Dijital dönüşümde siber liderlik: Nitel bir araştırma
Cyber leadership in digital transformation: A qualitative research
  1. Tez No: 770802
  2. Yazar: TUĞBA ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHİME DİLEK KOÇAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİSE DUYGU ÖZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Siber Güvenlik, Siber Güvenlik Yönetimi, Siber Liderlik, CISO (Chief Information Security Officer), Cyber Security, Cyber Security Management, Cyber Leadership, Chief Information Security Officer (CISO)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Günümüzde işletmelere yönelik gerçekleştirilen siber saldırılarda dramatik bir artış yaşanmaktadır. Bu nedenle siber güvenliğin yalnız teknik anlamda değil yönetsel anlamda da bütüncül bir şekilde değerlendirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu çalışmayla son yıllarda üst düzey yönetici grubunun (C-level) bir parçası haline gelen siber liderlik kavramına açıklık getirilerek siber liderin günümüz organizasyonlarındaki rolünün ve bu role ilişkin sahip olması beklenen becerilerinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Nitel yöntem ve teknikler izlenerek gerçekleştirilen bu çalışmada yarı yapılandırılmış görüşme formları veri toplama aracı olarak benimsenmiştir. Çalışmaya Ankara ve İstanbul illerinden toplam 10 siber güvenlik yöneticisi dahil edilmiştir. Çalışma sonucunda, siber liderin günümüz organizasyonlarında stratejik konumda yüksek profilli bir lider olduğu görülmüştür. Bu konuma ilişkin siber liderden sahip olması beklenen becerilerin mesleki beceriler, yumuşak beceriler (soft skills) ve liderlik özellikleri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, cyberattacks that businesses face, are increasing dramatically. For this reason, the necessity for a holistic approach to cyber security as both technical and management issue has arisen. This thesis aims to manifest the concept of cyber leadership (Chief Information Security Officer) which has become a part of senior executive group (C-level) in recent years and to reveal the role of the cyber leader in today's organizations and the skills expected to have in this role. In this study, which was carried out by qualitative methods and techniques, semi-structured interview forms were adopted as data collection tool. A total of 10 cyber security managers from Ankara and Istanbul provinces were included in the study. As a result of the study, it has been seen that the cyber leader is a high-profile leader at strategic position in today's organizations. It has been determined that the skills expected from the cyber leader in this position are professional skills, soft skills, and leadership characteristics.