Yeni tanı diffüz büyük B hücreli lenfoma hastalarında klinik prognostik faktörler ile FDG PET/BT'de tüm vücut metabolik tümör volümünün hastalık sağkalımı üzerine etkisi
The effect of whole body metabolic tumor volume and clinical prognostic factors on disease survival on PET-CT in newly diagnosed diffuse large B-cell lymphoma patients
  1. Tez No: 770981
  2. Yazar: HAMİDE BETÜL GÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF AKDOĞAN, DOÇ. DR. SİBEL GÖKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: DBBHL, PET/BT, SUVmax, WBTLG, WBMTV, DLBHL, PET/BT, SUVmax, WBTLG, WBMTV
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Lenfoma tüm kanserlerin %3'ünü oluşturmakla birlikte, non-Hodgkin lenfoma (NHL), tüm hematolojik kanserler arasında birinci sırada yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, yeni tanı diffüz büyük B hücreli lenfoma (DBBHL) hastalarında klinik prognostik faktörler ile başlangıç evreleme 18F-Fluorodeoksiglukoz pozitron emisyon tomografi/bilgisayarlı tomografi (18F-FDG PET/BT) görüntülemede elde edilen maksimum standart uptake değeri (SUVmax), tüm vücut metabolik tümör volümü (WBMTV) ve tüm vücut total lezyon glikolizis (WBTLG) değerleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve bu parametrelerin hastalık sağkalımı üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Yöntem: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Nisan 2014 ve Şubat 2020 tarihleri arasında hematoloji polikliniği ve servisindeki hastaların dahil edildiği ve en az iki yıllık yaşam sürelerinin izlendiği retrospektif, kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Bulgular: Bu çalışmaya toplamda 68 hasta (%43 kadın, %57 erkek) dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 64,91  11,7 idi. Tüm hastaların başlangıç evrelemede tedavi öncesi FDG PET/BT görüntülemeleri mevcuttur. FDG PET/BT'de WBMTV değeri ile White Blood Cell (WBC) (r=0,257, p=0,034), Hemoglobin (Hb) (r=-0,312, p=0,01), Nötrofil sayısı (Neu) (r=0,273, p=0,024), Mean Corpuscular Volume(MCV) (r=0,291, p=0,016), Kreatinin (r=0,269, p=0,027), Laktat Dehidrogenaz(LDH) (r=0,524, p=0,001), Total Protein (r=-0,270 p=0,026),, Albümin (r=-0,264, p=0,029) sağkalım süresi (r=-0,657, p=0,001) ve WBTLG (r=0,928, p=0,001) arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmıştır. Benzer şekilde WBTLG değeri ile Hb (r=-0,274, p=0,024), Neu (r=0,249, p=0,041), LDH (r=0,557, p=0,001), SUVmax (r=0,278, p=0,022), WBMTV (r=0,928, p=0,001) seviyeleri arasında anlamlı korelasyon saptandı. Tanı anında elde edilen WBMTV (p0,001) ve WBTLG (p0,001) değerlerinin, tedavi sonrası progresyon izlenen hastalarda remisyon ile seyreden hastalara oranla istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır. Yaşam süresinin referans alındığı incelemede WBMTV (AUC=0,909, Cut Off=243,99, p0,001) ve WBTLG (AUC=0,896 Cut Off=2041,305, p0,001) değerleri için belirlenen cut off değerleri istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Yine progresyon süresinin referans alındığı incelemede WBMTV (AUC=0,829, Cut Off =176,88, p0,001) ve WBTLG (AUC=0,806, Cut Off=1547,5, p0,001) için belirlenen cut off değerleri istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Anlamlı bulunan cut off değerleri referans alınarak WBMTV (p0,001) ve WBTLG (p0,001) için ayrı ayrı sağkalım incelemesi yapılmıştır. Her iki değişken içinde sağ kalım değerleri arasında bulunan fark istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Sonuç: Yeni tanı DBBHL hastalarında tedavi öncesi başlangıç evrelemede tüm vücut metabolik aktif tümör yükününün göstergeleri olan WBMTV ve WBTLG değerlerinin, progresyon, prognoz ve sağkalımı öngörmede etkili parametreler olduğu sonucuna varılmıştır. Bu parametrelerin klinik risk skorlamaları ile birlikte kullanılması ve entegre bir risk modeli oluşturulması, tedavinin daha iyi bireyselleştirilmesine izin verecek ve daha doğru hasta seçimine yol açacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Although lymphoma constitutes 3% of all cancers, Non-Hodgkin Lymphoma (NHL) ranks first among all hematological cancers. This study aims to compare the relationship between clinical prognostic factors and maximum standardize uptake ratio (SUVmax), whole body metabolic tumor volume (WBMTV) value measured in fluorodeoksiglycose (FDG) positron emission tomography/computed tomography (PET/CT) imaging at initial staging and investigate these parameters' effects on disease survival in newly diagnosed diffuse B-cell lymphoma (DBBHL) patients. Method: This is a retrospective, cross-sectional and descriptive study in which patients in the hematology outpatient clinic and service of Recep Tayyip Erdogan University Medical Faculty Hospital between April 2014 and February 2020 were included and their survival times of at least two years were followed. Results: A total of 68 patients (43% female, 57% male) were included in this study. The mean age of the patients was 64.91  11.7. All patients have pre-treatment FDG PET/CT scans at initial staging.WBMTV value in FDG PET/CT with White blood cell(WBC) (r=0.257, p=0.034), Hemoglobin(Hb) (r=-0.312, p=0.01),Neutrophil count(Neu) (r=0.273, p=0.024), Mean Corpuscular Volume(MCV) (r=0.291) , p=0.016), Creatinine (r=0.269, p=0.027), Laktat Dehidrogenaz(LDH) (r=0.524, p=0.001), Total Protein (r=-0.270 p=0.026), Albumin (r=-0.264, p=0.029) ) survival time (r=-0.657, p=0.001) and WBTLG (r=0.928, p=0.001) statistically significant correlation was found). Similarly, WBTLG value and Hb (r=-0.274, p=0.024), Neu (r=0.249, p=0.041) LDH (r=0.557, p=0.001), SUVmax (r=0.278, p=0.022), WBMTV A significant correlation was found between (r=0.928, p=0.001) levels. WBMTV (p0,001)) and WBTLG (p0,001) values obtained at the time of diagnosis were statistically significantly higher in patients with progression after treatment than in patients with remission. The cut-off values determined for WBMTV (AUC=0.909, Cut Off=243.99, p0.001) and WBTLG (AUC=0.896 Cut Off=2041,305, p0.001) values were found to be statistically significant in the study, in which life expectancy was taken as a reference. Again, in the study, in which the progression time was taken as a reference, the cut-off values determined for WBMTV (AUC=0.829, Cut Off=176.88, p0.001) and WBTLG (AUC=0.806, Cut Off=1547.5, p0.001) were found to be statistically significant. Survival analyzes were performed separately for WBMTV (p0.001) and WBTLG (p0.001), based on the cut-off values found to be significant. The difference between survival values in both variables was statistically significant. Conclusion: WBMTV and WBTLG values of baseline tumor metabolic volume before treatment effectively predict disease progression, prognosis, and recovery in newly diagnosed DLBCL patients. Its use with clinical risk scoring and creating an integrated risk model will lead to more accurate patient selection, allowing better treatment individualization.