Erkek alkol/madde bağımlılarında, çocukluk çağı travmasının öfke, agresyon ve dürtüsellikle ilişkisi
The relationship of childhood trauma with anger, aggression and impulsiveness in male alcohol/substance dependents
- Tez No: 271770
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT EVREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: bağımlılık, çocukluk çağı travması, agresyon, dürtüsellik, addiction, childhood trauma, aggression, impulsivenessContact Address: [email protected]
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Çocukluk çağında travmalar, kazalar, doğal felaketler yanında kötüye kullanım ve ihmal şeklinde olabilir. Çocukluk çağında kötüye kullanım ve ihmal özellikle tekrarlayıcı olduğunda alkol ya da alkol dışı madde bağımlılığı da dahil erişkinlik dönemindeki birçok psikiyatrik bozukluk ile ilişkilendirilmektedir. Çocukluk çağında kötüye kullanım öyküsü alkol/madde bağımlılarında sıktır. Ayrıca agresyon ve dürtüsellik gibi kişilik özellikleri alkol/madde kullanım bozuklukları ile ilişkilidir. Çocukluk çağı travmaları, erişkin dönemdeki dürtüsellik, öfke ve agresyon ile bağlantılıdır. Bu çalışmanın amacı detoksifikasyonunu tamamlamış alkol ve alkol dışı madde bağımlılığı olan hastalarda, çocukluk çağı travmasının araştırılması ve çocukluk çağı travmasının, dürtüsellik öfke ve agresyonu içeren kişilik özellikleri ile ilişkisini saptamaktır. Ayrıca çocukluk çağı travması ve bu kişilik özellikleri arasındaki bu ilişkinin, anksiyete, depresyon ve alkol/madde kullanımına bağlı sorunların şiddeti üzerine etkisinin araştırılması planlanmıştır.Yöntem: Çalışmaya alkol/madde kullanımı nedeniyle Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi) kliniğinde yatarak tedavi gören, DSM-IV ölçütlerine göre alkol bağımlılığı tanısı alan, detoksifikasyonunu tamamlamış ardışık 100 hasta ve DSM-IV ölçütlerine göre madde bağımlılığı tanısı alan ardışık 100 hasta olmak üzere toplam 200 hasta alınmıştır. Araştırmaya alınan hastalara bu çalışma için hazırlanmış yarı yapılandırılmış Sosyodemografik Veri Formu (SVF) ve Çocukluk Çağı Kötüye Kullanımı Soru Listesi (ÇÇKKLS), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (Childhood Trauma Questionnaire; ÇÇTÖ-28), Michigan Alkolizm Tarama Testi (Michigan Alcoholism Screening Test; MATT), Beck Depresyon Envanteri (Beck Depression Inventory; BDE), Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (The State-Trait Anxiety Inventory; DKE, SKE), Barratt Dürtüsellik Ölçeği (Barrat Impulsiveness Scale; BDÖ-11), Sürekli Öfke-Öfke Tarzı Ölçeği, (The State-Trait Anger Scale; SÖÖTÖ), Buss-Perry Agresyon Ölçeği (Buss-Perry Aggression Questionnaire; BPAÖ) uygulanmıştır.Bulgular: Çocukluk çağı kötüye kullanım ya da ihmali olan grubun (%53), diğer gruba (%34) göre daha yüksek oranda çalışmadığı saptandı. Ancak aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Benzer şekilde çocukluk çağı kötüye kullanım ya da ihmali olan grubun eğitim seviyesi daha düşüktü, ancak aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Eğitim süreleri karşılaştırıldığında; çocukluk çağı kötüye kullanım ya da ihmali olan grubun eğitim süresinin, diğer grubun eğitim süresine göre daha kısa olduğu saptandı. Çocukluk çağı kötüye kullanım ya da ihmali olan grupta, ilk madde kullanım yaşı ve düzenli olarak madde kullanmaya başlama yaşı daha düşüktü. Tedavi girişimi açısından karşılaştırıldığında, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Çocukluk çağı kötüye kullanım ya da ihmali olan grupta, ailede madde kullanımının daha yüksek oranda olduğu görüldü. Alkol bağımlılarında ailede alkol kullanım öyküsü, madde bağımlılarında ailede madde kullanım öyküsünün yüksek olduğu görüldü. Çalışmaya katılan hastaların 118'inde (%59) çocukluk çağı kötüye kullanımı ya da ihmali vardı. Çocukluk çağı kötüye kullanım ya da ihmal öyküsü olan 118 hastanın 50'si alkol, 68'i madde bağımlısı idi. Çalışmaya katılan hastaların %22.5'inde bir tip kötüye kullanım ya da ihmal, %18'inde iki tip kötüye kullanım ya da ihmal, %13 'ünde üç tip kötüye kullanım ya da ihmal ve %5.5'inde dört tip kötüye kullanım ya da ihmal öyküsü vardı. Madde bağımlılarında fiziksel kötüye kullanım, duygusal kötüye kullanım ve ihmal oranı alkol bağımlılarına göre daha yüksekti. Alkol veya madde bağımlıları cinsel kötüye kullanım açısından karşılaştırıldığında ise istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Özkıyım girişiminin, madde bağımlılarında (%43), alkol bağımlılarına (%23) göre daha yüksek oranda olduğu görüldü. Kendini yaralama davranışı madde bağımlılarında (%75), alkol bağımlılarına (%49) göre daha yüksek oranda saptandı. Çocukluk çağı kötüye kullanım ya da ihmali olan grupta kavgaya karışma ve karakolluk olma oranının daha yüksek olarak saptandı. Cezaevi yaşantılarına bakıldığında, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görüldü. Çocukluk çağı kötüye kullanım ya da ihmali olan grupta, özkıyım girişimi ve kendini yaralama davranışının istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha fazla olduğu görüldü. Çocukluk çağı kötüye kullanımı ya da ihmali öyküsü olanlarda Beck Depresyon Envanteri ve Sürekli Kaygı Envanteri ortalama puanları ileri derecede anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Benzer şekilde kötüye kullanım öyküsü olanlarda Durumluk Kaygı Envanteri ortalama puanı anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Michigan Alkolizm Tarama Testi ortalama puanları karşılaştırıldığında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Kötüye kullanım öyküsü olanlarda Sürekli Öfke-Öfke Tarzı Ölçeğinin ?sürekli öfke?, ?öfke içte? ve ?öfke dışa? alt boyut ortalama puanları daha yüksek; ?öfke kontrol? alt boyut ortalama puanı daha düşük saptandı. Benzer şekilde, kötüye kullanım öyküsü olan grupta, Buss-Perry Agresyon Ölçeğinin ?fiziksel agresyon?, ?sözel agresyon?, ?öfke? ve ?düşmanlık? alt boyut ortalamaları daha yüksekti. Kötüye kullanım ve ihmal öyküsü olan grupta, Barrat Dürtüsellik Ölçeğinin ?dikkatsel dürtüsellik?, ?motor dürtüsellik?, ?plansızlık dürtüselliği? ve ?toplam dürtüsellik? ortalama puanları yüksek saptandı. Forward Lojistik Regresyon incelemesinde, Buss-Perry Agresyon Ölçeği'nin ?Fiziksel Agresyon? ve ?Düşmanlık? alt boyutu ile Barrat Dürtüsellik Ölçeği'nin ?Motor Dürtüsellik? alt boyutunun alkol/madde bağımlılarında çocukluk çağı kötüye kullanımı ya da ihmali ile ilişkili olduğu saptandı. Benzer şekilde Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği-28 (ÇÇTÖ-28)'in bağımlı değişken olduğu Stepwise doğrusal regresyon incelemesi sonucunda, Sürekli Öfke-Öfke Tarzı Ölçeği'nin ?Öfke Dışa? alt boyutu, Barrat Dürtüsellik Ölçeği'nin ?Motor Dürtüsellik? alt boyutu ve Buss-Perry Agresyon Ölçeği'nin ?Düşmanlık? alt boyutunun alkol/ madde bağımlılarında çocukluk çağı travması ile ilişkili olduğu saptandı.Sonuç: Alkol/ madde bağımlılarında çocukluk çağındaki travmatik yaşantılar ile, yüksek öfke, düşük öfke kontrolü, agresyon ve dürtüsellik gibi kişilik özellikleri ilişkilidir. Bağımlılarda öfke, agresyon ve dürtüsellik ile ilişkili olabilecek; yaş, bağımlılık şiddeti (MATT ile ölçülen), depresyon (BDE ile ölçülen), durumsal ve sürekli anksiyete (DKE-SKE ile ölçülen) gibi değişkenler kontrol edildiğinde öfke, agresyon ve dürtüsellik alt boyutları arasından; ?Motor Dürtüsellik? ve ?Düşmanlık? hem çocukluk çağı kötüye kullanımı ya da ihmali varlığı ile, hem de çocukluk çağı travma şiddeti ile (ÇÇTÖ-28 ile ölçülen) ilişkilidir. Ayrıca ?Fiziksel Agresyon? çocukluk çağı kötüye kullanımı ya da ihmali varlığı ile, ?