Habbâb B. Eret'in hayatı ve rivâyetlerinin değerlendirilmesi
The life Habbab B. Eret and evaluation of his narrations
- Tez No: 770795
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Habbâb b. Eret, Sahâbî, Râvi, Tahrîc, Rivâyet, Hadith, Habbab b. Eret, Companion, Narrator, Takhrij, Narration
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Hamd, bizleri yoktan var eden, varlığından haberdar eden ve sayısız nimetler bahĢeden âlemlerin Rabbi olan Allah‟a mahsustur. Salât ve Selâm âlemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed (s.a.s.) üzerine olsun. Allah (c.c.) bizleri yarattı ve bu dünya hayatında da imtihana tabi tuttu. Ġmtihanı kazanabilmemiz için doğru yolu gösteren Peygamberleri bizlere rehber olarak gönderdi. Peygamberlerin sonuncusu olan Hz. Muhammed (s.a.s.) ile de Peygamberlik müessesesi sona erdi. Bu bakımdan Hz. Muhammed‟in (s.a.s.) hadislerini anlamak önem arz etmektedir. Hadis rivâyetleri incelendiği zaman bu rivâyetlerin sened ve metinden oluĢan bir yapıya sahip olduğu görülmektedir. Hadislerin sahihlik tespiti yapıldığı zaman incelenen ilk kısmın sened kısmı olduğunu görmekteyiz. Senedde ismi zikredilen râviler hakkında bilgi sahibi olmak ise rivâyetlerin anlaĢılmasını kolaylaĢtıracak ve rivâyetler arasında tercih imkânı verecektir. Dolayısıyla bu durum hadis ilmine katkı sağlayacaktır. Buradan hareketle, Habbâb b. Eret hakkında tez türünde akademik olarak müstakil bir çalıĢmanın yapılmadığı tespit edilmiĢ olup hazırladığımız tezde bu eksiklik giderilmeye ve hadis alanına katkı sağlanmaya çalıĢılmıĢtır. ÇalıĢma; GiriĢ ve 3 Ana Bölümden oluĢmaktadır. GiriĢ baĢlığında araĢtırmanın konusu, amacı, önemi, metodu ve kaynakları hakkında bilgiler verilecektir. Birinci Bölümde, ilgili biyografi eserlerine baĢvurularak Habbâb b. Eret‟in hayatı incelenecektir. Ġkinci Bölümde Habbâb b. Eret‟in rivâyetlerinin incelemesi ve ilgili nakillere dair değerlendirmelere yer verilecektir. Üçüncü Bölümde ise Habbâb b. Eret hakkında bilgi veren tabakat kitaplarından elde edilen bilgiler çerçevesinde Habbâb b. Eret‟in hadisçiliği ele alınacaktır. Sonuç bölümünde ise genel değerlendirmelere yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
Praise be to Allah, the Lord of the creation, who created us from nothing, made us aware of his existence, and bestowed limitless blessings. Peace and blessings be upon Hz. Mohammad (peace be upon him), who was sent as a mercy to the creation.Allah (great is His Majesty) created us and tests in the life of this world. He sent the Prophets as a guide, who showing us the straight way that we could pass the test. The instution of prophethood came to end after Hz. Mohammed (p.b.u.h) who was the last prophet. For this reason, it is important to understand the hadiths of Hz. Mohammad (p.b.u.h). When the hadith narrations are analyzed, it is seen that these narrations having a structure consisting of isnads and texts. When the turtsworthy of the hadiths is analyzed, we see that the first part that is examined the isnad part. Having information about the narrators whose names are mentioned in the sanads will make it easier to understand the narrations and will give the opportunity to choose between the narrations. From this point of view, it has been determined that there has not been an academically independent study about Habbab b. Eret, and it has been tried to eliminate this deficiency and contribute to the field of hadith in the thesis we have prepared. The Study; It consists of an introduction and three main parts. In the title of introduction is given information about the subject, purpose, importance, method and sources of the research. In the First Chapter, the life of Habbab b. Eret‟s life was examined based on the relevant biography literature. In the third chapter, within the framework of the information obtained from the strata books that give information about Habbab b. Eret, Habbab b. Eret‟s hadithism will be discussed. In the conclusion part, general evaluations will be given.