Serbest akışlı ve kapaklı dolusavakların bilgisayar yardımı ile hidrolik tasarımı
Computer aided hydraulic design of uncontrolled and gated spillways
- Tez No: 77116
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP YURTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Spillway, Channel, Surface Profile, Stilling Basin, Flood Routing n
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ SERBEST AKIŞLI VE KAPAKLI DOLUŞA VAKL ARIN BİLGİSAYAR YARDIMI İLE HİDROLİK TASARIMI Gülsüm GÜNGÖR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr. Recep YURTAL Yıl: 1998, Sayfa: 111 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Recep YURTAL : Prof.Dr. M.Salih K1RKGÖZ : Yrd.Doç.Dr. Zeliha SELEK Dolusavak, bir barajın kapasitesinden fazla gelen sularının mansaba aktarıldığı bölümüdür. Dolusavaklar yapıya herhangi bir zarar vermeden, barajdan atılmak üzere, yağış alanının hidrolojisinin incelenmesi ile belirlenen taşkın debisine göre boyutlandırılır. Dolusavaklar yaklaşım kanalı, eşik, boşaltım kanalı, enerji kinci yapı olmak üzere dört bölümden oluşur. Değişik tiplerde dolusavaklar vardır. Örneğin Kontrolsüz (Kapaksız) Dolusavaklar, Kontrollü (Kapaklı) Dolusavaklar, Kuyu Dolusavaklar, Yandan Alışlı Dolusavaklar vs. Bu çalışmada, Kotrolsüz (Kapaksız), Kontrollü (Kapaklı) ve Yandan Atışlı Dolusavakların boyutlandırılmasına yardımcı olacak genel amaçlı bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Program geliştirilirken uygulamada yaygınlıkla kullanılan hesap kriterleri kullanılmıştır. Programda dolusavağın hidrolik hesabına yaklaşım kanalından başlanır, daha sonra dolusavağın diğer bölümlerinin hidrolik değerleri hesaplanabilir. Anahtar kelimeler : Dolusavak, Yaklaşım Kanalı, Suyüzü Profili, Dinlendirme Havuzu, Taşkın Öteleme I
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS COMPUTER AIDED HYDRAULIC DESIGN OF UNCONTROLLED AND GATED SPILLWAYS GÜLSÜM GÜNGÖR DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist.Prof.Dr. Recep YURTAL Year: 1998, Pages: 111 Jury : Assist.Prof.Dr. Recep YURTAL : Prof. Dr. M.Salih KIRKGÖZ : Assist ProfDr. Zeliha SELEK Spillway is a section of a dam that is for spilling surplus water above the capacity. Spillways are designed to pass the spillway design flood which after a thorough study of the hydrology of the drainage area, has been decided to be carried past the dam, without failure of that structure. Spillways have five parts that Approach channel, Crest, Discharge, Stilling basin and finally lead water to an outlet channel. There is different types of spillways. For examples; Uncontrolled Spillway, Controlled (Gated) Spillway, Shaft Spillway, Side Channel Spillway vs. In this study a computer programme is devoloped for helping designing Uncontrolled, Gated, Side Channel Spillway. When the programme was devoloping, it was used hydraulic enters of DSI. The calculation hydraulic values of spillway is started from Approach channel. Then the other parts of spillway hydraulic values are calculated.