Atopik dermatitli çocuklarda süt çocukluğu döneminde beslenmenin değerlendirilmesi
Evaluation of nutrition in infancy in children with atopic dermatitis
  1. Tez No: 770827
  2. Yazar: ASLI GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, süt çocukluğu, beslenme, anne sütü, Atopic dermatitis, infancy, nutrition, breast milk
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Atopik dermatit (AD); kronik, kaşıntılı, tekrarlayıcı ataklarla giden inflamatuar bir cilt hastalığıdır. Atopik dermatit, astım ve alerjik rinokonjonktivit (ARC) gibi alerjiye bağlı hastalıkların da bebeklik döneminde değişen immün sistem gelişiminin bir sonucu olduğu düşünülmektedir. Anne sütünün immün sistem hücreleri, immünoglobulin ve lizozimler gibi moleküller aracılığıyla patojenlere karşı immün savunma mekanizmasında etkin rol oynadığı gösterilmiştir. Bu çalışmamızda, atopik dermatit tanısı alan çocuklarda hayatın ilk 6 aylık sürecinde anne sütü ve/veya formül mama ile beslenme oranlarını değerlendirme amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 01 Mart 2021- 31 Ağustos 2022 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği polikliniğine müracaat eden ve ilgili uzman tarafından atopik dermatit tanısı konulan çocukların ebeveynleri üzerinde yapılmıştır. Çalışmaya toplam, 75 ebeveyn dahil edilmiştir. Ebeveynlere çalışma ile ilgili gerekli bilgilendirme yapıldıktan sonra yazılı onamları alınarak araştırmacılar tarafından hazırlanılan katılımcıların ve çocukların sosyodemografik özellikleri, özgeçmişi, ilk 6 ay beslenme şekli, annenin laktasyon dönemindeki beslenme şekli gibi bilgiler içeren 36 soruluk bir anket formu yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Veriler SPSS programı ile uygun testlerle analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 34,6±7,5 (min:19-maks:53) olarak bulunmuştur. Katılımcıların %85,3 (64)'ü ise üniversite mezunu, %17,3 (13)'ü evhanımı/çalışmıyor ve %80 (60)'i çalışıyordu. Katılımcıların %53,3 (40)'ünün geliri giderinden fazla ve %93,3'ü (70) sigara kullanmıyordu. Ebeveynlerin çalışmaya katılan çocuklarının 34' ü (%45,3) kız ve 41' i (%54,7) erkek olup, ortalama yaşları 4,2±5,1 (min: 0-maks: 17,0) ve ortanca yaşları ise 2,5 olarak bulunmuştur. Ebeveynleri çalışmaya dahil edilen atopik dermatitli çocukların atopik dermatit tanı yaşı ortanca değeri 4,0 ay olarak bulunmuştur. İlk 6 aya kadar tanı alanların oranı %56 (42)'dır. Ebeveynleri çalışmaya dahil edilen atopik dermatitli çocukların ilk 6 ayda %73,3 (55)'ü sadece anne sütü ile, %24 (18)'ü anne sütü ve formül mama ile geri kalan %2,7 (2) çocuk ise sadece formül mama ile beslenmiştir. Katılımcıların %37,3 (28)' ünün soy geçmişinde atopik dermatit tanısı vardır. Katılımcıların %58,6 (44)'sının daha önce astım, alerjik rinit, ekzema, ilaç veya besin alerjisi tanısı aldığı saptandı. Ebeveynleri çalışmaya dahil edilen atopik dermatitli çocukların %32 (24)'si daha önce astım, bronşit veya besin alerjisi tanısı almıştır. Atopik dermatitli çocukların %22,7 (17)'si yaşamın ilk 4 ayında antibiyotik kullanmıştır. Atopik dermatit tanı yaşı ile atopik dermatitli çocuğun cinsiyeti, ilk 6 ayda beslenme şekli, ilk 4 ay antibiyotik kullanımı, tıbbi özgeçmiş ve komorbid hastalıkları, ailede atopik dermatitli birey ve alerjik hastalık varlığı, ebeveynde alerjik hastalık ve alerjik rinit semptomları varlığı, evde evcil hayvan bulundurma durumu, annenin emzirme dönemindeki beslenmesi, çocuğun ev ortamında sigara dumanı maruziyeti arasındaki ilişki incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olmadığı saptanmıştır (p>0,05). Sonuç: Atopik dermatit tanısı alan hastaların hayatın ilk 6 aylık döneminde beslenme şekillerinin incelendiği çalışmamızda hastaların en fazla sadece anne sütü ile beslendiği tespit edilmiştir. Atopik dermatit tanı yaşı ile hayatın ilk 6 ayında beslenme şekli ve annenin laktasyon döneminde beslenme biçimi arasında bir ilişki bulunmamıştır. Anne sütünün atopik dermatit gelişimine karşı koruyucu etkisi olup olmadığını saptamak için daha detaylı çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Atopic