Magnetik sistemlerin faz geçişi bölgeleri civarındaki kritik davranışlarının incelenmesi
Investigation of the behaviour of magnetic systems at the transition point
  1. Tez No: 77056
  2. Yazar: FARUK KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kritik Olaylar, Faz Geçişleri, Ising Model, Ortalama Alan Teorisi, Katı-Spin Ortalama Alan Teorisi, Critical Phenomena, Phase Transition, Ising Model, Mean Field Theory, Hard-Spin Mean Field Theory. n
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ MAGNETIK SİSTEMLERİN FAZ GEÇİŞİ BÖLGELERİ CİVARINDAKİ KRİTİK DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ Faruk KARADAĞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman:Doç. Dr. Bekir ÖZÇELİK Yıl :1998, Sayfa:74 Jüri:Doç. Dr. Bekir Özçelik :Doç. Dr. Yüksel Ufuktepe : Y. Doç. Dr. Metin Özdemir Fiziksel sistemlerin mikroskobik özelliklerini inceleyen istatistik mekaniğin yüzyılımızda gösterdiği gelişme dikkate değerdir. Bilindiği gibi bir sistemin makroskopik nicelikleri (gözlenebilirleri) ile o sistemin mikroskopik serbestlik dereceleri üzerinden alınan istatistiksel ortalamaları arasında bir ilişki kurmak mümkündür. Sistem büyüklüğü arttıkça bu istatistiksel ortalamalardaki dalgalanma miktarı azalır. Bu azalma sistemin büyük ölçeklerde determinist olarak tanımlanmasını sağlar. Doğadaki pek çok sistem sıcaklık, manyetik alan, vb. gibi dış etkenlerden dolayı kritik bir değerde beklenmedik ani davranışlar göstermektedir. Bu olay faz geçişi veya hal değişimi olarak adlandırılmaktadır. Faz geçişi olan sistemlerde, sistem parametrelerinin ortalamalarındaki dalgalanmaların sistemin anlaşılmasında oynadığı rol ve beraberinde getirdiği sonuçlar bakımından gerçekten ilginçtir. Faz geçiş noktasında, makroskopik değişkenlerdeki dalgalanmalar, ortalamaları ile kıyaslanabilir. Böylelikle mikroskopik ve makroskopik ölçeklerde ölçülen (gözlenen) değerler arasındaki farklılıklar tamamen ortadan kalkmasa bile azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION OF THE BEHAVIOUR OF MAGNETIC SYSTEMS AT THE TRANSITION POINT Faruk KARADA? DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCTENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Doç. Dr. Bekir özçelik Year:1998, Pages:74 Jury: Doç. Dr. Bekir özçelik :Doç. Dr. Yüksel Ufuktepe : Y. Doç. Dr. Metin Özdemir The development of the statistical mechanics, which tries to investigate the microscopic properties of the physical systems, is considerable. It is known that is possible to make connection between macroscopic quantity of a system and the averages taken over the microscopic degrees of freedom of the system. As the system size become larger and larger, the fluctuations in these average values become smaller, yielding a deterministic description of the system on large scales. Many systems in the nature exhibit an abrupt change of character at a critical value of an external variable, such as temperature or magnetic field etc. This anomalous behaviour is called a phase transition. In the systems that has a phase transition, it is interesting that the role of the fluctuations in the averages of the system parameters to understand the system. At the transition point, the fluctuations in the macroscopic variables become comparable to their average values. Thus, the distinction between the values in the microscopic and macroscopic scale not completely vanishes but become smaller. Near a phase transition point of the second order, relative fluctuations in quantities averaged over many different length scales all become the same size. This phenomenon is called scale invariant.