Suda çözünebilir boyarmaddelerin metal komplekslerinin sentezi ve boyarmadde özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of metal complexes of water soluble dyes and investigation of their dyeing properties
- Tez No: 77122
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN SERİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Azoboyalar, Noniyonik, Schiff bazı, Metal Kompleksler, Azo Dyes, Nonionic, Schiff Base, Metal Complexes II
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
öz DOKTORA TEZİ SUDA ÇÖZÜNEBİLİR BOYARMADDELERIN METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE BOYARMADDE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ NURCAN BİRBiÇER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Selahattin Serin Yıl : 1998, Sayfa: 69 Jüri : Doç. Dr. Hasan Karaman : Prof. Dr. Hamit Boztepe : Doç. Dr. Osman Serindağ : Yard. Doç. Dr. Şermin Gül Bu çalışmada polioksietilen glikol“(-OCH2CH2)n-OH”grubu içeren yeni azo“(-N=N-)”ve Schiff bazı“(-CH=N-)”türü bileşikler ile bunların bazı geçiş metalleri (Ni++, Cu++ ve Co++) ile verdikleri koordinasyon bileşikleri sentezlenerek, yapılan ve tekstil elyaflarını (polyester ve pamuk ) boyama özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla, 2- (fen il azo)-4-nonyl fenil nonaoksietilen glikol, 2- (3'-nitro fenilazo)-4-nonyl fenil nonaoksietilen glikol, 2-(3'hidroksi fenilazo)~4-nonyl fenil nonaoksietilen glikol, N-(4-pentaoksietiIen glikol fenil) salisilaldimin ve N-(4-nonaoksietilen glikol fenil) salisilaldimin gibi polioksietilen glikol grubu içeren yeni azo ve schiff bazı ligandlarının nikel(II), bakır(II) ve kobalt(II)'nin tuzlan ile koordinasyon bileşikleri sentezlenerek yapıları elementel analiz, UV -visible, İR, *H-NMR ve kütle spektroskopi gibi çeşitli spektroskopik ve analitik yöntemlerden yararlanılarak karekterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS SYNTHESIS OF METAL COMPLEXES OF WATER SOLUBLE DYES AND INVESTIGATION OF THEIR DYEING PROPERTIES NURCAN BÎRBİÇER ÇUKUROVA UNIVERSITY SCIENCE INSTITUE CHEMISTRY DEPARTMENT Supervisor: Prof.Dr.Selahattin Serin Yean 1998, Pages: 69 jury : Doç.Dr.Hasan Karaman : Prof.Dr.Hamit Boztepe : Doç.Dr.Osman Serindağ : Yrd.Doç.Sermin Gül In this study, new azo compounds and Schiff bases containing polyoxyethylene glycol and their coordination compounds with some transition metals have been synthesised and their structural features and dyeing properties of textile fibres were investigated. For this purpose, the coordination compounds of polyoxyethylene containing Azo and Schiff base ligands such as 2-(phenyl azo)-4-nonyl phenyl nonaoxyethylene glycol, 2-(3'-nitro phenyl azo)-4-nonyl phenyl nonaoxyethylene glycol), 2-(3'hydroxy phenyl azo>4-nonyl phenyl nonaoxyethylene glycol, N-(4-pentaoxyethylene glycol phenyl) salicylaldimine and N-(4-nonaoxy ethylene glycol phenyl) salicylaldimine with nickel(H), copper(II) and cobaltÇU) salts were synthsised and their structural features were enlightened using elemental analysis, UV-visible, İR, İH-NMR and mass spectra.