Öfke Dışa? ise çocukluk çağı travma şiddeti ile (ÇÇTÖ-28 ile ölçülen) ilişkilidir. Yani bağımlılar arasında çocukluk çağı travma öyküsü olanlarda üzerinde çalışılması gereken boyutlar bunlardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Childhood trauma can be in the form of abuse and/or negligence, besides accidents and natural disasters. Abuse and negligence in childhood, especially when repetitive, is associated with many psychiatric disorders including alcoholic or non-alcoholic substance use disorders, in adulthood,. Abuse history in childhood is often seen in alcohol/substance dependents. Personality traits like aggression and impulsiveness are related with alcohol/substance use disorders as well. Childhood traumas are associated with impulsiveness, anger and aggression in adulthood. The goal of this study is, to explore childhood trauma in patients with alcoholic and non-alcoholic substance abuse and to determine the relationship between childhood trauma and personality traits including impulsiveness, anger and aggression. Moreover, it was planned to investigate the effect of the relationship between childhood trauma and personality characteristics on the intensity of the problems regarding anxiety, depression, and alcohol/drug usage.Method: A total of 200 patients, who had been admitted to Bakirkoy State Hospital for Psychiatric and Neurological Disorders, AMATEM (Alcohol and Substance Addiction Treatment and Research Center) Clinic with alcohol/substance use disorders were included in our study. 100 of these patients were consecutive patients who had been diagnosed with alcohol addiction according to DSM-IV-TR criteria and they had completed their detoxification. The other 100 had been diagnosed with substance addiction according to DSM-IV-TR criteria. Sociodemographical Data Form (SVF) which had been prepared and partially structured for this study and Childhood Abuse Questionnaire List (ÇÇKLS), Childhood Trauma Questionnaire (ÇÇTÖ-28), Michigan Alcoholism Screening Test (MATT), Beck Depression Inventory (BDE), The State-Trait Anxiety Inventory (DKE, SKE), Barratt Impulsiveness Scale (BDÖ-11), The State-Trait Anger Scale (SÖÖTÖ), Buss-Perry Aggression Questionnaire were used to evaluate the subjects.Findings: We found that, the group with childhood abuse or negligence has a higher rate of unemployment (53%) compared to the other group (34%). Yet, the difference was not statistically significant. Similarly, the level of education of the group with childhood abuse or negligence was lower, but the difference was not statistically significant. When levels of education were compared, duration of education of the group with childhood abuse or negligence was shorter compared to the other group. In the group with childhood abuse or negligence, age at initial substance use and age at the beginning of regular substance use was younger. When compared in terms of treatment attempts, no statistically meaningful difference was determined between the two groups. Substance use rate in the families of the group with childhood abuse or negligence was higher. We found that alcohol abuse history in the families of alcohol dependents; substance abuse history in the families of substance dependents are higher. There was a history of childhood abuse or negligence in 118 (59%) of the patients who have participated in the study. Of the 118 patients who had a history of childhood abuse or negligence, 50 were alcohol dependents, 68 were substance dependents. There was one type of abuse or negligence history in 22.5%, two types of abuse or negligence history in 18%, three types of abuse or negligence