Türk romanında başlangıçlar ve sonlar
Beginnings and endings in Turkish novel
  1. Tez No: 770171
  2. Yazar: ESENGÜL SAĞLAM CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAYET ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Romanı, başlangıç, son, incipit, explicit, Turkish Novel, beginnings, endings, incipit, explicit
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 615
Özet
Roman okuruna olası bir dünyanın kapılarını aralayan başlangıçlar (incipit) ve bu dünyanın sınırlarının sona erdiği sonlar (explicit) kurmacanın en önemli iki eşiği olarak öne çıkmaktadır. Mitten romana uzanan anlatı evreninde gerek yazarlar gerekse araştırmacılar tarafından özellikleri, işlevleri, okura bilgi sunma şekilleri, anlatıya dâhil olma biçimleri ve araçları hakkında fikir üretilen başlangıçlar ve sonlar, roman türünün gelişimine koşut olarak belirgin değişimler geçirmiştir. Bu çalışmada, kuramsal kaynaklardan elde edilen verilerin yol göstericiliğinde ve Türk romanının farklı dönemlerinde kaleme alınan örneklerinden hareketle, başlangıç ve sonlarda kullanılan teknikler, bu bölümlerin karakteristik özellikleri ve işlevleri incelemeye tabi tutulmuştur. Çalışmanın temel amacı, özel bir düzenleri olan ve belli soruların cevaplarını içeren başlangıç ve son bölümlerinde uygulanan stratejileri çözümleyerek Türk romanı üzerine sistemli bir bakış geliştirmektir.
Özet (Çeviri)
Beginnings (incipit) that open the doors of a possible world to the reader and endings (explicit) where the boundaries of this world come to an end stand out as the two most prominent thresholds of fiction. In the narrative universe extending from myth to novel, beginnings and endings, whose characteristics, functions, ways of presenting information to the reader, and how and by which means they are included in the narrative, have undergone significant changes in parallel with the development of the novel genre by both writers and researchers. In this study, under the guidance of the data obtained from theoretical sources and concerning examples written in different periods of the Turkish novel, the techniques used in beginnings and endings, and the characteristics and functions of these sections are analyzed. The main aim of the study is to develop a systematic view of the Turkish novel by researching the strategies applied in the beginning and ending chapters, which have a special order and contain answers to certain questions.