Sivas Çat ormanları'nın gustavioid akarları (Acari, Oribatida, Gustavioidea) üzerine taksonomik araştırmalar
Taxonomic investigations on gustavioid mites (Acari, Oribatida, Gustavioidea) of the Çat forests (Sivas)
  1. Tez No: 769440
  2. Yazar: HANDAN EZGİ TÜYLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE TOLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Acari, Oribatida, Gustavioidea, Taksonomi, Çat Ormanları, Türkiye, Acari, Oribatida, Gustavioidea, Taxonomy, Çat Forest, Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Sivas Çat Ormanları'ndan, 2014 yılının şubat ve ekim ayları arasında toplanan toprak, döküntü, ağaç kabuğu, liken ve yosun örneklerinden ayıklanan gustavioid akarlardan Ceratoppiidae Grandjean, 1954, Liacaridae Sellnick, 1928, Xenillidae Woolley ve Higgins, 1966 familyalarına ait dört takson tespit edilmiştir. Bunlar Türkiye'den daha önce kaydedilmiş olan Ceratoppia quadridentata (Haller, 1882), Parapyroppia cornuta (Berlese, 1910), Liacarus (Liacarus) brevilamellatus brevilamellatus Mihelčič, 1955 ve Xenillus (Xenillus) tegeocranus (Hermann, 1804)'dır. Tespit edilen taksonlar ışık ve tarama elektron mikroskobunda incelenerek teşhis ve ölçüm işlemleri yapılmış, fotoğrafları çekilmiş ve coğrafi dağılışları verilmiştir. Ayrıca Türkiye'den bilinen taksonlar için teşhis anahtarı düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Four taxa belonging to the families Ceratoppiidae Grandjean, 1954, Liacaridae Sellnick, 1928, Xenillidae Woolley and Higgins, 1966 were determined from the soil, litter, bark, moss and lichen samples collected from Sivas Çat Forests between February and October 2014. These are Ceratoppia quadridentata (Haller, 1882), Parapyroppia cornuta (Berlese, 1910), Liacarus (Liacarus) brevilamellatus brevilamellatus Mihelčič, 1955 and Xenillus (Xenillus) tegeocranus (Hermann, 1804), which were previously recorded from Turkey. The determined taxa were examined under light and scanning electron microscopes, diagnosis and measurement processes were made, their photographs were taken and their geographical distributions were given. In addition, identification keys were prepared for known taxa from Turkey.