Bileşik ısı güç sistemlerinin bölgesel ısıtma ve soğutmada kullanılması
Use of cogeneration systems at district heating and cooling
  1. Tez No: 77105
  2. Yazar: MUSTAFA GÜVERCİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN BÜYÜKALACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cogeneration Systems, Heat Recovery, District Heating and Cooling Technology. n
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ BİLEŞİK ISI GUÇ sistemlerinin BÖLGESEL ISITMA VE SOĞUTMA'DA KULLANILMASI MUSTAFA GÜVERCİN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Assist Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACA Yıl : 1998, Sayfa : 109 Jüri : Prof. Dr.-Ing. Tuncay YILMAZ : Assist. Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACA : Assist. Prof. Dr. Ahmet PINARBAŞI Enerji, günümüzde insan hayatında ve endüstriyel gelişmelerde ve dünyanın heryerinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Enerji harcaması, enerji korunumu ile birlikte bileşik ısı güç sistemlerinin kurulması ile azaltılabilir. Bu sistemlerin en önemli özelliği aynı yakıt kaynağından, aynı anda elektrik ve ısı üretimi sağlayarak bu ısı enerjisinin hem ısıtma hem de soğutma teknolojisinde kullanılabilir olmasıdır. Sistemin enerji sektöründeki yeri, önemi belirlendikten sonra, Çukurova Üniversitesi için böyle bir sistemin kurulmasının ekonomik olup olmayacağını belirlemek amacıyla bir fizibilite çalışması yapılmıştır. Sistemin analizi gaz motoru ve gaz türbini için yapılmış olup, hangi sistemin mevcut sistemden daha ekonomik olduğu araştırılmıştır. Anahtar Kelime : Bileşik Isı Güç Sistemi, Isı Geri Kazanımı, Bölgesel Isıtma ve Soğutma Teknolojisi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS USE OF COGENERATION SYSTEMS IN DISTRICT HEATING AND COOLING MUSTAFA GÜVERCİN UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING Supervisor : Assist Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACA Year : 1998, Pages : 109 Jury : Prof. Dr.-Ing. Tuncay YILMAZ : Assist. Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACA : Assist. Prof. Dr. Ahmet PINARBAŞI Energy, nowadays, plays a very important role for human life and developments of industry throughout the world. Energy consumption can be reduced by applying energy conservation along with installing cogeneration systems. The special feature of this system is the capability of producing electricity and process heat simultaneously from the same fuel source and use of the heat energy either for heating or cooling technology. After investigation of the importance and role of cogeneration systems, a feasibility study of this kind of systems has been carried out for the Çukurova University to find out their advanteges and disadvantegous. The analysis has been performed for gas motor and gas turbine, and these systems have been compared with the existing system in Çukurova University.