İntrauterin gelişim kısıtlılığı tanısı almış gebelerde doppler kan akımı bulguları ile gebelik sonuçlarının karşılaştırılması
  1. Tez No: 769927
  2. Yazar: MELİKE EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ MİHMANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İntrauterin gelişim kısıtlılığı, doppler kan akımı, gebelik haftası, doğum şekli, Intrauterine growth restriction, Doppler blood flow, gestational week, mode of delivery
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Giriş: İntrauterin gelişim kısıtlılığı (İUGK) çeşitli olumsuz perinatal sonuçlarla ilişkilendirilen, hamileliğin yaygın bir komplikasyonudur. İntrauterin gelişim kısıtlılığı için terminoloji, etiyoloji ve tanı kriterleri konusunda fikir birliği yoktur. Büyümesi kısıtlı fetüsün optimal yönetimi ve doğum zamanlaması konusunda belirsizlik vardır. Amaç: İntauterin gelişim kısıtlılığı tanısı almış gebelerde doppler kan akımı ölçümlerinin doğum haftası, fetal ağırlık, doğum şekli, 5. dk APGAR skoru, yenidoğan yoğun bakım ihtiyacını öngörme açısından değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: İntrauterin gelişim kısıtlılığı tanısı alan 596 gebe çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan gebelere ait bilgiler retrospektif olarak hastane kayıtlarından elde edildi. Bulgular: MCA ve umbilikal arter doppler bulguları anormal olan gruplar ile normal olan gruplar karşılaştırıldığında ortalama anne yaşı, non stres testinin non reaktif olması, doğum şeklinin C/S olma olasılığı anormal gruplarda anlamlı derecede yüksek; doğum haftası ve doğum kilosu anlamlı derecede düşük; eş ile akrabalık durumu, sigara kullanımı, tarama testlerini yaptırıp yaptırmama, kız ya da erkek cinsiyet olma arasında anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Umbilikal arter doppler bulguları anormal olan grubun yenidoğan YBÜ ihtiyacı varlığı umbilikal arter doppler bulguları normal olan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekken, MCA doppler bulguları anormal olan ve normal olan gruplar arasında YBÜ ihtiyacı açısından anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Sonuç: Sonuç olarak doğum zamanını planlamak, perinatal morbidite ve mortaliteyi en aza indirmek amacıyla İUGK şüphesi olan gebelere doppler kan akımı bakılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Intrauterine growth restriction (IUGR) is a common complication of pregnancy associated with various adverse perinatal outcomes. There is no consensus on the terminology, etiology and diagnostic criteria for intrauterine growth restriction. There is uncertainty regarding the optimal management and timing of delivery of the growth-restricted fetus. Aim: It is the evaluation of Doppler blood flow measurements in pregnant women diagnosed with intrauterine growth restriction in terms of week of birth, fetal weight, type of delivery, APGAR score at 5 minutes, and predicting the need for neonatal intensive care. Material and Method: 596 pregnant women diagnosed with intrauterine growth restriction were included in the study. Information about the pregnant women participating in the study were obtained retrospectively from hospital records. Results: When the groups with abnormal MCA and umbilical artery Doppler findings were compared with the groups with normal, mean maternal age, non-reactive non-stress test, and C/S mode of delivery were significantly higher in abnormal groups; week of birth and birth weight were significantly lower. No significant difference was observed between consanguinity with the spouse, smoking, whether or not to have screening tests, and being male or female. While the need for neonatal ICU in the group with abnormal umbilical artery Doppler findings was statistically significantly higher than the group with normal umbilical artery Doppler findings, no significant difference was observed between the groups with abnormal and normal MCA Doppler findings in terms of ICU need. Conclusion: In conclusion, Doppler blood flow should be measured in pregnant women with suspected IUGR in order to plan the delivery time and to minimize perinatal morbidity and mortality.