Bilgi Edinme Hakkı kapsamında Kişisel Verilerin Korunması
Protection of Personal Data within the Right to Information
- Tez No: 770239
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜZEYYEN EROĞLU DURKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Verilerin Korunması, Bilgi Edinme Hakkı, Kişisel Veri, Bilgi Edinme, İhlal, Protection of personal data, right to information, personal data Obtaining Information, right, Information, Violation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Kişisel veri, 20. ve 21. yüzyıllarda gerek ulusal gerekse uluslararası alanlarda sıkça ele alınan konulardan biri olmuştur. Günümüzde birçok değerli maden kadar önemli olan kişisel verilerin varlığı legal veya illegal gruplar tarafından bilinmekte ve takip edilmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte her haneye giren elektronik cihaz ve buna bağlı uygulamalar ile ilk etapta birey, farkında olmadan veya önemsemeden kişisel verilerinin işlenmesine müsaade etmiştir ve etmektedir. Bu durum büyük veri havuzlarının oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Oluşan veri havuzları, art niyetli üçüncü kişiler tarafından çıkar sağlamak amacıyla kullanılması durumunda ise mağduriyetlerin oluşmasına veya toplum yapısının değişmesine neden olmaktadır. Bireyin verileri hakkında tasarrufun kendisinde olduğunu bilmesi çok önemlidir. Bu kapsamda hem Kişisel Verilerin Koruması Kanunu hem de Bilgi Edinme Hakkı Kanunu birlikte ele alınmalıdır. Çünkü demokratik toplumların vazgeçilmez ögesi olan bu iki hak, birbirini tamamlar nitelikte olabileceği gibi bazen de çatışma içerisinde olabilmektedir. Kişinin kendisine ait verileri hakkında bilgiye ulaşması durumunda bilgi edinme hakkı konuyu destekler nitelikte iken çatışma durumunda dengenin nasıl sağlanacağı hususunda kanunlarda açık bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Nitekim bu çatışma çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Çalışmada Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun istisnaları ile Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun istisnaları ve istisnalardan biri olan“özel hayatın gizliliği”ele alınarak iki hak arasında muhtemel birliğin sağlanması, muhtemel çatışmaların emsal kurul ve yargı kararları ışığında olası çatışmanın çözümüne ilişkin önerilerin sunulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the 20th and 21st centuries, personal data has been one of the frequently discussed in both national and international fields. Today, the existence of personal data, which is as important as many precious metals, is known and followed by legal or illegal groups. Individuals has been allowing processing their personal data without realising or caring via the electronic devices and related applications that enter every household with the development of technology. This situation paves the way for the formation of large data repositories. If the resulting data repositories are used by malicious third parties to gain benefits, it causes grievances or changes in the social structure. It is very important for the individual to know that he or she is in charge of his or her data. In this context, both the The Law on The Protection of Personal Data and the Right to Information Law should be considered together. Because these two rights, which are indispensable elements of democratic societies, can complement each other and sometimes conflict. While the person's right to information supports the issue in case of access to information about his/her own data, there is no clear regulation in the law on how to maintain the balance in case of conflict. As a matter of fact, this conflict forms the basis of the study. In the study, it is aimed to provide a possible unity between the two rights and to resolve possible conflicts in the light of precedent board and judicial decisions by considering the exceptions of the Law on the Protection of Personal Data and the exceptions of the Right to Information Act, and“confidentiality of private life”, which is one of the exceptions.