İstanbul'daki özel hastanelerin internet sitelerinin içerik, yapı ve işleyiş bakımından değerlendirilmesi
Evaluation of content, form and process of private hospital WEB pages in İstanbul
  1. Tez No: 164094
  2. Yazar: EMİN DEVRİM KEKLİK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SİBEL KALAÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Internet, Sağlıkta Kalite, Özel Hastaneler, Yönetim, Etik Kavramlar, Internet, Quality of Health Care, Private Hospitals, Administration, Ethical Issues
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Sağlık hizmeti veren kuruluşlar tarafından dünya bilgisayar dolaşım ağı Internet (www) kullanımı giderek yaygınlığım artırmaktadır. Sağlık ile ilgili sitelerin özellikle yapı ve içeriğinin değerlendirilmesinde bir çok kriter geliştirilmiştir. Bu çalışmada İstanbul'daki özel hastanelerin Internet sitelerinin Bilgi ve Eğitim Kaynaklarını Değerlendirme Kriterleri Anketi (BEKDA) kullanılarak içerik, yapı ve işleyiş açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya İstanbul'da web sitesi bulunan 93 özel hastane dahil edilmiştir. Her bir hastanede yetkili kişilere elektronik posta yoluyla ulaşılarak kendi web sitelerini değerlendirmeleri istenmiştir ve bu değerlendirmenin sonuçlan Avrupa Birliği (AB)'ne üye ülkelerden seçilmiş 32 özel hastanenin web siteleri ile karşılaştırılmıştır. Ankette değerlendiren kriterler 15 alt başlıktan oluşmaktadır: geçerlilik, otorite, önemlilik, özgünlük, doğruluk, bütünlük, organizasyon, yönlendiriciler, gezinti, destek, standartlar, teknoloji kullanımı, bilgi entegrasyonu, sitenin entegrasyonu ve sistemin entegrasyonu. Değerlendirme her bir kriter için 1-3 arasında bir puan verilerek yapılmıştır. Buna göre İstanbul'daki özel hastaneler gezinti, geçerlilik, bilgi entegrasyonu, otorite ve önemlilik alt kriterleri için 2 ve üzeri puan almıştır. Avrupa Birliğine üye ülkelerin özel hastanelerinin web sitelerinin İstanbul'daki özel hastanelerin web sitelerine göre yönlendiriciler dışındaki tüm kriterler halamından daha iyi olduğu görülmüştür. İstanbul'daki özel hastanelerden kendi değerlendirmesini yapan 46'sında yetkililerinin yaptığı değerlendirme ile araşürmacımn değerlendirmesi arasında tüm kriterler açısından düşük ama istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon mevcuttur. Kendi kendini değerlendirmeye katılmayan 47 hastanenin web sitesinin tüm kriterler açısından daha düşük değerlere sahip olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, mevcut özel hastane web siteleri standart kriterlere göre geliştirilmeli, sitelerin denetlenmesi ve optimum seviyede yeterliliğin sağlanabilmesi için yurtdışı örneklerde görüldüğü gibi bağımsız dernek ve kuruluşların inisiyatifi ele almaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation of content, form and process of private hospital web pages in Istanbul It is becoming increasingly common for health care providers to present Information on the World Wide Web (www). Many quality criteria are proposed for the assessment of medical internet sites focusing mainly on structure and content management. The aim of this study is to evaluate web pages of private hospitals in Istanbul regarding content, form and process by using Evaluation of Information & Learning Resources Questionnaire. Ninety-three private hospital's web pages have been included. In addition to that a questionnaire form has been sent to the authorities of hospitals in order to evaluate their own web pages. Also 32 hospitals of European Union member countries have been selected. All these selected web pages have been compared to each other. Evaluated criteria made up of 15 sub-groups which are; validity, authority, substantiveness, uniqueness, accuracy, comprehensiveness, composition & organization, instruction, navigation, user support, standards, technology use, information integrity, site integrity, system integrity respectively. Each criteria was given a score between 1-3. Following criteria have got 2 (moderate) and higher points: navigation, validity, authority, information and integrity. Only in instruction criteria EU and Istanbul private hospitals had similar results. In others, EU hospitals had better results than Istanbul private hospital web pages. In 46 private hospital authorities evaluate their own web pages. It is shown that there was a low but statistically significant correlation between opinion of the manager and researcher. Rest of the web pages which were not evaluated have seemed to have lower values in all criteria compared to self evaluated 46 web pages in researcher evaluation. As a result, current web pages should be improved based on standardized criteria. In order to inspect web pages and to get optimum quality results; associations and other independent institutions should get role in this area like examples from developed countries.