Determination of genetic variations of chickpea, lentil and almond genotypes stored in the Jordanian gene bank using PCR-based molecular markers
PCR tabanlı moleküler markırlar kullanılarak Ürdün gen bankasında saklanan nohut, mercimek ve badem genotiplerinde genetik varyasyonun bel,rlenmesi
  1. Tez No: 770946
  2. Yazar: GHENA JABER RADI AL HMOUD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL SÖZEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki genetik kaynakları, Tohum gen bankası, ISSR, SCoT, Genetik çeşitlilik, Plant genetic resources, Seed genebank, ISSR, SCoT, Genetic diversity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Ürdün'ün farklı bölgelerinden toplanıp NARC Ürdün Tohum Genbankasında koruma altına alınan bazı nohut ve mercimek aksesyonları ile bazı yerel badem genotipleri ve kültür çeşitlerinin sahip olduğu genetik çeşitlilik ISSR ve SCoT markırlar kullanarak tespit edilmiştir. Nohut genotipleri için ISSR ve SCoT primerlerinden elde edilen polimorfizm ortalaması ve PIC değerleri sırasıyla % 72 ve % 75, 0.17 ve 0.26'dır. STRUCTURE analizinde SCoT markırlar ISSR'den daha bilgilendirici bulunmuştur. Mercimek genotiplerinde ISSR ve SCoT primerlerindeki polimorfizm ortalaması ve PIC değerleri sırasıyla %92 ve %89, 0.24 ve 0.27 olarak bulunmuş, kültür ve yabani ırklar arasındaki yüksek genetik benzerlik değerleri iki markırla da gösterilmiştir. STRUCTURE analizinde ISSR markırlarıyla 2, SCoT markırlarıyla 3 farklı popülasyon elde edilmiştir. Badem genotiplerinde ise ISSR ve SCoT primerlerinde polimorfizm ortalaması sırasıyla % 90 ve % 93 iken, her iki belirteçte de PIC değeri 0.25 olarak hesaplanmıştır. Badem genotipleri arasındaki genetik benzerlik değerleri, iki markır için neredeyse aynı değerlerde bulunmuştur. ISSR markırlarıyla yapılan STRUCTURE analizi çalışılan çeşit ve genotipleri 3 gruba ayırmıştır, SCoT markırları ise çeşit ve yabani genotipleri ayıran 2 populasyon oluşturmuştur. Ürdün'ün bitki türleri, özellikle de baklagiller ve yabani akrabaları için genetik çeşitlilik üzerine yapılan çalışmalar çok azdır, çalışma sonuçlarımız bu alanda katkıda bulunmuştur. ISSR ve SCoT markırlarından elde edilen bulgular tohum gen bankasındaki örneklerin karakterizasyonu için de önemli veriler sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The genetic diversity of some chickpea and lentil accessions collected from different regions adapted from the Jordanian Seed Genebank presented in NARC with some cultivated almond and local wild genotypes were determined using ISSR and SCoT markers. For chickpea genotypes the polymorphism average and PIC values obtained from ISSR and SCoT primers were 72% and 75%, 0.17 and 0.26, respectively. In STRUCTURE analysis, SCoT markers were found to be more informative than ISSR. For lentil genotypes the polymorphism average and PIC values in ISSR and SCoT primers were found to be 92% and 89%, 0.24 and 0.27, respectively, and high genetic similarity values were found between local and wild landraces demonstrated by the both markers. In STRUCTURE analysis, 2 different populations were obtained with ISSR markers and 3 different populations with SCoT markers. In almond genotypes the polymorphism average in ISSR and SCoT primers were 90 % and 93 % respectively, while the PIC value was 0.25 in both markers. The genetic similarity values between the cultivated and wild almond genotypes were high and almost the same for the two markers. The ISSR marker showed to be more informative than SCoT marker evaluated by STRUCTURE analysis which produced three populations instead of two. Studies on genetic diversity for Jordanian plant species, especially legumes and their wild relatives, are very few, our study results have contributed to this area. The findings obtained from ISSR, and SCoT markers provided important data for the characterization of the samples inside the seed genebank.