteristic pock lesions were detected in the membrane as a result of planting of tissue inoculums made on chorioallontoic membran (CAM) of embryonated chicken egg (ECE) for 11 days. The presence of lesion or pathological condition was determined in 94 out of 100 eggs (94%). In tissue samples in which positivity was determined in each primer used in the PCR test, structures belonging to ORFV with a pronounced electron density were observed in the EM examination, both in the cytoplasm of the cell and in the central part surrounded by an envelope around the cytoplasm. When the PCR and ETY results obtained in this study were compared, it was found that ORFV detection showed 94% positivity in both of them. The presence of ORFV was seen in the samples examined with EM for each type. In the study, PAPILEND™ cream, a commercial preparation developed to soften the wart- like formations seen in cattle and reduce the disturbing effect by hardening, was applied to 100 pieces of lamb and goat kid ORFV lesions seen in the mouth area once in the morning and evening for 10 days. As a result of the applications, it was seen that the lesions developed due to ORFV completely regressed and healed. As a result, the presence of ORFV in lesions in the mouth area of lambs and capricorns of different breeds was detected from a molecular and virological point of view. Successful results were obtained in ORFV infections using a new alternative application procedure.