Sekizinci sınıf öğrencilerinin grafik becerileri ve grafiğe uygun problem kurma becerilerinin incelenmesi
Examination of eightth grade students' graphic skills and their graphic problem positioning skills
  1. Tez No: 770876
  2. Yazar: MURAT ATAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLYAS KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik türleri, grafik oluşturma, uygun dönüşüm, problem kurma, Graph types, graph construction, appropriate conversion, problem posing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada Ortaokul Matematik Dersi Öğretim Programı bulunan grafikler konusuna ilişkin 8.sınıf düzeyindeki öğrencilerin verilere uygun grafik türü seçme ve oluşturma, grafik yorumlama, uygun dönüşümler yapma ve uygun problem cümlesi oluşturma yeterliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada yer alan araştırma grubu Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan bir ortaokulun 8. Sınıf kademesinde öğrenimin sürdüren kendini ifade edebilen, başarı seviyesi yüksek üç erkek ve üç kız olacak şekilde altı öğrenciden oluşmaktadır. Çalışma yöntemi, öğrencilerin grafikler ile alakalı becerilerini derinlemesine incelemeyi amaçladığından dolayı nitel araştırma metodu uygun görülmüştür. Çalışmanın amacına ulaşabilmek adına pilot uygulama yapılmış olup ve uzman görüşleri dikkate alınarak hazırlanan Grafik Görüşme Formu verilerek öğrencilerle gerekli klinik görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Klinik görüşmeler video kamera ile kayıt altına alındıktan sonra görüşmeler yazıya aktarılarak analize uygun hale getirilmiştir. Veri analizinde ise betimsel analiz yönteminden faydalanmıştır. Veri toplama araçları ile ulaşılan bulgular detaylı bir şekilde bakıldığında öğrencilerin verilere uygun grafik türü seçme ve oluşturma aşamalarında becerilerinin yeterli olduğu belirlenmiştir. Grafik yorumlama bölümünde öğrencilerin veri okuma ve veriler arası okuma düzeylerinde becerilerinin yeterli olduğu fakat veri ötesi okuma düzeyinde genel anlamda başarısız oldukları görülmüştür. Grafikler arası uygun dönüşümler aşamasında çizgi ve sütun grafiklerini yapabildiklerini ama daire grafiği ile ilgili dönüşümlerde zorluklar yaşadıkları görülmüştür. Son olarak dördüncü bölümde grafiğe uygun problem kurma kısmında kurulan problem cümlelerin ağırlıklı olarak alıştırma kategorisi ile alakalı olduğu ve problem kurma becerilerinin yetersiz olduğu ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgulara göre öğrencilerin grafiklerde veri ötesi okumada daha başarılı olabilmeleri için sınıf ortamında üstbilişsel beceri gerektiren etkinliklere daha çok yer verilmesi önerilebilir. Aynı şekilde grafikler arası dönüşümlerde daire grafiği örneğinde ön bilgi yetersizliğinden kaynaklı olumsuz durumların giderile bilmesi için sınıf içinde yapılan aktivitelerde ön öğretim uygulamalarına daha çok yer verilebilir. Öğrencilerin grafik ve grafiğe uygun problem kurma becerilerini geliştirebilmek için matematik öğretiminde ve ders araç gereçlerinde grafiksel çalışmalara daha fazla yer ve zaman ayrılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the abilities of the eighth grade students on the subject of graphics in the Secondary School Mathematics Curriculum, choosing and constructing the appropriate graphic type, interpreting the graphic, making appropriate conversions and posing appropriate problem sentences. The research group included in the study consists of six students, three boys and three girls, who are able to express themselves and have a high level of success, who continue their education in the 8th grade of a secondary school in the Southeastern Anatolia Region. The qualitative research method was deemed appropriate because the study method aimed to examine the students' skills related to graphics in depth. In order to reach the aim of the study, a pilot scheme was made and the necessary clinical interviews were conducted with the students by giving the Graphic Interview Form, which was prepared by taking into account the expert opinions. After the clinical interviews were recorded with a video camera, the interviews were transcribed and made suitable for analysis. In data analysis, descriptive analysis method was used. When the findings obtained with the data collection tools were examined in detail, it was determined that the students' skills were sufficient in the stages of choosing and constructing the appropriate graphic type. In the graphic interpretation section, it was seen that the students' skills in reading data and reading between data were sufficient, but they were generally unsuccessful in reading beyond data. It was observed that they were able to make line and bar charts during the appropriate conversions between graphs, but they had difficulties in conversion of the pie charts. Finally, in the fourth chapter, it was revealed that the problem sentences formed in the problem posing section according to the graph were mainly related to the exercise category and that the problem posing skills were insufficient. According to the findings, it can be suggested that more activities that require metacognitive skills should be included in the classroom environment so that students can be more successful in reading beyond data in graphics. Likewise, in order to eliminate the negative situations caused by the lack of prior knowledge in the example of the pie chart in the conversations between the graphs, more pre-teaching practices can be included in the activities carried out in the classroom. More space and time can be allocated to graphical studies in mathematics teaching and course materials in order to develop students' problem posing skills in accordance with graphics and graphics.