Av turizminin ekonomi ve gastronomi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of hunting tourism in terms of economy and gastronomy
- Tez No: 770050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN CAN ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Halk Bilimi (Folklor), Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Folklore, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Avcılık, Av Turizmi, Av ve Yaban Hayatı, Avcı, Avlak, Av Köşkü, Av Restoranı, Av Eti, Av Mutfağı, Keywords: Hunting, Hunting Tourism, Game and Wildlife, Hunter, Hunting Feild, Hunting Lodge, Venison Restaurant, Game Meat, Hunting Cuisine The evaluation of hunting tourism, which requires free time and economic competence, and meets the nutritional needs, has been made comprehensively in terms of economy and gastronomy. In terms of economy, expenditure items in hunting tourism were determined, the average amount of these items, In terms of gastronomy, how and where the game meat of the hunted animals is cooked, consumed / eaten, with whom it is consumed / eaten, etc. cases, the historical dimension was revealed by the literature review
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Gastronomi ve av turizmi iç içe iki turizm faaliyetidir. Araştırmada bu iki faaliyet birbirinden ayrılmadan bir arada değerlendirilmiş, Türkiye turizmine ve ekonomisine önemli ve yüksek miktarda gelir kazandırılabileceği gösterilmiştir. Türkiye'deki yerli turist avcılar, ekonomi ve gastronomi açısından incelenmiş, gastronomi ve av turizmi kültürüne olan ilgi ve tutumları, tercihleri ve görüşleri ortaya konulmuş, günümüzde kullanılan ve unutulmaya yüz tutmuş av etleri pişirme yöntemleri ortaya çıkarılmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden gözlem ve görüşme kullanılmıştır. Amaçlı örneklemle seçilmiş katılımcılardan elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Özgür zaman ve ekonomik yeterlilik gerektiren, beslenme ihtiyacını da karşılayan av turizminin ekonomi ve gastronomi açısından değerlendirilmesi kapsamlı olarak yapılmıştır. Ekonomi açısından, av turizmindeki harcama kalemleri belirlenmiş, bu kalemlerin ortalama ne miktarda olduğu; gastronomi açısından, avlanan hayvanlarının av etlerinin nasıl ve nerede pişirildiği, tüketildiği/yenildiği, kimlerle tüketildiği/yenildiği vb. olguları, tarihsel boyutu lieratür taramasıyla, günümüz boyutu ise gözlem ve görüşmelerden elde edilen bulgularla ortaya çıkartılmıştır. Araştırmanın gastronomi ve av turizmi ilgili alanlardaki araştırmalara kaynaklık edeceği, politika yapıcılara yön vereceği, literatüre av eti, av turizmi ve avcılık konusunda katkısı olacağı düşünülmektedir. Gastronomi ve av turizmi sektörüne yatırım yapacak olan girişimcilere kaynaklık ve rehberlik yapacağı ön görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Gastronomy and hunting tourism are two intertwined tourism activities. In the research, these two activities were evaluated together without separating from each other, and it was shown that a significant and high amount of income could be brought to Turkey's tourism and economy. Domestic tourist hunters in Turkey were examined in terms of economy and gastronomy, their interests and attitudes, preferences and views on gastronomy and hunting tourism culture were revealed, and the methods of cooking game meats, which are used today and are about to be forgotten, were revealed. In this research, phenomenological approach, one of the qualitative research methods, was used, and observation and interviews were used as data acquisition techniques. It was also supported by secondary sources with a literature review. The data obtained from the participants selected with purposeful sampling were analyzed by descriptive analysis method.