Endüstriyel pazarda satın alma kararının kültürler bazında incelenmesi oluklu mukavva kağıdı sektöründe bir araştırma
Cultural examination of purchase decision in the industrial market a research in the corrugated paper industry
- Tez No: 771136
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL BANU DAYANÇ KIYAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hofstede Kültür Boyutları, Endüstriyel Satın Alma Kararı, Pozitif Psikolojik Sermaye, Hofstede Dimensions of Culture, Industrial Purchase Decision, Positive Psychological Capital
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Endüstriyel pazarlarda satın alma kararının verilmesinin kültürel bazda incelenmesi ve bu ilişkide pozitif psikolojik sermayenin de satın alma kararının verilmesinde rolünün bulunduğu savunulmaktadır. Hofstede kültür boyutları endüstriyel ürünlerin satın alma kararı verilirken anlamlı bir rol oynamakta ve pozitif psikolojik sermayenin de bu ilişkide rolü bulunmaktadır. Bu kapsamda yapılan araştırmanın temel amacı, endüstriyel pazarda faaliyet gösteren oluklu mukavva üreticilerinin satın alma kararının kültürler bazında incelenmesi ve pozitif psikolojik sermayenin satın alma kararının verilmesinde rolü olup olmadığını tespit etmektir. Araştırma 48 ülkede faaliyet gösteren oluklu mukavva firmalarının satın alma departmanlarında uzmanlaşmış kişiler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Anket tekniği ile toplanan 385 adet veri, istatistik paket programları ile analiz edilmiştir. Öncelikle ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirlikleri sağlanmıştır. Sonrasında ölçeklere ait açıklayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Son olarak ise, araştırmaya ait hipotezleri test etmek maksadıyla regresyon analizleri yapılmıştır. Yapılan araştırmanın sonucunda; kültür boyutları, endüstriyel satın alma kararlarını anlamlı bir şekilde etkilediği ortaya çıkmıştır. İkinci olarak kültür boyutlarının pozitif psikolojik sermaye düzeylerini anlamlı bir şekilde etkilediği bulunmuştur. Son olarak pozitif psikolojik sermaye düzeyleri, endüstriyel satın alma kararlarını anlamlı bir şekilde etkilemekte olduğu görülmüştür. Bu sonuç, endüstriyel pazarlarda hizmet veren oluklu mukavva kağıdı üreticilerinin ve kullanıcılarının uluslararası pazarlardaki satış ve satın alma işlemlerinde kültürün rolüne önem vermesinin, ticari faaliyetlerdeki başarısına etkisinin olduğunu göstermektedir. Var olan bu ilişkide pozitif psikolojik sermaye, endüstriyel satın alma kararının başarılı bir şekilde sonuçlanmasını sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
It is argued that the cultural basis of the purchasing decision in industrial markets is examined and positive psychological capital also plays a role in making the purchasing decision in this relationship. Hofstede' cultural dimensions play a significant role in the purchasing decision of industrial products, and positive psychological capital also plays a role in this relationship. The main purpose of the research conducted in this context is to examine the purchasing decision of corrugated cardboard manufacturers operating in the industrial market on the basis of cultures and to determine whether positive psychological capital has a role in making the purchasing decision. The research was carried out on experts in the purchasing departments of corrugated cardboard companies operating in 48 countries. 385 pieces of data collected by questionnaire technique were analyzed with statistical package programs. First of all, the validity and reliability of the scales were ensured. Afterwards, explanatory factor analyzes of the scales were performed. Finally, regression analyzes were conducted to test the hypotheses of the research. As a result of the research; culture dimensions have been found to significantly affect industrial purchasing decisions. Secondly it was found that culture dimensions significantly affected positive psychological capital levels. Finally, positive psychological capital levels significantly affect industrial purchasing decisions. This result shows that the fact that the corrugated cardboard producers and users serving in industrial markets attach importance to the role of culture in sales and purchasing processes in international markets has an impact on their success in commercial activities. In this existing relationship, positive psychological capital ensures the successful conclusion of the industrial purchasing decision.