NOAA uydu verileri kullanarak Çukurova Bölgesinde bitki örtüsünün belirlenmesi
Determination of vegetation in Çukurova region by using NOAA satellite datas
- Tez No: 77103
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT PEŞTEMALCİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Bitki İndeksi, Uzaktan Algılama, NOAA-AVHRR Verisi, Görüntü İşleme, Sınıflandırma, Vegetation Index, Remote Sensing, NOAA- 14 AVHRR Data, Image Working, Classification. II
 - Yıl: 1998
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, Mayıs, Temmuz, Eylül ve Ekim 1997 yılı Çukurova Bölgesi NOAA- 14 AVHRR (Advanced High Resolution Radiometer) görünür ve yakın kızılötesi verileri kullanılmıştır. Bu verilerden NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) değerleri PC uyumlu ERDAS paket programı kullanılarak hesaplanmış ve karşılaştırılmıştır. Bölgede, coğrafi ve mevsim koşulları göz önüne alınarak 6 tip genel örtü sınıfı saptanmıştır. 1997 yılına ait aylık görüntülerin NDVI değerleri işlenerek, bitki indeksi değerlerinin değişimi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, NOAA- 14 AVHRR (Advanced High Resolution Radiometer) visible and near infrared datas for Çukurova Region dated in May, July, September and October in 1997 were used. NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) values were calculated and compared from this data by using PC compatible ERDAS softwere packet programme. In this region, 6 types general cover classes were determined acording to conditions of seasons and geography. The changing of the vegetation index values were examined by processing NDVI values of monthly images in 1997.