Serrow-Urmiye (İran) bölgesinde yer alan mağmatik ve metamorfik kayaçların petrografisi, petrojenezi ve tektonik konumu
Petrography, petrogenesis and tectonic investigation of igneous and metamorphic rocks in Serrow area of Urmiye (Iran)
- Tez No: 77123
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET İŞLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Serrow-Iran-Yiiksekova, Metamorfic, gnesis, anatexis. IV
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ SERROW-URMIYE (İRAN) BÖLGESİNDE YERALAN MAGMATİK VE METAMORFİK KAYAÇLARIN PETROGRAFİSİ, PETROJENEZİ VE TEKTONİK KONUMU EBRAHİM ELY ASİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Fikret İŞLER Yıl: 1998 Sayfa: 85 Jüri Prof. Dr. Fikret İŞLER Prof. Dr. Mesut ANIL Prof. Dr. Fevzi BİNGÖL İnceleme alanı İran'ın batısında kalmakta ve Urmiye'nin 30km kuzeybatısında 150km~ lik bir alanı kapsamaktadır. Burada yer alan başlıca yerleşim birimleri Kahriz, Hamamlar, Gülanik, Bulargu, Sinjalik ve diğer köylerdir. Bu bölgede magmatik, metamorfik ve metamorfik olmayan sedimanter kayaçlar yüzeyler. Bölgenin en yaşlı kayaçlarını oluşturan Prekambriyen yaşlı Keher formasyonu mermer, gnays, amfibolit ve amfibolit şist, kataklastik granitten oluşur. Ayrılmamış volkanitier, granitler ve riyonitlerden oluşan Silvana karmaşığı bu Prekambiyen kayaçlarıyla tedrici dokanaklı olup, dokanak takibi oldukça güçtür. Diyorit, gabro ve diyabaz bileşimindeki dayklar bu kayaçları yer yer kesmektedir. Permiyen yaşlı dolomitik kireçtaşları bu metamorfikler üzerine uyumsuz olarak oturmuş olup, Kum formasyonuna ait Oligo-Miyosen yaşlı kireçtaşı ve kumtaşları da bu dolomitik kireçtaşları üzerine uyumsuzdurlar. Kuvaterner oluşuklaiyla eski ve genç taraçalar bu formasyonları örter. Gnayslar gözlü ve bandlı olmak üzere başlıca iki tip olup, kataklastik granitler bunların merkezinde yer almıştır. Yer yer şiştik bir özellik gösteren amfibolitlerinceleme alanın kuzey ve kuzeybatısında.yüzeyleri. İleri derecede tektonizma geçiren bu kayaçların mikroskopik incelemelerinde magmatik ve metamorfik kayaçlarda serizitleşme, kaolenleşme, epoditleşme ve kloritleşme gibi ikincil dönüşümler oldukça yaygındır. Kulunca çevresinden alınan paleontolojik kireçtaşı örnekleri içinde Oligo-Miyosen yaşını veren fosil grubları tayin edilmiştir. Keher formasyonu başta olmak üzere kırık ve çatlaklardan alınan ölçülerden Schmit (1925 )kontur diyagramdaki incelemeler yapılarak bölgede etkisi görülen sıkışma ve makaslama kuvvetler inin yöndenleri saptanmıştır. Magmatik ve metamorfik kayaçlardan yapılan 25 adet kimyasal analizlerde majör ve iz element içerikleri baz alınarak incelenen bir çok jeokimyasal diyagramda söz konusu bu kayaçların alkali ve kalkalkali özellikler taşıdığı ve tektonik ortam olarak da volkanik yay, çarpışma ürünü ve okyanus sırtı granitoyitleriyle ilgili oldukları saptanmıştır. Metamorfik kayaçların kökensel yorumuna olanak tanıyan diyagramlarla da inceleme alanındaki metamorfik kayaçların çoğunun orta köken taşıdıkları anlaşılmıştır. Anahtar Kelirreler: Serrow-Iran- Yüksekova, Metamorfik, gnays, anateksi U
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS PETROGRAPHY. PETROGENESIS AND TECTONIC INVESTIGATION OF IGNEOUS AND METAMORPHIC ROCKS IN SERROW AREA NORTHWEST OF URMIYE (IRAN) EBRAHIM EL YASİ DEPARTMENT OF GEOLOGY ENGINEERING INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Fikret İŞLER Year: 1998 Pages: 85 Jury Prof. Dr. Fikret İŞLER Prof. Dr. Mesut ANIL Prof. Dr. Fevzi BİNGÖL The study area covers 150 square kilometers of the region located at the 30 km north western part of Urmiye, in the west of Iran Kahriz, Gülanik, Bulargu, Sinjalik and other villages are the pirenciple settlement area of the region. Magmatic, metamorphic and sedimentary rocks, which are orginally not devired from the metamorphic rocks, crop out this region. Keher formation Precambriyen in age is composed of marble, gneiss, amphibolite, amphibolite schist and cataclastic granite. Silvana complex consists of unseparated volconics, granites and rhyolites and this unite has gradual contact with Pracambriyen aged rock units. It is very difficult, to follow this contact. These rocks are Sout from place to place with dykes whose compsition are dioritegabbro and diabase. Dolomittic limestons, Permian in age, are overlain uncomformably by these metamerfic rocks. In addition, limestone and sandstones. Oligo - Miocene aged, belonging to Kum formation spread over IIIunconformably these dolomiti c limestones. These formations are covered with Quaternary units and old and yang tracee Gneiss, looting under the cataclastic granites, have two types as orbicular and banded. Amphibolites, indicating schistosity, crop out north - north eastern part of the study area. The result of the microscopic investigation of these tectonic rocks, the secondary cycles of serisitation, kaolinization, chlositization and epidotization are determined from the magmatic and metamorfic rocks. The Oligo-Miocene fossil groups were identified from the limestone samples taken from the Kuluncu region. Schmid (1925) contour diagram was prepared with the measures taken from fractures and joints of Keher formation and the others, and was indicated the direction of the tension and shear strength affecting region depending on this diagram. 25 samples including magmatic and metamorfic rocks have been analyzed chemically, and prepared geochemical diyagrams according to the major and trace elements. The results of these diagrams, these rocks have alkalic and calc-alkalic characteristics, and been determined that these are related to volcanic arch, collision product, and granitoids of oceanic ridge. In the study area, metamorphic, rocks depending on the original interparation of the diagrams, are orto origin, for 140 minutes and than stopped.