Merkezimizde tedavi edilen çocukluk çağı lenfomaları ve solid organ tümörlerinde epidemiyoloji ve sağkalım özellikleri
Epidemiology and survival characteristics in childhood lymphomas and solid organ tumors treated at OUR center
  1. Tez No: 751644
  2. Yazar: BÜŞRA ACUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NUR OLGUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı kanserleri, epidemiyoloji, genel yaşam hızı, olaysız yaşam hızı, Childhood cancers, epidemiology, overall survival rate, event-free survival rate
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Dünyada görülen tüm kanserlerin %2'sini çocukluk çağı kanserleri oluşturmaktadır. Çocukluk çağı kanserlerinde beş yıllık genel yaşam hızı gelişmiş ülkelerde %80 iken gelişmemiş ülkelerde %30 seviyesindedir. Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan ülkemizde yaşam standartlarının arttırılabilmesi, kanserden ölümlerin azaltılabilmesi için kanser dağılımının ve sıklığının bilinmesi, genel ve olaysız yaşam hızlarının saptanması oldukça önem taşımaktadır. Bu da ancak kanser kayıtlarının düzenli tutulması ve bildirimlerin düzenli yapılması ile mümkündür. Amacımız; merkezimizde takip edilen hastaların epidemiyolojik özelliklerini, merkezimizdeki kanser tiplerinin dağılımını ve genel yaşam hızlarını, dünyadan ve ülkemizden elde edilen verilerle karşılaştırmak, hastanemizdeki çocukluk çağı kanserleri tanılı olguların durumlarını analiz etmektir. Hastalar ve Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Onkoloji Bilim Dalında, 25.12.1987-28.01.2021 tarihleri arasında takip ve tedavi edilmiş olan, lenfoma ve malign solid organ tümörlü 0-19 yaş arası hasta kayıtları incelendi. Toplam 1326 hasta kaydı retrospektif olarak incelendi. 1175 hasta çalışmaya dahil edildi. Veriler SPSS 25.0 paket programda analiz edildi. Sınıflandırmada; Uluslararası Çocukluk Çağı Kanserleri Sınıflandırması (ICCC) kullanılmıştır. Hemen tüm olgularda kanser tanısı histopatolojik olarak gösterildi. Hastaların 'genel yaşam hızı', son izlem tarihinden tanı tarihi çıkarılarak, hastaların 'olaysız yaşam hızı' ilk olay tarihinden tanı tarihi çıkarılarak elde edildi. Bulgular: Çalışmamızda lenfoma ve malign solid organ tümörü tanılı 1175 hastanın epidemiyolojik olarak cinsiyet dağılımı E/K:1,2 ortalama tanı yaşı 7,75 yıl saptandı. Lösemiler dışındaki çocukluk çağı kanserlerinin alt grup dağılımlarına bakıldığında; santral sinir sistemi tümörleri (%23,6), lenfomalar (%19,5) ve nöroblastom (%12) en sık görülen malign hastalıklar olarak saptandı. Hastalarımızın ortalama izlenme süresi 62,31 ± 55,3 ay, ortalama olaysız izlenme süresi ise 50,20 ± 49,681 ay olarak saptandı. Hastalarımızın 1 yıllık genel yaşam hızı (OS) %90,2, 5 yıllık OS %74 ve 10 yıllık OS %68,9; 1 yıllık olaysız yaşam hızı (EFS) %76,1, 5 yıllık EFS %50,5 ve 10 yıllık EFS %39 olarak saptandı. Sonuç: Genel olarak merkezimizde çocukluk çağı kanserlerinde yaşam hızları bölgemiz, ülkemiz ve Avrupa ülkeleri ortalamasına yakın olmakla beraber bazı alt gruplarda gelişmiş ülkelere göre düşük saptanmıştır. Daha yüksek yaşam hızları için gelişen teknoloji ile beraber, hedefe yönelik geliştirilen antineoplastik ilaçlara ve yeni tedavi protokollerine, iyi bir destekleyici bakıma ve multidisipliner bir yaklaşıma ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Childhood cancers constitute 2% of all cancers seen in the world. While the overall five-year survival rate in childhood cancers is 80% in developed countries, it is 30% in underdeveloped countries. In our country, which is among the developing countries, it is very important to know the distribution and frequency of cancer, and to determine the general and uneventful survival rates, in order to increase the living standards and reduce deaths from cancer. This is only possible by keeping cancer records regularly and making regular notifications. The aim of this study is to compare the epidemiological characteristics of the patients followed in our center, the distribution of cancer types in our center and the general survival rates, with the data obtained from the world and our country, and to analyze the cases of childhood cancers in our hospital. Patients and Methods: The records of patients aged 0-19 years with lymphoma and malignant solid organ tumor, who were followed up and treated between 25.12.1987 and 28.01.2021 in Dokuz Eylul University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Oncology, were reviewed. A total of 1326 patient records were reviewed retrospectively. 1175 patients were included in the study. The data were analyzed in SPSS 25.0 package program. In classification; The International Classification of Childhood Cancers (ICCC) was used. In almost all cases, the diagnosis of cancer was demonstrated histopathologically. The 'general survival rate' of the patients was obtained by subtracting the date of diagnosis from the last follow-up date, and the 'event-free survival rate' of the patients was obtained by subtracting the date of diagnosis from the first event date. Results: In our study, epidemiological gender distribution of 1175 patients diagnosed with lymphoma and malignant solid organ tumor was found to be M/F: 1.2, mean age at diagnosis 7.75 years. Considering the subgroup distributions of childhood cancers other than leukemias; central nervous system tumors (23.6%), lymphomas (19.5%) and neuroblastoma (12%) were found to be the most common malignant diseases. The mean follow-up time of our patients was 62.31 ± 55.3 months, and the mean event-free follow-up period was 50.20 ± 49.681 months. 1-year overall survival (OS) of our patients was 90.2%, 5-year OS 74% and 10-year OS 68.9%; 1-year event-free survival rate (EFS) was 76.1%, 5-year EFS 50.5%, and 10-year EFS 39%. Conclusion: In general, survival rates in childhood cancers in our center are close to the average of our region, our country and European countries, but it was found to be lower in some subgroups compared to developed countries. Along with the developing technology for higher survival rates, there is a need for targeted antineoplastic drugs and new treatment protocols, good supportive care and a multidisciplinary approach.