Ağır COVID-19 pnömonisi geçiren hastaların 3. ay radyolojik ve fonksiyonel değerlendirmesi
Patients with severe COVID-19 pneumonia3rd month radiological and functional evaluation
  1. Tez No: 771137
  2. Yazar: MEHTAP HAFIZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SEZAİ TAŞBAKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: SARS-CoV-2, COVID-19, Bilgisayarlı Tomografi, Koronavirüs Hastalığı, İzlem, SARS-COV-2, COVID-19, Computed Tomography, Coronavirus Disease, Follow-up
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve Amaç: Covid-19'a bağlı ağır pnömoni, ciddi solunum yetmezliği ve/veya mekanik ventilasyon gereksinimi olan hastalarda, taburculuk sonrası klinik ve radyolojik düzelmenin nasıl ve ne kadar sürede gerçekleştiği net olarak bilinmemektedir. Bu hastalarda sekel bulguların gelişip gelişmeyeceği, sekel bulgular gelişirse bunların semptom ve klinik bulgulara ne kadar yansıyacağı merak konusudur. Buradan yola çıkarak Covid-19'u ağır geçiren bireylerde radyolojik olarak kontrol bilgisayarlı tomografide sekel bulguların varlığını, klinik semptomların değerlendirilmesini ve bunların solunum fonksiyon testlerini ne düzeyde etkilediğinin değerlendirilmesini amaçlayan bir çalışma dizayn ettik. Solunum fonksiyonlarında kayıp olan hastalarda yatışı süresince aldığı tedavilerle arasındaki bağlantıyı değerlendirmek de diğer bir amacımızı oluşturmaktaydı. Gereç ve Yöntem: Ulusal, tek merkezli, prospektif çalışmamıza Mart 2020-Ekim 2020 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları yataklı servis ve/veya yoğun bakımda ağır pnömoni tablosunda takip edilerek taburcu edilen 61 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilme ve dışlanma kriterlerini karşılayan hastalara taburculuk tarihinden ortalama 3 ay sonra kontrol randevusu düzenlenerek, tüm hastalara detaylı sistemik semptom sorgulaması yapılarak izlemde devamlılık gösteren, yeni eklenen yakınmalar kaydedildi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Solunum Fonksiyon Testi Laboratuvarı'nda solunum fonksiyon testi yapıldı ve aynı gün Ege Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi (HRCT) çekildi. Bulgular: 61 hastaya taburculuk sonrası ortalama 114 (±22) günde kontrol randevusu düzenlenmiş ve detaylı semptom sorgulaması yapılmıştır. Hastaların %71'inde (n=44) devam eden veya izlemde yeni gelişen yakınma tariflenmiştir. En sık tariflenen yakınma %58,5'inde görülen efor dispnesi olup, bunu ikinci sıklıkta %41'inde görülen nefes darlığı takip etmektedir. Üçüncü sıklıkta %26'sında görülen halsizlik, dördüncü sıklıkta %19'unda görülen kuru öksürük yakınması saptanmıştır. 57 hasta, taburculuk sonrası kontrollerinde SFT ile değerlendirilmiştir. Ortalama FVC değeri 3470 mL (±998), beklenene göre ortalama %97; ortalama FEV1 değeri 2832 mL (±795), beklenene göre ortalama %98; FEV1/FVC oranı beklenene göre ortalama %82 olarak ölçülmüştür. Çekilen kontrol BT'lerde hastaların %67'sinde sekel bulgular izlenmiştir. Sekel bulgular bilateral, multifokal, diffüz ve periferik dağılım paternine uymaktadır. Özel radyolojik paternlere bakıldığında sekel bulguların en büyük kısmını hastaların %78'inde görülen mozaik patern oluşturmaktadır. Bunu sırasıyla 6 %68 parankimal bant, %56 buzlu cam alanları ve %34 fibrozis bulguları takip etmektedir. Sekel bulgu gelişimine etki eden faktörler değerlendirildiğinde yaş (p=0.002), LDH (p=0.01) değeri sekel bulgularla anlamlı düzeyde ilişkili bulunmuştur. Uygulanan tedavilerin sekel bulgu gelişimine bir etkisi gözlenmemiştir. MV uygulanan hasta grubundaki sekel bulgulara bakıldığında fibrozis, parankimal bant ve BT'de tutulan lob sayısı istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde MV uygulanan hastalarda daha yüksek bulunmuştur (p=0.005, 0.04, 0.02). SFT ile sekel bulgular ilişkilendirildiğinde ise sekel bulgular olan grupta istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde FEV1 ve FVC mL cinsinden değeri ve FVC beklenene göre % değeri sekel kalan grupta daha düşük saptanmıştır (p=0.003, 0.003, 0.038). Sonuç: Covid-19'u ağır pnömoni tablosunda geçiren