Madde bağımlılarında bağımlılık şiddeti,kişilerarası problemler ve cinsel doyum
  1. Tez No: 771080
  2. Yazar: ALEV GAMZE AKBAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDE ÇELİKAY SÖYLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Madde Bağımlılığı, Bağımlılık Şiddeti, Cinsel Doyum, Kişilerarası İlişkiler, Substance Abuse, Addiction Severity, Sexual Satisfaction, Interpersonal Relations
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı madde bağımlısı olan bireylerde bağımlılık şiddeti, kişilerarası problemler ve cinsel doyumları arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi'nde madde bağımlılığı tedavisi gören 18- 55 yaş aralığındaki yetişkin ve araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden bireyler oluşturmuştur. Örnekleme yöntemi amaçsal örnekleme olarak belirlenmiştir. Araştırmaya katılmaya gönüllü olan bireylerden araştırmacı tarafından hazırlanan, Katılımcı Kişisel Bilgi Formu doldurmaları istenmiştir. Daha sonra sırasıyla Bağımlılık Profil İndeksi- Klinik formu, Kişilerarası Problemler Envanteri Döngüsel Ölçeği ve Yeni Cinsel Doyum Ölçeği uygulanmıştır. Kişilerarası problemler envanteri döngüsel ölçeği ile bağımlılık profil indeksi alt boyut arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönde ve zayıf düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Yeni cinsel doyum ölçeği ile bağımlılık profil indeksi alt boyut arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönde ve zayıf düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Bağımlılık profil indeksi klinik, depresyon alt boyutunun, kişilerarası problemler envanteri döngüsel ölçeğini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Bağımlılık profil indeksi dürtüsellik alt boyutunun kişilerarası problemler envanteri döngüsel ölçeğini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Madde kullanan gençlerin kişilerarası yaşadıkları problemleri çözme ve ruh sağlıklarını korumak adına planlamalar yapılması ve bu eğitimlerde aktif rol alması önerilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between addiction severity, interpersonal problems and sexual satisfaction in substance addicted individuals. The study group consisted of adults between the ages of 18-55 who were treated for substance addiction in Pembe Köşk Psychiatric Hospital and individuals who voluntarily agreed to participate in the research. The sampling method was determined as purposive sampling. Individuals who volunteered to participate in the study were asked to fill in the Participant Personal Information Form prepared by the researcher. Then, Addiction Profile Index-Clinical form, Interpersonal Problems Inventory Cyclic Scale and New Sexual Satisfaction Scale were applied respectively. A statistically significant, positive and weak correlation was found between the interpersonal problems inventory cyclical scale and the addiction profile index subdimension. A statistically significant, positive and weak correlation was found between the new sexual satisfaction scale and the addiction profile index subdimension. Addiction profile index statistically significantly predicts clinical depression sub-dimension, interpersonal problems inventory cyclical scale. The impulsivity sub-dimension of the addiction profile index predicted the interpersonal problems inventory cyclical scale in a statistically significant way. It is recommended that young people who use substances make plans to solve their interpersonal problems and protect their mental health, and take an active role in these trainings.