Aşırı Şii fırkalarda Tanrı'nın cisimlendirilmesi inancının gelişim süreci
The development process of belief in the incarnation of God in extreme Shiite sects
- Tez No: 770051
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTEKİN ŞENZEYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şia, Gulât Fırkalar, Hulûl, Tenâsüh, Shia, Ghulat Sects, İncarnation, Transmigration
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
İnsanlık tarihine baktığımızda her dinin inanç sisteminde yaratıcının belli özelliklerde açıklandığını görmekteyiz. Çünkü insanın yaratıcıyı çeşitli tasavvurlarda açıklama isteği insanın zihninde bulunan boşluk veya belirsizliği kabul edememe durumundan kaynaklanmaktadır. İnsan soyut düşüncede bile olsa boşluğu veya belirsizliği kabul etmek istemez. O boşluğu netliğe kavuşturan düşüncelerin arayışı içinde olur. Gulat fırkalarda bu düşünceleri netliğe kavuşturur. Her din yaratıcına ait vasıflandırdığı özellikleri farklı kavramlarla ifade etmektedir. Kavramlar farklı olarak isimlendirilse de öz itibariyle yaratıcıyı daha iyi anlamak için cisim üzerinden açıklanmıştır. Aşırı Şii fırkaların Tanrı'yı cisimlendirmek için kullandıkları kavramlar gerek kendi kaynaklarında gerek de makalât kaynaklarda bulunmaktadır. Yaratıcıyla kurulan bağı ifade eden Tanrı'nın cisimlendirilmesi inancı gulât fırkaların inanç sistemlerinin temelini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
When we look at the history of humanity, we see that the creator is explained in certain features in the belief systems of every religion. Because the desire of man to explain the creator in various conceptions arises from the state of not being able to accept the emptiness or uncertainty in the human mind. One does not want to accept emptiness or uncertainty, even in abstract thought. It seeks out thoughts that clarify the void. Ghulat clarifies these thoughts in sects. Each religion expresses the characteristics of its creator with different concepts. Although the concepts are named differently, they are explained over the body in order to better understand the creator. The concepts used by the extreme Shiite sects to embody God are found both in their own sources and in the articles. The belief in the embodiment of God, which expresses the bond established with the Creator, forms the basis of the belief systems of the gulat sects.