Diabetes mellitus hastalarında dış tüylü hücre hasarının otoakustik emisyon ve prestin düzeyleri ile değerlendirilmesi
Evaluation of outer HAİR cell damage in patients with diabetes mellitus with autoacustic emission and prestin levels
  1. Tez No: 769658
  2. Yazar: ABDURRAHMAN YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİT AKIL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Prestin, otoakustik emisyon testi, işitme kaybı, diyabetes mellitus, OAE, dış tüy hücresi, Prestin, otoacoustic emission test, hearing loss, diabetes mellitus, OAE, outer hair cell
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Diyabetik hastalarda işitme kaybı durumunun değerlendirilmesinde otoakustik emisyon ve prestin düzeylerinin birlikte değerlendirildiği bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada Tip 2 diyabet hastaları ile sağlıklı kontrol hastalarının otoakustik emisyon ve prestin ölçümleri eşliğinde dış tüylü hücre hasarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmamız Temmuz 2021-Temmuz 2022 tarihleri arasında yaşları 18-55 arasında olan, Endokrinoloji polikliniğinde DM tanısı almış olan 41 hasta ve KBB polikliniğine başvuran 40 gönüllü sağlıklı kontrol grubu çalışma hakkında bilgilendirip rızaları alınarak çalışmaya dahil edildi. Hastaların Distortion Product Otoakustik Emisyon (DPOAE) ve Transient Evoked Otoakustik Emisyon (TEOAE) ölçümleri değerlendirildi. Ayrıca tüm hastalardan bir kez alınan kanların serumu ayrıştırılarak prestin düzeyi ölçüldü. Hastaların serum prestin düzeyleri ile DPOAE ve TEOAE ölçümleri değerlendirilerek işitme kaybının derecesi ile ilişkileri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza 41 (%50.6)'i DM ve 40 (%49.4)'ı sağlıklı kontrol grubu olmak üzere toplam 81 kişi dahil edildi. Çalışmamızda yer alan DM tanılı hastaların 22 (%53.6)'si kadın ve 19 (%46.3)'u erkekti. Sağlıklı gönüllü katılımcıların ise 31 (%77.5)'i erkek ve 9 (%22.5)'i kadın cinsiyete sahipti. Erkek cinsiyet oranı sağlıklı kontrol grubunda DM tanılı hastalardan daha yüksek saptandı (p=0.006). DM tanılı hastaların ortalama yaşı 43.1±5.3 yıl saptanır iken sağlıklı kontrol grubunun yaş ortalaması 27.1±6.6 yıl olarak saptandı. DM tanılı gruptaki hastaların yaş ortalaması sağlıklı kontrol grubundan daha yüksek saptandı (p0.05). Çalışmamızda prestin düzeyleri ile DPOAE ve TEOAE ölçümleri arasındaki korelasyon değerlendirildi. Sağlıklı kontrol grubunda sağ ve sol kulaklarda DPOAE ve TEOAE farklı frekanslardaki eşik düzeyleri ile prestin düzeyleri arasında anlamlı korelasyon saptanmadı (p>0.05). Benzer şekilde DM tanılı hastaların da sağ ve sol kulaklarında DPOAE ve TEOAE farklı frekanslardaki eşik düzeyleri ile prestin düzeyleri arasında anlamlı korelasyon saptanmadı (p>0.05). Sonuç ve Tartışma: Çalışmamız sonucunda diyabetik hastalarda OAE ölçümlerinde erken dönemde işitme azlığının saptanabileceğini göstermekle birlikte sağlıklı kişilerde ve diyabetik hastalarda prestin düzeyleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Bu konuda prestin düzeylerinin seri ölçümü, farklı hasta gruplarında ve farklı ciddiyete sahip diyabetik hastalarda yapılmış çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Background and aim: There is no study in which otoacoustic emission and prestin levels are evaluated together in the evaluation of hearing loss in diabetic patients. In this study, it was aimed to evaluate outer hair cell damage in Type 2 diabetes patients and healthy control patients, accompanied by otoacoustic emission and prestin measurements. Materials and Method: Our study included 41 patients between the ages of 18-65 who were diagnosed with DM in the Endocrinology and ENT Polyclinic between July 2021 and July 2022, and 40 healthy healthy volunteers, who were informed about the study and obtained their consent, and were included in the study. Distortion Product Otoacoustic Emission (DPOAE) and Transient Evoked Otoacoustic Emission (TEOAE) measurements of the patients were evaluated. In addition, the serum of the blood taken from all patients once was separated and the prestin level was measured. Serum prestin levels of the patients, DPOAE and TEOAE measurements were evaluated and their relationship with the degree of hearing loss was evaluated. Results: A total of 81 people were included in our study, 41 (50.6%) with DM and 40 (49.4%) healthy control group. Of the DM patients included in our study, 22 (53.6%) were female and 19 (46.3%) were male. Of the healthy volunteer participants, 31 (77.5%) were male and 9 (22.5%) were female. The male sex ratio was found to be higher in the healthy control group than in the patients with DM (p=0.006). The mean age of the patients with DM was 43.1±5.3 years, while the mean age of the healthy control group was 27.1±6.6 years. The mean age of the patients in the DM group was found to be higher than the healthy control group (p0.05). In our study, the correlation between prestin levels and DPOAE and TEOAE measurements was evaluated. There was no significant correlation between the threshold levels of DPOAE and TEOAE at different frequencies and prestin levels in the right and left ears of the healthy control group (p>0.05). Similarly, no significant correlation was found between the threshold levels of DPOAE and TEOAE at different frequencies and prestin levels in the right and left ears of patients with DM (p>0.05). Conclusion: As a result of our study, although it showed that hearing loss can be detected in the early period in OAE measurements in diabetic patients, no significant difference was found between prestin levels in healthy individuals and diabetic patients. In this regard, we conclude that serial measurement of prestin levels and studies conducted in different patient groups and diabetic patients with different severity are needed.