Çocukluk çağı travmaları ve bilişsel duygu düzenlemenin kadınlardaki evlilik uyumuna etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of childhood traumas and cognitive emotion regulation on marital adjustment in women
  1. Tez No: 770809
  2. Yazar: HATİCE ÜSTÜNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL ÇÖRÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel Duygu Düzenleme, Çocukluk Çağı Travmaları, Evlilik Uyumu, Childhood Traumas, Cognitive Emotion Regulation, Marital Adjustment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu araştırmada çocukluk çağı travma yaşantısı ve bilişsel duygu düzenlemenin evlilik uyumu üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Konya merkezde yaşayan yaşları 20 ila 60 arasında değişen en az 1 senedir evli olan kadın katılımcılardan meydana gelmektedir. Bu çalışma kapsamında veri toplama aşamasında örneklem grubunun çocukluk döneminde maruz kalınan istismar ve ihmal durumlarını saptamak amacıyla çocukluk çağı travmaları ölçeği, kullandıkları uyumlu ve uyumsuz bilişsel duygu düzenleme stratejilerini bulmak maksadıyla bilişsel duygu düzenleme ölçeği, evlilikteki uyum düzeylerini saptamak için evlilik uyum ölçeği ve katılımcıların ekonomik düzeyleri, eğitim durumu, yaş, evlenme yılı, çocuk sayısı ile alakalı bilgilerin olduğu sosyodemografik bilgi formu kullanılmıştır. Çalışma sonucu elde edilen verilerin istatistiki analizinde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Man-Whitney U testi, Spearman Sıralama Korelasyon analizi, Bağımsız Gruplar T testi Kruskall Wallis H test uygulamıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular da evlilik uyumu çocukluk dönemi travmaları ile bilişsel duygu düzenleme puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki durumunun var olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada çocukluk dönemi toplam puanları ile evlilik uyumu puanları arasındaki ilişki incelendiğinde, istatistiki açıdan pozitif yönde anlamlı bir ilişkiye rastlanılmıştır. Bu duruma göre çocukluk çağı travmaları ölçeği ve ölçeğin alt boyutlarından alınan puanlar yükseldikçe evlilikte uyum puanlarının arttığı söylenebilir. Evlilikte uyum toplam puanları ile bilişsel duygu düzenleme ölçeğinin alt boyutları olan pozitif tekrar odaklanma, plana tekrar odaklanma puanları arasında pozitif; evlilikte uyum toplam puanı ile tekrar gözden geçirme puanı arasında ise pozitif yönde manada bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the effect of childhood trauma experienced suspend cognitive emotion regulation ın women. The sample of the study consist of 101 women between the ages of 20 and 60 years old who have been married for at least one year in order to collect data witness a group of study childhood trauma questionnaire was used to identify experiences of neglect and abuse cognitive emotion regulation questionnaire was used to identify the adaptive and non-adaptive cognitive emotion regulation strategies marital adjustments scale was used to identify where to adjustment in women in addition to sociodemographic information form, including age, education type of marriage, length of marriage, number of children economical status related questions. SPSS 22.0 package program was used for the analyses relationships between variables were analysed with Man-Whitney U test, Spearman's RHO correlation analyses, Kruskall Walls H test and T Test. Results of the study have the revealed that childhood traumas cognitive emotion regulation in marital adjustment are correlated with eachother. Marital adjustment were found to be positively related to the childhood traumas, accordingly as childhood traumas, total score and sub-scale score incrase, marital adjustment score also increases. In addition were found a positive relationship between marital adjustment total score and strategies positive reappraisel refocus and planing. The results of the study have been discussed in the light of the revelant literature.