Wallman-Frink kompaktlamalar
Wallman-Frink compactification
  1. Tez No: 77115
  2. Yazar: ALİ İHSAN GENÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİKRET KUYUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Completely regular space, compactifications, normal base
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu çalışmada bir X uzayının ilk olarak 1938'de Wallman tarafından verilen ve daha sonra 1964'te Frink tarafindan geliştirilen bir yöntem ile Wallman-Frink kompaktlamaları inşa edilmiştir. Daha sonra bir X uzayının her kompaktlamasının Wallman-Frink olup olmadığı sorusu Özerinde durulmuş ve bu sorunun çözümü ayak uzaylara indirgenmiştir. Anahtar Kelimeler : Tam regüler uzay, kompaktlamalar, normal baz.
Özet (Çeviri)
In this work we construct the Wallman-Frink compactifications of an arbitrary topological space X. This method was first introduced by Wallman in 1938 and later developed by Frink in 1964. We also investigate whether every compactification of X is of Wallman-Frink type. We reduce this question to the case of discrete spaces.