dermatitis (AD); It is an inflammatory skin disease with chronic, itchy, recurrent attacks. Allergy-related diseases such as atopic dermatitis, asthma and allergic rhinoconjunctivitis (ARC) are also thought to be a result of the changing immune system development in infancy. It has been shown that breast milk plays an active role in the immune defense mechanism against pathogens through molecules such as immune system cells, immunoglobulin and lysozymes. In this study, we aimed to evaluate the rates of feeding with breast milk and/or formula in the first 6 months of life in children diagnosed with atopic dermatitis. Materials and Methods: The study was conducted on the parents of children who applied to the Health Sciences University Gülhane Training and Research Hospital Pediatric Health and Diseases Clinic between 01 March 2021 and 31 August 2022 and were diagnosed with atopic dermatitis by the relevant specialist. A total of 75 parents were included in the study. After the necessary information was given to the parents about the study, a questionnaire consisting of 36 questions, which was prepared by the researchers after obtaining their written consent, containing information such as the sociodemographic characteristics of the participants and the children, their background, the diet for the first 6 months, and the diet of the mother during the lactation period, was applied by face to face interview technique.The data were analyzed with the SPSS program with appropriate tests. Results: The mean age of the participants was found to be 34.6±7.5 (min:19- max:53). 85.3% (64) of the participants were university graduates, 17.3% (13) were housewives/not working, and 80 % (60) were working. The income of 53.3% (40) of the participants was more than their expenses and 93.3% (70) were non-smokers. Of the children of the parents participating in the study, 34 (45.3%) were girls and 41 (54.7%) were boys, with a mean age of 4.2±5.1 (min:0-max:17.0) and a median age was found to be 2.5. The median age of diagnosis of atopic dermatitis in children with atopic dermatitis whose parents were included in the study was 4.0 months. The rate of those who were diagnosed until the first 6 months was 56% (42). In the first 6 months, 73.3% (55) of the children with atopic dermatitis whose parents were included in the study were fed with breast milk only, 24% (18) fed breast milk and formula, the remaining 2.7% (2) the child was fed only formula. 37.3% (28) of the participants had a family history of atopic dermatitis. It was determined that 58.6% (44) of the participants had previously been diagnosed with asthma, allergic rhinitis, eczema, drug, or food allergy. 32% (24) of the children with atopic dermatitis whose parents were included in the study were previously diagnosed with asthma, bronchitis, or food allergy. 22.7% (17) of children with atopic dermatitis used antibiotics in the first 4 months of life. Age at diagnosis of atopic dermatitis, gender of the child with atopic dermatitis, diet in the first 6 months, antibiotic use in the first 4 months, medical history and comorbid diseases, a family history of atopic dermatitis and allergic disease, presence of allergic disease and allergic rhinitis symptoms in a parent, presence of a pet at home When the relationship between the mother's health status, the mother's nutrition during the breastfeeding period, and the child's exposure to cigarette smoke in the home environment was examined, it was found that there was no statistically significant relationship (p>0.05). Conclusion: In our study, in which the diets of patients diagnosed with atopic dermatitis were examined in the first 6 months of life, it was determined that the patients were mostly fed only with breast milk. No relationship was found between the age at diagnosis of atopic dermatitis and the diet in the first 6 months of life and the mother's diet during the lactation period. More detailed studies are needed to determine whether breast milk has a protective effect against the development of atopic dermatitis.