bireylerin taburculuktan 3 ay sonra %71'inin hala semptomatik olduğu, çekilen BT'lerde %67'sinde sekel radyolojik bulgular izlendiği saptanmıştır. Küresel pandemi koşularında hastalığın getirdiği morbiditeler, ekonomik ve sosyal sorunlar, iş gücü kaybı düşünüldüğünde Covid-19'u ağır olarak geçiren popülasyonun ileriye dönük izlenmesi önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Background and Aims: It is unclear how and how long the clinical and radiological recovery occurs after discharge in patients with severe Covid-19 pneumonia. It is a matter of curiosity whether sequela findings will develop in these patients, and if sequela findings develop, how much these will be reflected in the symptoms and clinical findings. From this point of view, we designed a study aiming to evaluate the presence of sequelae findings in radiological control computed tomography, evaluation of clinical symptoms and how they affect pulmonary function tests in individuals with severe Covid-19. Another aim was to evaluate the relationship between the treatments received during hospitalization in patients with loss of respiratory function. Material and Methods: Our national, single-center, prospective study included 61 patients who were discharged from Ege University Faculty of Medicine Chest Diseases Department inpatient service and/or intensive care unit with severe Covid-19 pneumonia between March 2020 and October 2020. Patients who met the criteria for inclusion and exclusion from the study were scheduled for a check-up appointment 3 months after the discharge date. We performed systemic symptom interrogation on all patients and recorded complaints that were persistent, newly added, or disappeared during follow-up. Pulmonary function test was performed at Ege University Faculty of Medicine Pulmonary Function Test Laboratory. And also, high resolution computed tomography (HRCT) was obtained on the same day at Ege University Department of Radiology. Results: A follow-up control was arranged for 61 patients on an average of 114 (±22) days after discharge, and detailed symptoms research were made. In 71% (n=44) of patients, ongoing or newly developed complaints were described. The most common symptom was exertional dyspnea in 58.5% (n=24), followed by shortness of breath in 41% (n=17), fatigue in 26% (n=11) and dry cough in 19% (n=8). 57 patients were evaluated with PFT at their post-discharge controls. Mean FVC 3470 mL (±998) predicted 97%, mean FEV1 2832 mL (±795) predicted 98%, FEV1/FVC ratio was measured as an average of 82%. In control CT scans, sequelae were observed in 67% of the patients. The sequelaes were described bilateral, multifocal, diffuse and peripheral distribution pattern. When the special radiological patterns are examined, the mosaic pattern, which is seen in 78% of the patients, constitutes the largest part of the sequelae findings. This is followed by parenchymal bands 68%, ground glass areas 56% and fibrosis findings 34%, respectively. When the factors affecting the development of sequelae were evaluated, age (p=0.002) and high LDH (p=0.01) ​​were found to be 8 significantly associated with sequelae findings. No effect of the medical treatments of Covid- 19 on the development of sequelae was observed. Considering the sequelae findings in the MV applied patient group, fibrosis, parenchymal band, and the number of lobes involved in CT were found to be statistically significantly higher in MV patients (p=0.005, 0.04, 0.02). When PFT findings and sequelae were compared, FEV1 and FVC values ​​in mL and the FVC % values were lower ​​in the group with sequelae (p=0.003, 0.003, 0.038). Conclusions: It was determined that 71% of patients who had Covid-19 with severe pneumonia were still symptomatic 3 months after discharge, and sequelae radiological findings were observed in 67% of CT scans. Considering the morbidities, economic and social problems, and loss of work force brought by the disease in global pandemic conditions, it is important to follow-up patients who have had severe Covid-19 pneumonia.