Latin Amerika'ya Ermeni göçü ve diaspora faaliyetleri
Armenian migration to Latin America and diaspora activities
- Tez No: 769900
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OZAN ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Sociology, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ermeni, Osmanlı Ermenileri, Ermeni Diasporası, Ermeni Milliyetçiliği, Tehcir, Latin Amerika, Ermeni Hayırseverler Cemiyeti, Armenian, Ottoman Armenians, the Armenian Diaspora, Armenian Nationalism, Relocation, Latin America, Armenian General Benevolent Union
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Latin Amerika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
“Latin Amerika'ya Ermeni Göçü ve Diaspora Faaliyetleri”başlığı taşıyan bu çalışmada Ermenilerin Batılı devletlerin desteği ile Osmanlı topraklarından Latin Amerika'ya göçü ve oradaki diaspora faaliyetleri ele alınmıştır. Çalışma genelinde günümüzde hala Türkiye Cumhuriyeti'ni uluslararası platformlarda soykırım yapmakla suçlayan Ermenilerin Arjantin, Brezilya ve Uruguay başta olmak üzere Latin Amerika'daki diaspora faaliyetleri incelenmiş, Ermeni Diasporası'nın“Yeni Dünya”da bu kadar güçlü olmasının sebepleri araştırılmıştır. Ermeni Diasporası'nın faaliyetlerine karşılık Türkiye'nin gösterdiği reaksiyon da tezde inceleme konusu olmuştur. Türkiye'nin Latin Amerika'ya yönelik son dönemlerdeki açılımları irdelenmiş ve Ermeni propagandasına karşı geliştirdiği stratejilere değinilmiştir. Uluslararası mahkemelerde ve Latin Amerika parlamentolarında sözde soykırımla ilgili alınan kararlar gözden geçirilmiş, onların bu tutumuna karşı Türkiye'nin verdiği cevaplar tezde sergilenmiştir. Bu çalışmanın amacı Latin Amerika'da Ermeni Diasporası'nın faaliyetleri, Türkiye aleyhindeki iddialarını kabul ettirmek için gösterdikleri çabaları, Latin Amerika ülkelerinde ne kadar etkili oldukları ve kendi isteklerini kabul ettirmeleri yönünde hangi çalışmalar yaptıklarını analiz etmektir. Tez çalışmasında diaspora çalışmaları yapan araştırmacılara fayda sağlanması hedeflenmiştir. Bu tezde“Ermeni Sorunu”nun güncel boyutu olan Ermeni Diasporası'nın Latin Amerika'daki varlığının bilinmesi, ifşa edilmesi ve Türkiye aleyhine yaptıkları faaliyetlerin mahiyetinin açıklanması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The Armenian Diaspora, which exists in many parts of the world, has grown considerably after the First World War by being influenced by various cultures and restrictions, and sometimes by opportunities, in different countries where they migrated. The activity of Armenians who became a community with the power to influence the domestic and foreign policies of the countries they live in today, against Turkey and Azerbaijan are one of the biggest obstacles to the foreign policy of these two countries. Over time, Armenians raised the genocide rhetoric as they gained political rights in the countries where they lived. The events have been damaging both the Turkish image and bilateral relations which they are trying to develop between Turkey and countries with strong Armenian diaspora. The Armenians, who used the events of 1915 as a means of oppression, make it the reasons for existence. When the reasons of this have been investigated, it is seen that diaspora Armenians are made up of generations that do not fully realize cultural development and grow in identity crisis. The descendants of the second and third generations of the Armenians who immigrated from the Ottoman Empire to Latin America entered identity crisis, have faced with the danger of assimilation and blamed Turkey only because of what all happened. Negative overload caused by identity crises were headed to Turks, institutionally to the Republic of Turkey which they consider as the reason for being in the diaspora. In order to maintain Armenian consciousness in the countries where they live, Armenians established their own national identity on anti-Turkish. The problem was removed from the historical dimension and moved to the political format. In this thesis, the migration of Armenian Diaspora to Latin America and the leading diaspora organizations operating in the region were investigated, examined the positions to which the forces of influence have reached up.