Hayatı ve diplomatik kimliği ile Zeki Kuneralp
Zeki Kuneralp with his life and diplomatic identity
- Tez No: 770826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURHAN ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Biography, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Zeki Kuneralp, Ali Kemal, Cumhuriyet Dönemi Türk Dış Politikası, Büyükelçilik
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Cumhuriyet Döneminin seçkin diplomatlarından olan Zeki Kuneralp (1914-1998) hakkında bugüne kadar kapsamlı bir Türkçe eser hazırlanmış değildir. Kuneralp, gerek başkentte aldığı görevler vesilesiyle gerek yabancı memleketlerdeki elçilikleri sırasında her daim dış politikanın içinde olmuştur. Özellikle Kıbrıs Meselesi üzerine yoğun mesai harcayan isimlerden biridir. Bunların ötesinde çok dilli bir entelektüel olduğu kabul görmektedir. Ömrünün ciddi bir kısmını okuyarak, yazarak ve tefekkür ederek geçiren Kuneralp, arkasında birçok yazılı eser bırakmış olup kaleme aldığı anıları vesilesiyle bu eserin oluşmasında en geniş katkıya sahip olan kişidir. Yazmış olduğumuz eser Türk Dış Politikasına dair yorumlar içerse dahi merkezde Zeki Kuneralp'i anlatma gayretinde olmuştur. Bu amaca ulaşmaya çalışırken Kuneralp'in hayatında yaşadığı dramlar göz ardı edilememiştir. Aksine bahsi geçen trajedilere rağmen Zeki Kuneralp'in görevine olan yaklaşımı sorgulanmak istenmiştir. Bunu yaparken eserin akademik yönüne zarar vermemek adına tarafsız kalmak gayretinde olunmuş ancak olayların psikolojik yönü göz ardı edilmemiştir. 2019 yılı ve sonrasında, Boris Johnson'ın Birleşik Krallık başbakanı seçilmesi nedeniyle Türkiye'de, Zeki Kuneralp'in kim olduğuna dair merak artmıştır. Bunun neticesinde pek çok gazete, Ali Kemal ve Zeki Kuneralp hakkında köşe yazısı yazmaya başlamış ancak gelişmelere rağmen literatürdeki boşluk doldurulamamıştır. Tez çalışmamızın meydana gelmesinde Doç. Dr. Turhan Ada'nın bu mealdeki işareti vesile olmuştur. Anlaşıldığı üzere çalışmanın meydana gelmesindeki ilk amaç mevcut boşluğu doldurmaktır. Ardından Kuneralp'in mesleğine olan katkıları incelenerek Türk Dış Politikasının seyri anlaşılmaya çalışılmıştır. 40 yıl boyunca diplomat olarak çalışan Kuneralp, kendini“Sadece Diplomat”olarak tanımlamıştır. Emeklilik tarihi olan 1979 yılından sonra dahi hatırlanması, mesleğini nasıl ve ne derecede icra ettiğinin en büyük kanıtı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
No comprehensive Turkish work has been prepared until today about Zeki Kuneralp (1914-1998), one of the distinguished diplomats of the Republican Period. Kuneralp has always been involved in foreign policy, both on the occasion of his duties in the capital and during his embassies in foreign countries. He is one of the names who spend a lot of effort on foreign policy topics, especially on the Cyprus Issue. Beyond these, he is accepted as a multilingual intellectual. Kuneralp, who spent a significant part of his life by reading, writing and contemplating, has completed many literatures and is the person who has the largest contribution to the formation of this work, thanks to his memoirs. Even if the work we have written contains comments on Turkish Foreign Policy, it has made an effort to explain Zeki Kuneralp chiefly. While trying to reach this goal, the dramas that Kuneralp experienced in his life could not be ignored. On the contrary, despite the aforementioned tragedies, Zeki Kuneralp's approach to his task was questioned. While doing this, an effort was made to remain impartial in order not to harm the academic aspect of the work, however, the psychological aspect of the events was not ignored. Due to the election of Boris Johnson was elected Prime Minister of the United Kingdom in 2019 and later, the curiosity about who Zeki Kuneralp is in Turkey has increased. As a result, many newspapers started to write columns about Ali Kemal and Zeki Kuneralp, but despite the developments, the gap in the literature was noticeable. In the formation of our thesis, Assoc. Prof. Turhan Ada's sign in this meaning was instrumental. As it is understood, the first purpose of the study is to fill the existing gap. Then, the course of Turkish Foreign Policy was tried to be understood by examining the contributions of Kuneralp to his profession. Working as a diplomat for 40 years, Kuneralp defined himself as“Just a Diplomat”. The fact that he is remembered even after his retirement date in 1979 is the biggest proof of how and to what extent he performed his profession. Keyword: Zeki Kuneralp, Ali Kemal, Turkish Foreign Policy, Embassy.