Gastronomi turizminde yöresel mutfakların slow food hareketi ile değerlendirilmesi: Köyceğiz örneği
Evaluation of local cuisines in gastronomy tourism with the slow food movement: The case of Köyceğiz
  1. Tez No: 770801
  2. Yazar: MUKADDES AKSADE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIDVAN KOZAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Yavaş yemek, Yöresel mutfak, Köyceğiz, Slow food, Local cuisine, Köyceğiz
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Küreselleşme süreci içinde destinasyonlara turist çekmekte bir rekabet avantajı sağladığı için, yerelleşme kavramının giderek önem kazandığı görülmektedir. Yine globalleşme nedeniyle, sosyo-kültürel ve siyasal alanlarda stereotipler, standartlaşma ve tekdüzelik oluşmuş, buna karşı da, farklı yerel karakteristiklerin ve yerele özgü değerlerin desteklenmesi ve ayrıca bu değerlerin korunarak gelecek nesillere aktarılma gereği doğmuştur. Aynı süreç içinde, özellikle bir“küresel mutfak”ve“küresel damak tadı”tekdüzeliğinin ortaya çıktığı ve buna bağlı olarak da, turizm sektöründe önemli bir cazibe odağı olarak“yöresel mutfak kültürü”nün giderek kaybolduğu gözlenmektedir. Bu çalışmanın amacı, Slow Food Hareketi kapsamında Köyceğiz yöresel mutfağının gastronomi turizmi içindeki göreceli önemini, uygulama koşullarını ve iyileştirme olanaklarını araştırmaktır. Bir Cittaslow şehri olan Köyceğiz'de faaliyet gösteren yiyecek-içecek ve konaklama işletmeleri ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış, katılımcıların Slow Food ve Yöresel Mutfak kavramları hakkında görüş ve düşünceleri derlenmiştir. Araştırma sonunda, işletmelerin Slow Food kavramı hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadıkları belirlenmiştir. Köyceğiz'e gelen turistlerin yöresel yemekler hakkında temel bir farkındalık sahibi olmadıkları, yerel mutfak tanıtımının yeterli düzeyde olmadığı ve tanıtım araçlarının verimli kullanılmadığı değerlendirilmiştir. Köyceğiz yöresel yemeklerinin genellikle ağızdan ağıza ve sosyal medya aracılığıyla aktarıldığı tespit edilmiştir. Kayıt altına alınmış herhangi bir hafıza, doküman, belge vb. rastlanılmamıştır. Slow Food Hareketi içinde uygulanan proje ve etkinliklerin Köyceğiz'de gerçekleştirilmesi halinde yerel gastronomi turizmi alanında iyileşme ve gelişme sağlanabileceği mümkün görülmektedir. Gelecek çalışmalar ve paydaşlar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Since it provides a competitive advantage in attracting tourists to destinations during the globalization process, the concept of localization becomes increasingly important. In attracting tourism activity for destinations during the process of globalization, the concept of regionalization gains increasing importance. Also due to globalization, stereotypes, standardization and uniformity has been encompassing socio-cultural and political fields; and to counter, a need has emerged to support different regional characteristics and local values, and further, to conserve them for future generations. In the same process, it is observed that a monotony of“global kitchen”and“global palate”has become pervasive, and consequently, the“local culinary culture”as an important attraction in the tourism sector, has been gradually disappearing. The aim of this study is to investigate the relative importance of Köyceğiz local cuisine in gastronomy tourism, within the scope of Slow Food Movement. A semi-structured interview technique was used, to compile opinions and thoughts on Slow Food and Local Cuisine Concepts of the participants who comprise food, beverage and accommodation professionals operating in Köyceğiz, which itself also is a Cittaslow city. The research has concluded that the interviewed businesses did not have enough cognizance regarding the concept of Slow Food. It also has been concluded that the tourists visiting Köyceğiz do not have a basic awareness about local dishes, and that the promotion of the local cuisine has not been sufficient and promotional tools were not used efficiently. The traditions of Köyceğiz local cooking are generally transferred from mouth to mouth and in social media. No recorded memory or documents have yet been found. If the projects and activities implemented in the context of Slow Food movement were to be carried out in Köyceğiz, it could be possible to improve and develop in the field of local gastronomy tourism. Suggestions were made for future studies and stakeholders.