Çağdaş tefsirlerde Alak Sûresinin yorumu
Approaches to Surah Alak in contemporary tafsir
  1. Tez No: 770241
  2. Yazar: ELİF ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ȃn, Tefsir, Çağdaş Tefsir, Alak Sûresi, Qur'an, Tafsir, Contemporary Commentary, Surah Alak
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Kur'ȃn-ı Kerȋm, Yüce Allah tarafından son ilȃhȋ kutsal kitap olarak, Allah Resûlü (s.a.v) aracılığı ile insanlığa bir hidâyet rehberi olarak indirilmiştir. Bu tarihi süreçte başta Peygamberimiz (s.a.v) olmak üzere sahȃbe, tabiȋn ve sonraki dönem âlimleri tarafından açıklanmış ve yorumlanmıştır. Tefsir ilmi kapsamında sürdürülen bu çalışmalar günümüzde de devam etmektedir. Çağdaş Tefsirlerde Alak Sûresinin Yorumu adlı çalışmamızda bin dokuz yüzlü yıllardan günümüze kadar yazılmış farklı metodik ve doktriner anlayışlara sahip yirmi tefsir, deskriptif bir incelemeye tȃbi tutularak incelenmiştir. Müfessirlerin özelde ilk inen âyetler genelde de Alak sûresine dair görüş ve yorum farklılıkları irdelenmiş, günümüz dünyasının değişen bilimsel paradigmaları ekseninde, literatüre ne gibi yenilikler kazandırdıkları analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışma yapılırken Alak sûresine dair klasik tefsir eserlerinde ne gibi açıklama ve yorumlar yapıldığı araştırılmış ve çağdaş tefsirlerde yapılan yorumlarla aralarında farklılıklar olup olmadığı, varsa neler olduğu gösterilmeye çalışılmıştır. Tez, giriş, onu takiben üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, problemi, amacı, yöntemi ve tez ile ilgili kaynaklar konusuna yer verilmiştir. Birinci bölümde, tefsir ilminin doğuşu ve gelişim süreci ele alınmış, rivayet ve dirȃyet tefsiri kavramları açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, çağdaş müfessirler ve tefsir eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Alak sûresi hakkında genel bilgilendirme yapılarak, incelenen yirmi tefsirde sûreye nasıl yaklaşıldığı ve ne gibi farklı yorumlar yapıldığı üzerinde durulmuştur. Sonuç bölümünde incelenen tefsirlerde yapılan farklı yorumlara dair genel bir değerlendirme yapılarak, ulaşılan sonuçlar aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Qur'an was sent down by almighty Allah as the last divine holy book, as a quide and quide to humanity trough the Prophet Muhammed (s.a.v.). In this historical process, it has been explained and interpreted by our Prophet (s.a.v.), the companions, the tabiun and the later scholars. These studies, which are carried out within the scope of the science of tafsir, continue today. In our study titled Approches to Surah Alak in Contemporary Commentaries, twenty tafsir with different methodical and doctrinal understandings, written in various rotations from the nineteenth century to the present, were examined by subjecting them to a descriptive analysis. The diffirences of opinion and interpretation of the commentators on the first verses in particular and the surah Alak in general were examined, and it was tried to analyze what kind of innovations they brought to the literature on the axis of the changing sciencetific paradigms of today's world. While the study was being carried out, it was researched what kind of explanations and interpretations were made in the classical commentary works on surah al Alak, and it was tried to show whether there were diffirences between them and what happened, if any, with the interpretations made in contemporary tafsir. The thesis, consists of an introduction, fallowed by three chapters and a conclusion. In the introduction part, the subject of the thesis, the problem, the purpose, the method and the sources related to the thesis are given. In the first chapter, the birth and development process of the science of tafsir are discussed and the concepts of narration and acumen tafsir are tried to be explained. In the second part, information is given about contemporary commentators and tafsir works. In the third part, general information about surah Alak was given and it was emphasized how the surah was approched and what diffirent interpretations were made in the twenty tafsir examined. In the conclusion part, a general evaluation has been made about the diffirent interpretations made in the tafsir examined.