Cumhuriyet dönemi Sinop nüfusu (1927-1960)
Sinop population in the Republican era (1927-1960)
  1. Tez No: 770400
  2. Yazar: SULTAN OLTULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ŞAŞMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sinop, Nüfus Yapısı, Cinsiyet, Medeni Durum, Eğitim Durumu, Sinop, Demographic Structure, Gender, Marriage Status, Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Nüfus sayımı ilk defa Osmanlı döneminde 1831 yılında yapılmış olup bu sayımda dönemin ihtiyaçları göz önüne alınarak sadece erkek nüfusun sayıldığı görülmektedir. Sadece erkek nüfusun sayımı epey devam etse de 19. Yüzyılın sonlarına doğru erkek nüfusa ilave olarak kadınların sayımına da başlandığı görülmektedir. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra nüfus sayımı işinin daha düzgün bir zeminde yapılabilmesi için TBMM'den kanun çıkarılmıştır. Sadece erkek ve kadın nüfusu yazılmakla kalmamış; sayıma tabi tutulacak veri çeşitliliği artırılmıştır. Bunlar cinsiyet, medeni durum, okuryazarlık, eğitim, dini yapı, yaş grupları ve sair birçok kıstas açısından nüfus tasnife tabi tutulmuştur. Bu çalışmanın amacı Türkiye Cumhuriyeti döneminde 1927 yılından başlayarak 1960 yılına kadar yapılan Sinop Vilayeti'ndeki nüfus sayımları ayrı ayrı ele alınmıştır. Her bir nüfus sayımı verileri idari birim, cinsiyet, nüfus yoğunluğu, doğum yerleri, medeni hal, yaş grupları, okur yazarlık, eğitim durumu, dini yapı, engelli nüfus, konuşulan ana diller, meslekler, mevcut binalar, idari birim içinde bulunan binalar, cami, okul, hamam, mesken sayıları hakkında istatistiki bilgiler toplanmıştır. 1927, 1935, 1940, 1945, 1950, 1955 ve 1960 yıllarında yapılan nüfus sayımı verileri ışığında Sinop Vilayeti'nin nüfus ve demografik yapısı ve gelişmeler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The census was carried out for the first time in the Ottoman period in 1831, and it is seen that only the male population was counted in this census, taking into account the needs of the period. Although the census of only the male population continues for a long time, it is observed that towards the end of the 19th century, the census of women began in addition to the male population. After the establishment of the Republic of Turkey, a law was enacted by the Grand National Assembly of Turkey (TBMM) in order to carry out the census work on a smoother ground. Not only was the male and female population recorded; The variety of data to be counted has been increased. The population has been classified in terms of gender, marital status, literacy, education, religious structure, age groups and many other criteria. The aim of this study is to examine the population censuses in Sinop Province, which was carried out in the period of the Turkish Republic, starting from 1927 until 1960. Data for each census administrative unit, gender, population density, place of birth, marital status, age groups, literacy, education level, religious structure, disabled population, native languages spoken, occupations, existing buildings, buildings in the administrative unit, mosque Statistical information about the number of schools, baths and dwellings were counted. In the light of the census data made in 1927, 1935, 1940, 1945, 1950, 1955 and 1960, the population and demographic structure of Sinop Province were discussed.