Melez ve kültür çilek meyvelerinde derim periyodu süresince aroma maddeleri ile meyve kalite kriterlerinin değişimi
  1. Tez No: 77033
  2. Yazar: HÜLYA ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ PAYDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çilek, aroma, kalite, çeşit, çeşit adayı, Strawberry, aroma, quality, variety, type
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİMELEZ VE KÜLTÜR ÇİLEK MEYVELERİNDE DERİMPERİYODU SÜRESİNCE AROMA MADDELERİ İLE MEYVEKALİTE KRİTERLERİNİN DEĞİŞİMİHülya ÇAĞLARÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALIDanışman: ProfDr. Sevgi PAYDAŞ Yıl: 1998, Sayfa 119 Jüri: Prof. Dr. Sevgi PAYDAŞProf. Dr. Ahsen Işık ÖZGÜVEN Doç. Dr. Ömür DÜNDAR ÖZ1984-1996 yılları arasında melezleme ıslahı yoluyla elde edilmiş umutlu çilek tipleri ile bunların ebeveynleri (9 çeşit 12 çeşit adayı) üzerinde 1995-1996 yetiştirme döneminde yapılan bu çalışmada, derim periyodu boyunca alınan meyve örneklerinde; bitki basma verim, SÇKM, asit miktarı, ortalama meyve ağırlığı ve uçucu aroma maddelerindeki değişimler incelenmiştir.Uçucu aroma maddelerinin tayini gaz kromotografisi ile yapılmıştır. 475/04, 477/1, 477/2,477/3, 488/1, 489/A, 496/2, 502/B, 504/7, 615, 685 ve 689 nolu çeşit adayları aroma yönünden kültür çileklerinden üstün bulunmuşlardır. Ayrıca ebeveynlerden, seçilmiş tiplere aroma aktarılma düzeyleri de belirlenmiştir. Derim periyodunca alman meyve örneklerinde yapılan aroma ölçümleri sonucunda, aroma komponentlerinde ve toplam aroma alanlarında zamana göre artışlar gözlenmiştir. En fazla aroma komponenti ve aroma alam 477/3 nolu çeşit adayında bulunmuştur. Çeşitler arasında ise en fazla aroma alam Osmanlı çileğinden sonra Oso Grande çeşidinde bulunmuştur. Osmanlı çileğinde toplam 14 aroma komponenti tanımlanmış ve en fazla aroma alanım bu çeşidin oluşturduğu belirlenmiştir.ilk çiçeklenmeden soma geçen gün sayısı arttıkça çilek meyvelerinde; aroma ve SÇKM miktarlarında artışlar, meyve eti sertliği üe asit miktarlarında ise azalmalar saptanmıştır. Bitki basma en yüksek verim Dorit çeşidinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISCHANGES OF QUALITY CHARACTERISTICS AND AROMACOMPOUNDS OF HYBRIDS AND SOME CULTURAL STRAWBERRY VARIETIES DURING THE HARVEST PERIODSHülya ÇAGLARDEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Sevgi PAYDAŞ Year: 1998, Page 119 Jury: Prof. Dr. Sevgi PAYDAŞProf. Dr. Ahsen I. ÖZGÜVEN Doç. Dr. Ömür DÜNDARABSTACTIn this study some fruit quality characteristics (yield per plant, TSS, acidity, fruit weight) and volatile aroma compounds of during the harvest periods of 9 strawberry varieties and 12 strawberry types which were obtained by breeding during 1984-1996 were investigated.In this research, volatile aroma substances were determined by gas chromotography method. Aroma contents of 475/04, 477/1, 477/2, 477/3, 488/1, 489/A, 496/2,504/7,502/B, 615, 685 and 689 types were found much more than the cultular varieties.In addition the levels of transfer of the volatile compounds from the cultural varieties to these types were determined. At the same time it was observed that there were increases in the amounts and aroma areas of fruit samples harvested in different periods. Especially towards the end of the harvest season.The highest aroma components and aroma area were found in strawberry type no 477/3. On the other hand, the widest aroma area was found in Ottoman cv and it is followed by Oso Grande. The number of aroma compenent of Ottoman cv. was determined as 14.As the number of days from the first blooming time was increased the amount of aroma compounds and TSS contents were highest and flesh firmness and acidity were decreased. The highest yield per plant was found in Dorit cultivar.