Cinuçen Tanrıkorur'un curcuna, düyek usüllerindeki şarkılarının usûl-arûz vezni ilişkisi yönünden incelenmesi
Examination of Cinuçen Tanrıkorur's curcuna and düyek songs in terms of usul-aruz meter relationship
  1. Tez No: 871761
  2. Yazar: HÜSEYİN KUBİLAY ÖZTUĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NURİ PARMAKSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Müziği, Klasik Türk Müziği, Cinuçen Tanrıkorur, Turkish Music, Classical Turkish Music, Cinuçen Tanrikorur
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Sanat Müziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmamızda 20. Yüzyılın önemli bestekârlarından olan Çinuçen Tanrıkorur'un şarkı formunda düyek ve curcuna usullerinde bestelemiş olduğu 29 adet eseri usul-aruz ilişkisi bakımından incelenmiştir. Eserler finale nota kullanım programı ile tekrardan notaya alınmış akabinde şiirlerin vezin kalıpları saptanmıştır. Aruz kalıbında kullanılan imale, zihaf, med, vasıl gibi olgular bulunmuş ve bunlar usul çizgisi kullanılarak güftelerin usule tekabül eden darpların altına yerleştirilmiştir. Finale programında yazılan usul-vezin dağılımları ise tablolar halinde gösterilmiştir. Böylece bestekârın vezinleri şarkı içinde nasıl yorumladığı incelenip, melodi-güfte uyumunun darplara nasıl tekâmül ettiği gösterilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Cinuçen Tanrıkorur'un curcuna ve düyek usulünde bestelediği şarkı formundaki eserlerden 14 tanesinin usul-vezin dağılımının simetrik bir şekilde olduğu 15 tanesinin ise simetrik bir şekilde olmadığı ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
20 In this study. The 29 works of Çinuçen Tanrıkorur, one of the important composers of the century, composed in the duyek and curcuna methods in song form, were examined in terms of the relationship between usul and aruz. The works were recorded again with the final note usage program, and then the patterns of the poems were determined. The cases such as imate, zihaf, med, wasil used in the aruz mold were found and these were placed under the beats corresponding to the procedure of the cuffs using the procedural line. The distributions of the procedures written in the Finale program are shown in tables. Thus, it was examined how the composer interpreted the verses in the song and it was shown how the melody-melody harmony evolves into beats. According to the results of the research, it turns out that 14 of the song-form works composed by Cinuçen Tanrıkorur in the curcuna and duyek method have a symmetrical distribution of the method, and 15 of them are not in a symmetrical way.