Cinuçen Tanrıkorur' un aksak semai ve lenk fahte usulünde bestelediği sözlü eserlerin makamsal analizi
Maqam analysis of songs composed by Cinuçen Tanrikorur in aksak semai and lenk fahte rhythms
- Tez No: 769326
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET NURİ PARMAKSIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Cinuçen Tanrıkorur, Türk Mûsikîsi, Makam Analizi, Cinuçen Tanrıkorur, Turkish Music, Office Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Sanat Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmamızda Türk müziğinin önemli bestekarlarından, Cinuçen Tanrıkorur'un aksak semâi ve lenk fahte usûllerindeki sözlü formda eserlerinin makamsal açıdan analizini tespit etmek amaçlanmıştır. Cinuçen Tanrıkorur'un eserlerinin incelenmesinde nitel araştırma yönteminden olan tarama modeli ve doküman inceleme teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın kavramsal çerçevesi kapsamında Cinuçen Tanrıkorur'un yaşamış olduğu XX. yüzyıldaki mûsikî hakkında bilgiler verilmiş daha sonra Cinuçen Tanrıkorur'un hayatı ile birlikte aksak semâi ve lenk Fahte usûlleri hakkında bilgiler aktarılmıştır. Cinuçen Tanrıkorur, 20 Şubat 1938'de İstanbul'da doğmuş ve 28 Haziran 2000 tarihinde vefat ettiği bilinmektedir. Dinî ve lâdinî formlarda birçok eseri günümüze kadar gelmiştir. Eserlerinde hem Türk mûsikîsinin geleneksel tavrını benimsemiş hem de kendine özgü bir tavrı olduğu görülmektedir. Bestelemiş olduğu eserlerinde makam geçkisi ve form kullanımı açısından günümüze zengin bir repertuvar bırakmıştır. Bu çalışmanın ilk bölümünde Cinuçen Tanrıkorur'un on beş adet Aksak Semâi ve Lenk Fahte usûllerinde sözlü eserlerinin notaları farklı kaynaklardan incelenmiştir. Notalar dijital ortama aktarılmış, eserlerin makamsal olarak analizleri yapılmış ve eserler üzerinde biçimsel olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; incelenen eserlerde, Cinuçen Tanrıkorur'un kendine özgü bir tavrının olduğu, bestelemiş olduğu, eserlerinde makam geçkilerini zengin motiflerle süslediği ve form yapısını ustalıkla kullandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the maqam analysis of the works of Cinuçen Tanrıkorur, one of the important composers of Turkish music, in interpreting form in Aksak semâi and Lenk fahte methods. Scanning model and document examination techniques, which are qualitative research methods, were used in the examination of the works of Cinucen Tanrıkorur. Within the conceptual framework of the research, information was given about the 20st century music in which Cinucen Tanrıkorur lived, and then information was given both about the methods and of the method, Aksak semâi and Lenk Fahte together with the life of Cinucen Tanrıkorur. Cinuçen Tanrıkorur was born in Istanbul on February 20, 1938 and is known to have died on June 28, 2000. Many of his works have survived in religious and spiritual forms. In his works, it is seen that he has adopted the traditional attitude of the Turkish music and has a unique attitude. In his compositions, he left a rich repertoire in terms of the history of the office and the use of form. In the first part of this study, the notes of Cinucen Tanrıkorur's interpreting works in the ways of Aksak Semâi and Lenk Fahte were examined from different sources. The notes were digitized, the works were analyzed in a circular way and evaluated formally on the works. As a result; In the works examined, it was seen that Cinucen Tanrıkorur had a unique attitude, decorated the past of office with rich motifs in his compositions and skillfully used the form structure.