Cessâs'ın muhtasar ve Debûsî'nin el-Esrâr adlı eserlerindeki diyet ve cinayetler bölümünün hilâf ilmi açısından değerlendirilmesi
An evaluation of the chapters on blood money and murders in Jassas' al-Mukhtasar and al-Dabusi's al-Asrar in terms of khilâf science
  1. Tez No: 770584
  2. Yazar: ŞEHİDE KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA ERKOÇ BAYDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Cessâs, cinayet, Debûsî, diyet, hilâf, al-Dabusī, blood money, Cassas, khilaf, murder
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez, Cessâs'ın Muhtasaru İhtilâfi'l-Ulemâ ve Debûsî'nin el-Esrâr adlı eserlerindeki diyet ve cinayetler bölümünün hilâf ilmi açısından değerlendirilmesini konu edinmektedir. Fıkıh öğrencilerine tartışma yöntemini öğretmesi bakımından hilâf alanında telif edilen eserler fıkıhta önemli bir konuma sahiptirler. Hilâf eserlerinde fukaha, ihtilaf konusu fıkhi meselelere dair görüşlerini izah ederken ileri sürdükleri gerekçelerle kendi zihin haritalarını yansıtarak bizlere değerli bir miras bırakmışlardır. Dört bölümden oluşan bu tezin birinci bölümü, tezimizin konusunu, önemini, yöntemini, kapsamını, literatür bilgisi ve hilaf ilmi hakkında genel bilgileri konu edinmektedir. İkinci bölümde, Muhtasar ve el-Esrâr muhteva ve metot yönünden incelenmiş, eserlerin kaynaklarına değinerek eserlerde görüşlerine yer verilen âlimler hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde iki eserde ortak işlenen bazı konular belirlenerek değerlendirilmelere tabi tutulmuştur. Dördüncü bölümde ise çalışmamıza dair ulaştığımız sonuçlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the evaluation of the blood money and murders section in Jassas's Mukhtasar Ikhtilaf al-Ulama and al-Dabusi's al-Asrar in terms of khilaf science. The works of khilaf have played an important role in teaching the students the method of discussion. In khilaf works, jurists have left a valuable legacy to us by reflecting their mindset through argumnentation on controversial issues of fiqh. The first part of this thesis, which consists of four titles, deals with the subject of our thesis, its importance, method, scope, literature review and brief description of the khilaf science. In the second part, Mukhtasar and al-Asrar were examined in terms of content and method, then the sources of the works were determined and information about the scholars whose opinions were referred to in the works were given. In the third part, some common issues of the two works are determined and evaluated. In the fourth part, there are the results we have reached regarding our thesis.