Türkiyedeki Afgan göçmenlerin girişimcilik sürecinde sosyal sermayenin etkisi: İstanbul ve Konya örneği üzerine nitel bir araştırma
The effect of social capital on the entrepreneurship process of Afghan immigrants in Turkey: A qualitative study on the case of Istanbul and Konya
  1. Tez No: 770481
  2. Yazar: RANA AFKARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ATİLLA ARICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Immigration, Immigrant, Immigrant Entrepreneur, Afghan Immigrant Entrepreneur, Social Capital, Social Network, Trust
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Son yıllarda teknolojinin gelişmesine ve küreselleşmenin artışına bağlı olarak göç, göçmen girşimci ve sosyal sermaye gibi kavramların özellikle ekonomi ve sosyoloji alanındaki çalışmalarda önemli bir araştırma konusu olarak görülmektedir. Uluslararası literatürde göçmen girişimci ve göçmen girişimci ile bağlantılı olan sosyal sermaye kavramı incelenmiştir. Ayrıca, tezin konusu olan Afgan göçmen girişimciler ile ilgili Türkiye'de ve dünya genelinde çok az çalışmalar bulunmaktadır. Bu kapsamda yıllardır iç savaş, Taliban baskısı, ırksal çatışma, ekonomik ve siyasi sıkıntılardan dolayı Türkiye'ye gelen göçmen girişimcilik faaliyetlerinin oluşumları ve oluşum sürecinde sosyal sermayeye etkisi üzerine çalışması, analiz edilmesi çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu çalışma toplam 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde göç, göçmen, Afgan göçmen kavramları teorik olarak incelenmiştir. İkinci bölümde girişim, girşimci ,göçmen girişimci ve sosyal sermaye kavramları ele alınmıştır. Son bölümde ise Türkiye'deki Afgan göçmen girişimciler üzerine bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın amacına ulaşmak için Konya ve İstanbul'da yerleşen göçmen girişimciler ile yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi kullanılmıştır. Yapılan mülakatlar,7 göçmen girişimci ile ile yüz yüze gerçekleşirken 8 girişimci ile uzaktan online olarak gerçekleşmiştir. Bu iki şehirde bulunan Afgan girişimcilerden elde edilen bulgulara göre Afgan girişimcilerin ihtiyaç temelli girişimciler olduğu, girişim kararının alınması bakımından sosyal sermayenin büyük önem taşıdığı, çevresine, kendi toplumunun yapısına, yörelerine güvenerek girişimde bulunmaları ve girişim sonrası hem Afganlar hem de Türkler tarafından benimsendiği sonucuna varılmıştır. Buna ek olarak, girişimcilerin toplum tarafından saygıları artmıştır ve güvenilir kişi olarak bilinmişlerdir. Anahter Kalimeler: Göç, Göçmen, Göçmen Girişimci, Afgan Göçmen Girişimci, Sosyal Sermaye, Sosyal Ağ, Güven.
Özet (Çeviri)
In recent years, cause of technology development and globalization, the concepts of immigrants, immigration, immigrant entrepreneur, social capital are important research topics especially in the fields of economics and sociology. In the international literature, the concepts of immigrant entrepreneur and the social capital associated with the entrepreneurs has not been studied much. Moreover, there is very little information about Afghan immigrant entrepreneurs, which is the subject of the thesis in Turkey and around the world. It's been many years that immigrant entrepreneur coming to Turkey due to the civil war, Taliban pressure, racial conflicts, and other political and economic difficulties. Analyzing their works, the effect of their entrepreneurship activites on social capital are the main objectives of this study. This study consists of three parts in total. Part one, the concepts of immigration, immigrant, and Afghan immigrants are studied theoretically. Second part, entrepreneurship, entrepreneur immigrant entrepreneur and social capital concepts are explored. In the last part, a field study was conducted on Afghan immigrant entrepreneurs in Turkey.In order to achieve the purpose of this study, qualitative research was conducted with immigrant entrepreneurs in Konya and Istanbul. While the interviews were conducted face-to-face with 7 immigrant entrepreneurs, they were conducted remotely with 8 entrepreneurs online. According to the information obtained from Afghan entrepreneurs in these two cities, It was a need-based entrepreneurship. In terms of taking the entrepreneurial decision, the structure of the society where the social capital has held a crucial role, the entrepreneurs environment, the structure of their society and by relying on their own customs and values they decided to be entrepreneurs and they were welcomed and embraced by both Turks and Afghan communities. In addition, these entrepreneurs are respected by society and became known as trustable and reliable people.