Maş fasulyesinde kuru madde birikiminin incelenmesi
Investigation of dry matter accumulation in mung beans
  1. Tez No: 770715
  2. Yazar: MUSTAFA ALTIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT AKÇURA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Maş Fasulyesi, Sıra arası ekim mesafesi, Kuru madde birikimi, Mung bean, Row spacing, Dry matter accumulation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma Çanakkale koşullarında 2019 yılında maş fasulyesinin kuru madde birikimi üzerine etkisi olan bitki sıra arası ekim mesafesini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada çeşit olarak 2 adet tane tipi maş fasulyesi genotipi kullanılmıştır. Denemede sıra arası mesafe 20, 40 ve 60 cm olarak ayarlanmış olup bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada 2 farklı genotipin bitki boyu, bitkide dal sayısı, bitkide yaprak sayısı, bitkide bakla sayısı, bakla yaş ağırlığı, bakla kuru ağırlığı, bitki yaş ağırlığı ve bitki kuru ağırlığına ait gözlemler her parselde ayrı ayrı 10 bitkide 7'şer gün arayla alınmıştır. En son yapılan ölçümlerden sonra her genotipe ait ölçüm yapılan bitkiler ayrı ayrı hasat edilmiş olup yaş ve kuru ağırlıkları incelenmiştir. Bu araştırmada elde edilen veriler incelenen gözlemler sonucunda varyans ve regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Yapılan ölçümler sonucunda bitki boyu 28,35-42,34 cm, bitkide dal sayısı 7,10-13,07 adet/bitki, bitkide yaprak sayısı 17,27-27,54 adet/bitki, bitkide bakla sayısı 12,20-16,83 adet/bitki, bakla yaş ağırlığı 7,57-21,79 g/bitki, bakla kuru ağırlığı 4,91-11,35 g/bitki, bitki yaş ağırlığı 40,27-104,49 g/bitki ve bitki kuru ağırlığı 12,59-28,70 g/bitki arasında değişim göstermiştir. Bitkilerde incelenen özellikler ve bakladaki incelenen özellikler içerisinde bitki boyu hariç diğer tüm özelliklerde en yüksek değerler 60 cm sıra arası ekim mesafesinde gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the plant row sowing distance, which has an effect on the dry matter accumulation of mung bean in Çanakkale conditions in 2019. Two grain type mung bean genotypes were used as cultivars in the study. In the experiment, the spacing between rows was set as 20, 40 and 60 cm, and the divided plots were established according to the experimental design with 3 replications. In the research, observations of plant height, number of branches per plant, number of leaves per plant, number of pods per plant, fresh pod fresh weight, pod dry weight, plant fresh weight and plant dry weight of 2 different genotypes were taken at 7 days intervals on 10 plants separately in each plot. After the last measurements, the plants that were measured for each genotype were harvested separately and their fresh and dry weights were examined. The data obtained in this study were evaluated with variance and regression analyzes as a result of the observed observations. As a result of the measurements, the plant height is 28,35-42,34 cm, the number of branches per plant is 7,10-13,07 units/plant, the number of leaves per plant is 17,27-27,54 units/plant, the number of pods per plant is 12,20-16,83 units/plant, the fresh pod weight is 7,57-21,79 g/plant, pod dry weight 4,91-11,35 g/plant, plant fresh weight 40,27-104,49 g/plant and dry plant dry weight 12,59-28,70 g/plant. The highest values were observed in 60 cm row spacing in all other properties except plant height among the properties examined in plants and pods.