Hidroelektrik santrallerin baraj göllerinin yüzer güneş enerji santralleri ile enerji üretim potansiyelinin araştırılması
Investigation of energy production potential of floating solar power plants of dam lakes of hydroelectric power plants
  1. Tez No: 770585
  2. Yazar: BAKİ POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA YUMURTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Güneş Enerjisi, Yüzer Güneş Santrali, Hidroyüzer güneş santral potansiyeli, Renewable Energy, Solar Energy, Floating Power Plant, Assesment hydrofloating power plant potential
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Yüzer Güneş Santralleri, 2000'lerin ikinci yarısında ortaya çıkmış ve dünya genelinde hızla yayılan güneş santral uygulamalarında biri olmuştur. Türkiye'de ise 2014 yılında Azmak 2 Hidroelektrik santrali üzerine kurulan Yüzer Güneş Santrali ilk uygulamadır. Kara tipi santrallere göre aynı alanda daha fazla enerji üretebilen ve suyun buharlaşmasını kısmı olarak engelleyen bu santrallerin, Türkiye'de hızlıca yaygınlaşma potansiyeli vardır. Ülkemizde yaşanan su sıkıntıları ve artan enerji ihtiyaçları için çözüm sunmaktadır. Türkiye'de 700'e yakın kurulu hidroelektrik santral mevcut ve bu santrallerin su rezervuarlarının üzerine yüzer güneş santrali uygulaması ile hibrit bir çözüm elde edilebilir. 8 Mart 2020 tarihli resmî gazetede yayınlanan yasa ile bu potansiyelin önü açılmıştır. Türkiye'deki hidroelektrik santrallerin su rezervlerinin yüzey alanlarının yüzde 1'i kullanıldığında elde edeceğimiz 512,69 GW tahmini güç ve bu kapasite Atatürk barajının gücünün yaklaşık 214 katıdır. Ayrıca bu yüzde 1'lik yüzey alanı için yüzer güneş santrallerinin gölgeleme etkisiyle ortalama 30.761.400.000 ton/yıl suyun buharlaşmasının önüne geçilmektedir.
Özet (Çeviri)
Floating Solar Power Plants have become one of the solar energy applications that appear second in the 2000s in the world and are staged worldwide. As for foundations, the Floating Solar Power Plant, which is within the scope of Azmak 2 Hydroelectric Power Plant in 2014, is our first application. To compare a floating power plant with a land type solar plant, a floating power plant could produce more energy and also reduce the evaporation of water. A floating power plant is able to answer two situation which are energy demand and water problem in Turkey. In Turkey there are nearly 700 hydroelectric power plants and a hybrid solution can be obtained by applying floating solar power plants on the water reservoirs of these power plants. With the law published in the official gazette on March 8, 2020, this potential has been paved. If we use %1 percent of water reserve surface of all hydroelectric power plant in Turkey for floating solar power plant, we could achieve an estimated 512,69 GW power capacity and this is approximately 214 times more capacity than Atatürk hydroelectric power plant. In additional, preventing evaporation of water on hyroelectric rezerve by the shading effect of floating solar power plants, for same reservoir area we could prevent evapotation of 30,761,400,000 tons/ per year.