Can sigorta suistimalleri tanımı,tespitleri ve örnek vakalar
Life insurance fraud
  1. Tez No: 770270
  2. Yazar: SERAP URBALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Sigortacılık, Forensic Medicine, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Sigorta, Sigorta Suistimalleri, Türk Sigortacılık Sektörü, SİSBİS, Insurance, Insurance Frauds, Turkish Insurance Sector, SİSBİS
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
CAN SİGORTA SUİSTİMALLERİ TANIMI, TESPİTLERİ VE ÖRNEK VAKALAR Bu çalışmada Türkiye'deki sigorta suistimallerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, nicel ve nitel incelemeleri içeren iki bölüm halinde karma yaklaşım kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmanın nicel bölümünde Sigorta Suistimalleri Bilgi Sistemi (SİSBİS) üzerinden 2012-2021 yılları arasını kapsayan 10 yıllık istatistiklerden yararlanılarak Türkiye'de sigorta suistimallerinin mevcut durumu incelenmiştir. Bu dönemde Türkiye'de toplam 29.167 sigorta suistimal bildirimi yapıldığı tespit edilmiştir. 2012-2018 yılları arasında düşüş eğiliminde olan sigorta suistimallerinin 2018-2021 yılları arasında yükseliş eğiliminde olduğu görülmüştür. Genel olarak sigorta suistimallerinin kış aylarında yaz aylarına göre daha yüksek seviyede olduğu görülmüştür. Toplam 11 farklı branşa dağıldığı tespit edilen sigorta suistimal bildirimlerinin çok büyük bir bölümünün oto branşında gerçekleştiği belirlenmiştir. 10 yıllık dönemde en çok kullanılan sigorta suistimal yönteminin“planlanmış hasar (organize hasar)”olduğu tespit edilmiştir. 2021 yılında ise sürücü değişikliği/sürücü firarının en çok başvurulan suistimal yöntemi haline geldiği belirlenmiştir. Çalışmanın nitel bölümünde ise öncelikle Türkiye'de yaşanan sigorta suistimalleri kapsamındaki örnek olaylar incelenmiştir. İncelenen örnek olayların nicel bulgulara uyumlu bir şekilde çoğunlukla oto suistimalini içerdiği görülmüştür. Bunun yanında oto suistimallerinin sadece bireysel suistimalleri kapsamadığı, organize suç niteliğinde olduğu dikkat çekmiştir. Ayrıca oto suistimali kapsamında sigorta sözleşmesine taraf olmayan üçüncü kişilerin de ikna veya sahte vekaletname yöntemi ile maddi kazanç sağlama gayretleri de dikkat çekmektedir. Son olarak, sigorta suistimallerinin büyük çoğunluğu oto branşında olsa da kendi malına zarar verme gibi diğer suistimal yöntemlerine de sigortalılarca kalkışılabildiği görülmüştür. Dünyadaki sigorta suistimaline yönelik örnek olayların incelenmesi neticesinde ise Türkiye'deki sigorta suistimalleri daha çok oto branşına yönelik iken yurtdışındaki suistimallerin daha çok sağlık/hayat branşına yönelik olduğu, sigorta suistimallerinde organize eylemlerin ise yurtdışına kıyasla Türkiye'de daha yoğun gerçekleştirildiği görülmüştür. Sonuç olarak, sigorta suistimallerinin tüm ülkeler için sorun teşkil ettiği ve edeceği değerlendirilmiş ve ilgili taraflara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Life Insurance Fraud In this study, it is aimed to examine insurance frauds in Turkey. The study was conducted using a mixed approach in two parts that included quantitative and qualitative studies. In the quantitative part of the study, the current situation of insurance frauds in Turkey has been examined by making use of the 10-year statistics covering the years 2012-2021 over the Insurance Fraud Information System (SISBIS). In this period, it was determined that a total of 29,167 insurance fraud notifications were made in Turkey. It was observed that insurance frauds, which had a decreasing trend between 2012-2018, had an increasing trend between 2018-2021. In general, it has been observed that insurance frauds are at a higher level in winter than in summer. It has been determined that most of the insurance fraud notifications, which were found to be distributed in 11 different branches, were made in the auto branch. It has been determined that the most used insurance fraud method in the 10-year period is“planned damage (organized damage)”. In 2021, it has been determined that driver change/driver escape has become the most used method of fraud. In the qualitative part of the study, first of all, case studies within the scope of insurance frauds in Turkey were examined. It was seen that the cases examined mostly included auto fraud in accordance with the quantitative findings. In addition, it was noted that auto frauds do not only cover individual frauds, but also in the nature of organized crime. In addition, the efforts of third parties to have financial gain by persuasion or fake attorney are also noteworthy. Finally, it has been observed that although the majority of insurance frauds are in the auto branch, other abuse methods such as damaging their own property can also be attempted by the insured. As a result of examining the case studies of insurance abuses in the world, it has been seen that while the insurance abuses in Turkey are mostly related to the auto branch, the abuses abroad are mostly related to the health/life branch, and the organized actions in the insurance abuses are more intense in Turkey compared to abroad. As a result, it has been evaluated that insurance abuses pose and will pose a problem for all countries and suggestions are presented to the relevant parties.