The use of colors in cinema: Impact of colors on audience's mood
Sinemada renklerin kullanımı: Renklerin izleyicinin ruh haline etkisi
- Tez No: 770959
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL NEZİH ORHON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Renkler, İzleyicinin ruh hali, Wes Anderson, Görsel Dil, Duygular, Colors, Audience's mood, Wes Anderson, The Visual Language, Feelings
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Sinemada renk estetik, sembolik ve anlatısal bir unsurdur. Bu amaçla, filme alınmasından post prodüksiyona kadar sinematografik görüntülerin üretimine bağlı araçlarımızla düşünülür, dönüştürülür, hatta manipüle edilir. Renklerin insan ruh hali üzerindeki etkisine hâkim olmak ve anlamak gerekir. Wes Anderson'ın filmleri, filmin olay örgüsünün anlatısını yürütebilecek unsurlar olarak temsil ve görsel dilin kullanımında ilgi çekici bir vaka çalışmasıdır. Filmleri, mimari temsillerle karşılaştırılabilir bir mantık kullanılarak inşa edilmiştir. Geometriler, perspektifler, dokular ve renkler, anlaşılabilir ve duyarlı arasında, kavram ile görüntü arasında aracılık yapabilen bir sinyal kodu oluşturmak için kullanılır. Bu tez, renklerin izleyicinin ruh halini nasıl etkilediğinin yanı sıra renk hakkında konuşma ve algılama şeklimiz üzerine bir yansıma sunuyor. Kullanılan renk paletlerinin hikâyenin anlatımına nasıl yardımcı olduğunu ve dolayısıyla izleyicilerin duygularını nasıl etkilediğini görmek için Wes Anderson'ın ünlü filmleri The Budapest Hotel 2014 ve Moonrise Kingdom 2012'nin bir analizi. Bu tez, ekranda gördüğümüz renkleri algılama şeklimizi sorgulamaktadır. Bu yaklaşımda renklerin tarihini, bilimsel temellerini ve renklerin psikolojisini bilmek projenin daha iyi anlaşılmasını sağlar. Anderson'ın filmleri için kullanılan ikili analiz kaydı, yalnızca diğer film yapımcılarının eserlerine değil, aynı zamanda diğer görsel anlatı türlerine de uygulanabilen genel bir analiz tekniğinin izi olabilir.
Özet (Çeviri)
Color in cinema is an aesthetic, symbolic and narrative element. For this purpose, it is thought out, transformed, even manipulated, through our tools linked to the production of cinematographic images, from filming to post-production. It is necessary to master and understand the influence of colors on the human mood. Wes Anderson's films are an intriguing case study in the use of representation and visual language as elements capable of executing the film plot's narrative. His films are built using a logic comparable to that of architectural representations. Geometries, perspectives, textures, and colors are used to create a code of signals capable of mediating between the comprehensible and the sensitive, between the concept and the image. This thesis offers a reflection on how colors impact the audience's mood, also on our way of perceiving, and talking about color. An analysis of Wes Anderson's famous films The Budapest Hotel 2014 and Moonrise Kingdom 2012 to see how the used color palettes helps in the narration of the story therefore impacting the feelings of the viewers. This thesis questions our way of perceiving colors that we see on screen. In this approach, knowing the history of colors, its scientific base, and the psychology of colors allows better understanding for the project. The twofold register of analysis utilized for Anderson's films might become a trace of a generic technique of analysis, applicable not just to other filmmakers' works, but also to other types of visual narrative.