İstanbul'da bulunan özel hastanelerin Instagram kullanımı
Use of Instagram by private hospitals in Istanbul
- Tez No: 770161
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healtcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık İşletmeleri, Sosyal Medya, İletişim, Hasta, Healthcare Businesses, Social Media, Communication, Patient
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Kişilerin sağlık sorunlarının doğru bir şekilde çözülebilmesi için en önemli husus hastalığın doğru tespit edilebilmesidir. Hastalar, hastane tercihlerinde genel olarak çevresindekilerin önerilerini dikkate alırlarken son dönemde çevre önerileri dışında gittikçe yaygınlaşan tercih yollarından biri de sosyal medya hesaplarında olan Instagram olmuştur. Gerçekleştirilen çalışmanın asıl amacı İstanbulda bulunan özel sağlık kuruluşlarının ınstagram kullanım şekillerini takipçi sayıları, takip sayıları, gönderi sayısı, 30 gün içinde yapılan yorum sayısı, paylaşım sıklığı, öne çıkanlar, hikaye sayısı ve e-randevu sistemi gibi 8 ana başlık altında istatistikler ve testler uygulanarak incelenmiştir. Toplamda 115 tane özel hastane incelenmiş ve bunlar hakkında çıkarımda bulunulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın tipi nicel bir çalışma olup verilerin analizinde frekans ve yüzde dağılımları,ortalama standart sapma, minimum maksimum değerler vb. betimleyici istatistiklerden yararlanılmıştır. Değişkenler arası ilişkileri incelemede (T) testi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Veri analizinde SPSS 26 programı kullanılıp,testler yüzde 5 anlamlılık düzeyinde yapılmıştır. Bu çalışmada en sık sosyal medya uygulaması olan Instagramın kar amacı güden özel hastanelerin kullanım oranları ve istatistik bilgileri değerlendirilmiştir. Veriler incelendiğinde takipçi sayısı az olan hastanelerin, paylaşımlarının ve etkileşimlerinin az olduğu, e-randevu sistemlerinin çoğunda olmadığı tespit edilmiş olup genellikle bu hastanelerin düşük bütçeli olduğu, buna bağlı olarak tıbbi ve teknik personelin yetersiz olduğu düşülmektedir. Bunların tam tersi düşünüldüğünde takipçi sayıları fazla olan hastanelerin, paylaşımlarının ve etkileşimlerinin daha fazla olduğu, e-randevu sistemini hesaplarında kullanıma açık olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda şu önerilerde bulunulabilir; Daha fazla kullanıcıya ulaşabilmek için reklam kampanyalarının organize bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Örneğin; gönderiye yorum yapan takipçilerin çekilişle check-up hizmetinden ücretsiz yararlanabilmesi gibi. E-randevu sisteminden randevu alan hastalara belirli bir oranda indirim uygulanması takipçi sayılarını olumlu yönde etkiliyecektir.
Özet (Çeviri)
The most important issue for people to be able to solve their health problems properly is the correct diagnosis of the disease. While patients generally take into account the advice of those around them in their hospital preferences, one of the reasons for preference that has become more and more common in recent years, apart from the advice from the environment, has been Instagram, which is one of their social media accounts. The main purpose of the study is to examine the Instagram usage patterns of private health institutions in Istanbul by applying tests under 8 main topics such as the frequency of sharing, the highlights, the electronic appointment system and the number of followers, following, posts, stories and comments made within 30 days. A total of 115 private hospitals were included in the study and inferences were made about them. The type of the study is a quantitative study. In the analysis of the data, descriptive statistics such as frequency and percentage distributions, average standard deviation, minimum and maximum values were used. The SPSS 26 program was used in data analysis and the tests were carried out at a significance level of 5 percent. In this study, the usage rates and statistical information of Instagram, which is the most used social media application, in private hospitals for profit purposes were evaluated. When the data is examined, it has been determined that hospitals with a low number of followers on social media have less shares and interactions, and that they are not in most of the e-appointment systems. It is generally thought that these hospitals have a low budget and accordingly, the medical and technical personnel are insufficient. When the opposite of this situation is taken into account, it has been determined that hospitals with more followers on social media have more shares and interactions, and that the e-appointment system is available for use in their accounts. Based on the findings, the following recommendations can be made: Advertising campaigns need to be carried out in an organized manner in order to reach more users. For example, followers who comment on posts can be determined by drawing and benefit from the free check-up service. Applying a certain amount of discount to patients who make an appointment through the e-appointment system will positively affect the number of followers.