Teknoloji ile zenginleştirilmiş öğrenme ortamlarında mikro-kredilendirmenin geleceğinin değerlendirmesi: Bir Delphi araştırması
An evaluation of the future of micro-credentials in technology-enriched learning environments: A Delphi study
- Tez No: 770865
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK VOLKAN YÜZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mikro-kredilendirme, Teknoloji ile zenginleştirilmiş öğrenme ortamları, Yetişkin öğrenmesi, Yükseköğretim, Mikro yeterlilikler, Micro-credentials, Technology enriched learning environments, Higher education, Micro-qualifications
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırma, teknoloji ile zenginleştirilmiş öğrenme ortamlarında mikro-kredilendirmenin geleceğini değerlendirerek bir yol haritası çizmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda yürütülen araştırmada yetişkin öğrenmesi ve rizomatik öğrenme kuramları çalışmanın kuramsal çerçevesini oluşturmuştur. Araştırma nitel bir araştırma olup bütüncül tek durum çalışması olarak desenlenmiştir. Araştırmanın verileri delfi tekniği ile toplanmıştır. Araştırmada ilk turda 13, ikinci ve üçüncü turlarda 11 kişiden oluşan bir alan uzmanı grubunun dahil olduğu üç turdan oluşan bir delfi süreci yürütülerek araştırma verileri toplanmıştır. Çalışmanın kuramsal temelini oluşturan yetişkin öğrenmesi ve rizomatik öğrenme kuramları doğrultusunda bir kuramsal matris oluşturulmuş ve bu matristen elde edilen 10 yarı yapılandırılmış görüşme sorusu çalışmanın ilk turunda sorulan soruları oluşturmuştur. Birinci turda sorulan bu açık uçlu sorulardan elde edilen veriler içerik analiziyle, bu analizler sonucu elde edilmiş sonuçlardan oluşturulan 5'li likert tipi değerlendirme formlarından elde edilen veriler medyan ve çeyrekler arası genişlik ölçüleri hesaplanarak analiz edilmiştir. Bu çalışma sonucunda teknoloji ile zenginleştirilmiş öğrenme ortamlarında mikro-kredilendirme uygulamaları konusunda 5 kategori altında 42 ifadeden oluşan bir yol haritası (road map) elde edilmiştir. Araştırmanın sonuç ve öneriler bölümlerinde elde edilen veri setlerinin yorumlanmasıyla ortaya çıkan yol gösterici ifadelere yer verilmiştir. Tamamlanan bu çalışmanın sonucunda geliştirilen bu yol haritasının teknoloji ile zenginleştirilmiş öğrenme ortamlarına sahip kurumlarda mikro-kredilendirme uygulamaları yapmayı düşünen ya da mikro-kredilendirilmiş içerikleri kurum müfredatlarına dahil etmeyi düşünen uygulayıcılar ve araştırmacılar için rehberlik edebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to draw a roadmap by evaluating the future of micro-credentials in technology-enriched learning environments. In the research carried out for this purpose, lifelong learning, adult learning and rhizomatic learning theories formed the theoretical framework of the study. The research is a qualitative research and designed as a holistic single case study. The data of the research were collected by delphi technique. In the study, research data were collected by conducting a three-round delphi process involving a field expert group consisting of 13 people in the first round and then the rounds were completed with 11 field experts. A theoretical matrix was created in line with adult learning and rhizomatic learning theories, which constitute the theoretical basis of the study, and 10 semi-structured interview questions obtained from this matrix formed the questions asked in the first round of the study. The data obtained from these open-ended questions asked in the first round were analyzed by content analysis, and the data obtained from the 5-point Likert-scale evaluation forms formed from the results obtained as a result of these analyzes were analyzed by calculating the median and interquartile width measures. As a result of this study, a road map consisting of 42 items under 5 categories was obtained on micro-credentialing practices in technology-enriched learning environments. In the results and suggestions sections of the research, the guiding statements that emerged with the interpretation of the data sets obtained are included. It is thought that this road map developed as a result of this completed study can guide practitioners and researchers who are considering micro-creditial applications in institutions with technology-enriched learning environments or who are considering incorporating micro-credited content into their institution curricula.