Liseli kız öğrencilerin romantik ilişkilerinin aile bağları ve dindarlık düzeyleri ile ilişkisi
The relationship of romantic relationship of high school girl students and their family ties and levels of religiosity
- Tez No: 770023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Religious Orientation, Attachment Styles, Family Attitudes, Adolescent, Intimacy in Romantic Relationships
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Araştırmanın amacı lisede öğrenim gören kız öğrencilerin romantik ilişkilerinin aile bağları ve dindarlık düzeyleri ile ilişkilerini incelemektir. Araştırmanın evreni Kayseri ili ortaöğretim kademesinde öğrenim gören kız öğrenciler olarak belirlenmiştir. Araştırmanın örneklem grubu evrendeki öğrenciler arasından basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak ulaşılan 502 kız öğrenciden oluşmaktadır. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılarak bu öğrencilere belirlenen ölçekler uygulanmış ve elde edilen veriler SPSS v.23 programında analiz edilmiştir. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Romantik İlişkilerde Yakınlık Ölçeği, Anne Baba Tutum Ölçeği, Üç Boyutlu Bağlanma Ölçeği ve Yeniden Yapılandırılmış Dini Yönelim Ölçeği kullanılmıştır. Yapılan analizlerin sonucunda bireylerin bağlanma stilleri ile akademik başarı, karşı cinse yönelim, romantik ilişkilerindeki yakınlık seviyesi, dini yönelim ve aile tutumları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bununla beraber romantik ilişkilerindeki yakınlık düzeyi ile akademik başarı, dini yönelim ve aile tutumları arasında da anlamlı ilişkiye rastlanmıştır. Aynı zamanda dini yönelimleri ile karşı cinse yönelim, akademik başarı ve aile tutumları arasında da anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Aile tutumlarının da karşı cinse yönelim ve akademik başarı değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimler: Dini Yönelim, Bağlanma Stilleri, Aile Tutumları, Ergen, Romantik İlişkilerde Yakınlık
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between the romantic relationships of high school female students and their family ties and religiosity levels. The universe of the research was determined as female students studying at secondary education level in Kayseri province. The sample group of the study consists of 502 female students who were reached by using simple random sampling method from among the students in Kayseri. In this study, using the quantitative research method, the scales determined were applied to these students and the data obtained were analyzed in the SPSS v.23 program. Personal Information Form, Intimacy in Romantic Relationships, Parental Attitude Scale, Three-Dimensional Attachment Scale and Restructured Religious Orientation Scale were used in the study. As a result of the analysis, a significant relationship was found between individuals' attachment styles and academic achievement, orientation to the opposite sex, level of intimacy in romantic relationships, religious orientation and family attitudes. In addition, a significant relationship was found between the level of intimacy in romantic relationships and academic achievement, religious orientation and family attitudes. At the same time, a significant relationship was found between their religious orientation and their orientation to the opposite sex, academic achievement and family attitudes. It has been observed that there is a significant relationship between family attitudes, orientation to the opposite sex and academic achievement variables.