A simple decision support system for diagnosis of pituitary tumors in endocrinology
Endokrinoloji'de hipofiz bezi tümörlerinin teşhisi için hazrlanmış bir karar destek sistemi
- Tez No: 155982
- Danışmanlar: PROF.DR. NAFİYE KIYAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Endokrinoloji, Akromegali, Cushing hastalığı, Prolaktinoma, ön tam sistemi, PHP, MySQL. vı, Endocrinology, Acromegaly, Cushing, Prolactinoma, decision, programming, PHP, MySQL. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET ENDOKRİNOLOJİCE HİPOFİZ BEZİ TÜMÖRLERİNİN TEŞHİSİ İÇİN HAZIRLANMIŞ BİR KARAR DESTEK SİSTEMİ Karaman, Şebnem Leyla Yanlış teşhis ve tedavi tıbbın her alanında karşımıza çıkabilmektedir. İnsan sağlığı, psikolojisi ve kişi başına düşen millli gelirin 2003 yılı itibarı ile $3,383 seviyesinde oluşu gözönüne alındığında, ailelerin bütçesini de etkilemekte olan bu durum; sosyal güvenlik sisteminde ve özel sigorta sektöründe suistimallere sebep olmakta ve ekonomiye de zarar vermektedir. Teşhis ve tedavi ile ilgili alınabilecek yanlış kararlar direk insan hayatım etkilemekte olduğundan, Tıp ve Bilgi Teknolojilerinin ortak çalışma alanları yaratmaları ve geliştirmeleri gereksinimi ortaya çıkmaktadır. Bilgi teknolojileri ve karar verme sistemlerinin kullanımı teşhis sürecini kısaltarak ve hekimlere teşhis koymada yardımcı olarak hem hekime hem de hastaya zaman (fiziksel - psikolojik sağlık ve işgücü açısından) kazandıracaktır. Dünyada Tıp Bilişimi, Tıp, bilişim teknolojileri ve farklı disiplinlerinin kesiştiği bir yerde bulunmaktadır. Ülkemizde ise tıp bilişimi genellikle“Hastane Bilgi Sistemi Yazılımı”adıyla, neredeyse tamamı idari amaçlı olan yazılımlardan oluşmaktadır. Kurumlararası, standart yapıda elektronik bilgi değişimi ve paylaşımı yok denecek kadar azdır. Bu çalışmada, PHP ve MySQL kullanılarak bazı hastalıklar için web tabanlı bir ön tam sistemi geliştirilmiş, bu yolla ziyaretçilerin kendilerini test etmeleri sağlanmaya çalışılmıştır. Her test sonucu tüm detayları ile veritabanında saklanmakta, ziyaretçiye her test yapışında daha önceki test sonuçlan tarih ve saatdetayı ile sunulmaktadır. Test, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Endokrinoloji Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı çalışmalarından alman istatistiklere dayanmaktadır. Hastalıklarla ilgili verilerin iyi organize edilmiş ve sınıflandırılmış olması nedeniyle, özellikle endokrinoloji ve metabolizma hastalıklarından Akromegali, Cushing ve Prolaktinoma üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SIMPLE DECISION SUPPORT SYSTEM FOR DIAGNOSIS OF PITUITARY TUMORS IN ENDOCRINOLOGY Karaman, Şebnem Leyla We can face with misdiagnosis and treatment in every field of Medical Sciences. This situation affects directly human life. Since the medical treatment expenses is a heavy burden for the families in Turkey (Gross National Product per capita was $3,383 in 2003), this leads some tricks in social security system and consequently results in lost of time and money. Therefore, the above explanations encourage us to use expert systems and Information Technologies (IT) in Medical Sciences. For example, usage of Decision Making Techniques and Information Technologies can provide computerized guidance for patients and help doctors to make the diagnose phase shorter and easier which in turn this affects the patients physical & psychological state positively and the cost of diagnosis & treatment. Medical Informatics is the combination of Medical Sciences, Information Technologies and some other disciplines. However, there is a misunderstanding in this concept. In Turkey, usually, Medical Informatics has been understood as“Hospital Management Systems”for the appointments, billing and administration. Intelligent use IT is not yet available for the pre-diagnosis of standard sickness. In this study, a prediagnosis software package (SAV) is developed for Endocrinology and Metabolism sicknesses, especially for Acromegaly, Cushing and Prolactinoma, employing the decision making techniques on PHP and MySQL in the form of a web-site. The aim of this web-site is to help visitors to test their existing insymptoms. These tests based on the statistics taken from the studies of Endocrinology, Metabolism and Nutritional Diseases Division of Istanbul University.