İmâm Mâtürîdi'nin Te'vîlâtü'l-Kur'ân adlı eseri bağlamında Nisâ Sûresi 26-27-28. âyetlere göre irâde hürriyeti
Freedom of will according to 26th, 27th, and 28th verses of Surah al-Nisa in the context of İmâm Mâturîdî's work Te'vilatü'l-Kur'ân
  1. Tez No: 771085
  2. Yazar: GÜLFER DAYI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, İrâde, Hürriyet, Mâtürîdî, Mezhep, Görüş, Tafsir, Will, Freedom, Mâtürîdî, Sect, Opinion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
İrâde hürriyeti eski din ve kadim felsefelerde tartışılan çok önemli bir konudur. Aynı şekilde İslâm'da da tartışılmış ve konu etrafında birçok görüş ortaya çıkmıştır. Bu tezimizde İmâm Mâtürîdî'nin Te'vîlâtu'l-Kur'ân adlı eseri bağlamında Nisâ Sûresi 26-27-28. âyetlerine göre irâde hürriyeti konusundaki görüşleri araştırma konusu yapılmıştır. Çalışmada öncelikle İmâm Mâtürîdî'nin hayatı ve eserlerine kısaca değinildi. İlgili âyetlerin açıklamasına geçilmeden önce araştırmanın ana konusunu teşkil eden irâde kavramıyla ilgili bilgiler verildi. Akabinde irâde kavramıyla bağlantılı olan Kader, Kaza, İlim, Kudret, Fiiller, Kesb, Rızık ve Ecel kavramları kısaca açıklandı. Söz konusu ön bilgilerde İslam düşünce ekollerinin konuya yaklaşımları kısaca zikredildi. Araştırmanın ikinci bölümünde ise Nisâ sûresinin ilgili ayetleri farklı tefsir kaynaklarından araştırılarak müfessirlerin konuya yaklaşımı ele alınmıştır. Daha sonra İmam Mâtürîdî'nin ilgili ayetlere ve mezkûr ayetler bağlamında irade konusuna yaklaşımı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Freedom of will is a very significant issue discussed in ancient religions and philosophies. This topic is also discussed in İslâm and many different opinions have emerged over the years. In this thesis, I studied İmam Mâtürîdî's opinons concerning freedom of will by examining his work Te'vîlâtü'l-Kur'ân and 26th, 27th, and 28th verses of Surah al-Nisa. At the first hand, I briefly mentioned the life and works of İmam Mâtürîdî. Before it comes to our main topic, I described the concept of will as focal point of our study. Later, I defined the concepts of kader, kaza, kudret, fiiller, kesb, rızık, and ecel. I categorized and defined the va-riety of will in terms of its perpetrators. Thereafter, I defined the will according to sunni and other sects. In the second chapter, I made a defition of Surah al-Nisa and a content analysis of this Surah and examined the reason for its revelation. I mentioned the opinios of some of first and last classical glossators concerning Surah al-Nisa. Finally, İmâm Mâturîdî's opinios about Surah al-Nisa were studied by examining his work Te'vîlâtu'l-Qur'ân.