Hemşirelik yüksekokulu ile okul öncesi eğitim alan öğrencilerin tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemlerine yönelik bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge and attitude for complementary and alternative medicine methods of nursing school and preschool education students
  1. Tez No: 770586
  2. Yazar: ÖZGE SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN BODAMYALI, YRD. DOÇ. DR. AYŞE SEYER ÇAĞATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif Tıp, Hemşirelik, Okulöncesi, Tamamlayıcı Tıp, Alternative Medicine, Nursing, Preschool, Complementary Medicine
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüzde tıp alanında gerçekleşen baş döndürücü gelişmeler pek çok hastalığa çare olmaktaysa da modern bilgi ve ileri teknoloji ile donanmış hekimlerin hala çaresiz kaldığı durumlar mevcuttur. Tüm tıbbi gelişmelere rağmen tedavi sonucunda iyileşme sağlanamayan ya da ölümcül bir hastalık tanısı almış olan hastalar farklı arayışlara yönelmektedir. Bu bağlamda tamamlayıcı–alternatif tıp kavramı giderek ön plana çıkmaktadır. Nitekim Batı tıbbı da artık bu tamamlayıcı ve destekleyici yöntemlere eskisi kadar mesafeli değildir. Bugün geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları da bizim sağlık sistemimizde de yerini almaya başlamış olup; hastaların bu uygulamalara ulaşımı hem toplumun gelişmişliği ve zenginliğini hem de birey sağlığının kalitesi ve hastalıktan doğacak mağduriyetten korunma derecesini ölçmede yararlanılacak göstergelerden biri olmada önemli bir faktör olarak karşımıza çıkacaktır. Bu nedenle bireylerin azami fayda sağlaması konusunda her türlü sağlık hizmetine doğru kanal(lar) aracılığıyla ulaşımı son derecede önemlidir. Doğru hasta grubuna, doğru zamanda ve mekânda, doğru sağlık hizmet(ler)inin uygulanması devlet, sağlık mensupları ve vatandaşların yani bütün tarafların ortak arzusudur. Bunun için öncelikle Alternatif/Geleneksel tıp ve Tamamlayıcı tıp nedir, ne zaman ve nasıl kullanılır/kullanılmalıdır sorularına öncelik verilmelidir. Alternatif tıp özetlenebileceği en yalın hali ile tedavi yaptığı ileri sürülen; ancak bu etkileri bilimsel metotlarla kanıtlanamayan, geleneksel veya güncel tıbbi uygulamalara verilen isimdir. Tamamlayıcı tıp ise çağdaş tıp bilimince hastalık sebeplerini önlemede somut verileri olmadığı veya kanıtlanmış bir tedavi yöntemi olmadığı halde hasta isteğiyle modern tıp tedavilerinin yanında onlara destekleyici olarak hastanın rahatlaması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, psikolojisinin düzelmesi gibi amaçlarla uygulanabilen tıp yöntemleridir. Bu çalışma iv etraflı bir literatür araştırması yapılarak hemşirelik yüksek okulu öğrencileri ile okul öncesi eğitimi alan öğrencilerin tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemleri hakkında ki bilgi ve tutum değerlendirmelerine ışık tutmak, böylelikle sağlık sektörünün bu alanı için bilgi toplamak amacı ile hazırlanmıştır. Yapılan araştırmalar ile alternatif tıbbın geçmişten günümüze gelişimi ve değişimini, tamamlayıcı tıbbın gelişimi ve değişimi, methodları, dikkat edilmesi gereken hususları, iki dal arasında ki farklılıklar ve benzerlikleri görecek, bu verileri hemşirelik ve okul öncesi eğitimi alan öğrencilere entegre ederek güncel bir analiz elde edeceğiz. Oluşan bu analiz SPSS for Windows 22.0 programı ile desteklenmiş ve yapmış olduğum anketlerden yararlanılarak sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the dizzying developments in medicine nowadays cure many diseases, there are still situations where physicians equipped with modern knowledge and advanced technology remain desperate. In spite of all medical advances, patients who have not recovered from treatment or have been diagnosed with a fatal disease tend to seek different searches. In this context, the concept of complementary – alternative medicine is increasingly coming to the fore. As a matter of fact, Western medicine is no longer distant from these complementary and supportive methods. Today, traditional and complementary medicine applications have started to take place in our health system as well; patients' access to these practices will be an important factor in measuring both the development and wealth of the society as well as the quality of individual health and the degree of protection from illness. For this reason, it is extremely important for individuals to reach maximum health benefits through the right channel (s). Applying the right health service (s) to the right patient group, at the right time and place, is the common desire of the state, healthcare professionals and citizens, ie all parties. Priority should be given to the question of what is Alternative / Traditional Medicine and Complementary Medicine, when and how it should be used. It is suggested that alternative medicine makes the treatment with the simplest form; however, these effects are not proven by scientific methods, traditional or current medical practice is the name given. On the other hand, complementary medicine is a method which can be applied by the modern medical science for the purpose of patient relief, strengthening of the immune system, improvement of psychology as well as supportive of modern medical therapies although the patient does not have concrete data to prevent the causes of disease or vi there is no proven treatment method. This study has been prepared with the aim of shedding light on the knowledge and attitude assessments of complementary and alternative medicine methods of nursing school students and pre-school students by gathering a comprehensive literature search and thus gathering information for this field of health sector. With the researches, we will see the development and change of alternative medicine from past to present, the development and change of complementary medicine, the methods, the points to be considered, the differences and similarities between the two branches, and we will obtain an updated analysis by integrating these data with the nursing and preschool students. This analysis was supported by SPSS for Windows 22.0 program and was concluded by using the questionnaires I made.