Süt ve süt mamülleri sanayiinde küçük ve orta ölçekli işletmelerin yapısı, sorunları ve çözüm yolları
Structures of small and medium scale-firms, their problems and solution possibilities in the dairy industry
- Tez No: 77104
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ YURDAKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Süt ve mamulleri, Küçük ve orta ölçekli işletmeler, Kısmi verimlilik, Dairy Industry, Small and Medium Scale-Firms, Partial Productivity II
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
öz DOKTORA TEZİ SÜT VE SÜT MAMULLERİ SANAYİİNDE KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİN YAPISI, SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI Kasım ŞAHİN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL Yıl: 1998, Sayfa: 167 Jüri: Prof. Dr. Şinasi AKDEMİR : Doç Dr Bahri KARLI Süt ve mamulleri sanayinde faaliyet gösteren 81 küçük ve orta ölçekli sanayi işletmesiyle anket çalışması yapılmıştır. Araştırmada süt ve mamulleri sanayinin yapısı ve sorunları incelenmiş, çözüm önerileri sunulmuştur. Türkiye'de işyeri sayısı, çalışan sayısı ve katma değer olmak üzere üç önemli göstergeye bakıldığında, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ülkemizin gerek sosyal gerekse ekonomik dokusunda önemli bir yere sahip olduğu görülür. İncelenen süt ve mamulleri işletmelerinde peynir, yoğurt, süt, tereyağı, ayran, çökelek, lor ve diğer ürünler üretilmektedir. Bu ürünlerin bir kısmı işletmelerde üretilen ana ürünleri oluştururken, bir kısmı da yan ürün veya belirli dönemlerde üretilen ürünler olarak karşımıza çıkmaktadır. İncelenen süt ve mamulleri işletmelerinden % 60,5'inde atıl kapasite sorunu varken, atıl kapasiteye neden olan sorunları içerisinde en önemlisi, satış güçlüğü ve hammadde yetersizliğidir. İşletmelerin süt temininde karşılaştıkları en önemli sorunlar; bozuk sütler, yağsız sütler, su katıntılı sütler, süt yetersizliği ve karşılıklı güven eksikliğidir. İncelenen işletmelerde ortalama kapasite kullanım oranı % 61,4'dür. İşletmelerde üretilen ürünlerin genel olarak kapasite kullanım oranlan; pastörize süt % 65,2, beyaz peynir % 61,5, kaşar peyniri % 48,6, tulum peyniri % 32,9, yoğurt % 63,4, tereyağı % 50,0, ayran % 51,6, çökelek % 43,7, lor % 53,9'dur. Genel olarak süt ve mamulleri üreten işletmelerin ürünlerinde randıman durumu; açık sütte 99,6, pastörize sütte 90,5, beyaz peynirde 14,9, kaşar peynirinde 9,3, tulum peynirinde 9,1, yoğurtta 90, 1 ' dur. Süt ve süt mamulleri sanayindeki 81 işletmedeki 1995 yılı itibariyle günlük işgücü saati basma ödenen ortalama ücret 116.266 TL' dır. İşgücü saati başına kullanılan ortalama hammadde değeri ise 1.558.412 TL dir. Süt ve süt mamulleri sanayindeki işletmelerde ortalama verimlilik oranı 1,6 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS STRUCTURES OF SMALL AND MEDIUM SCALE- FIRMS, THEIR PROBLEMS AND SOLUTION POSSIBILITIES IN THE DAIRY INDUSTRY Kasım ŞAHİN DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL Year: 1998, Pages: 167 Jury: Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL Prof. Dr. Şinasi AKDEMİR : Assoc.Prof.Dr. Bahri KARLI 81 small and medium scale-firms running business in dairy industry were surveyed. In this research structures and problems of dairy industry were investigated and recommendations for solution were presented. Considering the three important indicators which are number of firms, workers and value added, it can be understood that small and medium scale-firms have a significant place in Turkey from social and economic standpoints. In the investigated firms cheese, yogurt, butter, ayran, çökelek, lor and other dairy products have been produced. Some of these are main products and some others are secondary products or products produced only in certain terms. 60,5 % of the investigated firms have idle capacity problem. Difficulties in sales and inadequacy of raw materials are the most outstanding problems causing idle capacity. The most important problems of the investigated firms for obtaining raw milk are spoiled milk, milk without fat, water added milk, inadequacy of milk and lack of reliability to each other. Average capacity usage rate in the investigated firms is 61.4 %. In general capacity usage rates for products produced in the investigated firms are 65.2% for pasteurized milk, 61.5% for white cheese, 48.6% for kashar cheese, 32,9% for tulum cheese, 63.4% for yogurt, 50.0% for butter, 51.6% for ayran, 43.7% for çökelek and 53.9% for lor. In general outputs for products produced in the investigated firms are 99.6 for fresh milk, 90.5 for pasteurized milk, 14.9 for white cheese, 9.3 for kashar cheese, 9. 1 for tulum cheese and 90. 1 for yogurt. Average hourly wage is 116,266 TL in investigated 81 firms in dairy industry as of 1995. Average raw material value per manpower hour is 1,558,412 TL. Average productivity rate is calculated as 1.6 in dairy industry firms.