history in 13% and four types of abuse or negligence history in 5.5% of the patients who have participated in the study. Among substance dependents, physical abuse, emotional abuse and negligence rate was higher than the same rate in alcohol dependents. There was no statistically significant difference between alcohol and substance dependents when compared in terms of sexual abuse. We found that suicide attempts were higher in substance dependents (43%) compared to alcohol dependents (23%). Self mutilative behavior was found to be higher in substance dependents (75%) than in alcohol dependents (49%). Subjects of the group with childhood abuse or negligence, more frequently got involved in fights and spent more time in custody. In terms of time served in prison, there was no statistically significant difference between the two groups. Number of attempted suicide and self mutilative behavior was higher in the group with childhood abuse or negligence with a statistically significant trait. The average scores in Beck Depression Inventory and The Trait Anxiety Inventory were significantly higher in the group with childhood trauma and abuse. Similarly, in patients with abuse history, the average score for State-Trait Anxiety Inventory was significantly higher. Average scores of Michigan Alcoholism Screening Test, were not different to a significant degree between the two groups. In patients with abuse history, the ?trait anger?, ?anger in? and ?anger out? subdimensional average scores were higher and average score for ?anger control? subdimension was lower of The State-Trait Anger Scale. Similarly, in the group with abuse history, the average scores of ?physical aggression?, ?verbal aggression?, ?anger? and ?hostility? sub dimensions of Buss-Perry Aggression Questionnaire were higher. In the group with abuse history, the average scores for ?attentional impulsiveness?, ?motor impulsiveness?, ?planlessness impulsiveness? and ?total impulsiveness? of Barrat Impulsiveness Scale were high. In Forward Logistical Regression inspection, the ?Physical Aggression? and ?Hostility? subdimensions of Buss-Perry Aggression Questionnaire and ?Motor Impulsiveness? subdimension of Barrat Impulsiveness Scale with to be associated of childhood abuse or negligence in alcohol/substance dependents Similarly, it was determined that the Childhood Trauma Questionnaire-28 (ÇÇTÖ-28) is a dependant variable, as a result of stepwise linear regression inspection, the ?anger out? subscale of Continuous Anger-Anger Type Questionnaire, the ?Motor Impulsiveness? subscale of Barrat Impulsiveness Inventory and the ?Hostility? subscale of Buss-Perry Aggression Inventory with to be associated of childhood Conclusion: In alcohol/drug dependent individuals, the childhood traumatic experiences were related with certain personality characteristics such as high-level of anger, low-level of anger control, aggression, and impulsivity. In dependent individuals; when the variables; which can be related with anger, aggression and impulsivity; such as age, intensity of dependence (measured by MATT), depression (measured by BDE), state and trait anxiety (measured by DSE-SKE); were controlled; certain sub-dimensions of anger, aggression and impulsivity such as ?motor impulsiveness? and ?hostility? were found related with the existence of childhood abuse, neglect and the intensity of childhood trauma (measured by ÇÇTÖ-28). In addition, while ?physical aggression? was related with the existence of childhood abuse and neglect; anger-out was related with the intensity of childhood trauma (measured by ÇÇTÖ-28). So, these dimensions need to be investigated among dependent individuals with childhood trauma history.