Doğal ve kırmataş agreganın beton davranışı üzerine fiziksel ve ekonomik yönden etkileri
Naturel and crushed aggregates effects of physical and economical cases over the behavior of concrete
- Tez No: 77124
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİKE NAZİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton, Dayanım, Doğal ve Kırma Agrega, Durabilite, Geçirimsizlik, Concrete, Naturel and Crushed Aggregates, Srength, Durability, Unpermeability. n
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ DOĞAL VE KIRMATAŞ AGREGANIN BETON DAVRANIŞI ÜZERİNE FİZİKSEL VE EKONOMİK YÖNDEN ETKİLERİ SEDAT EREN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman :Doç. Dr. Atike NAZİK Yıl: 1998, Sayfa: 83 Jüri :Doç. Dr. Atike NAZİK :Prof. Dr. Fikret İŞLER :Prof. Dr. Servet YAMAN Yapıların ve pek çok alanda düzeltme ve düzenlemenin değişilmez parçası olan beton her geçen gün daha çok değer kazanmaktadır. İmalatta maliyet açısından, uygulamada ise işlenebilirlik, uzun ömürlülük, dayanım ve geçirimsizlik gîbi parametreler açısından beton üretimi hassasiyet gösteren bir konu olarak her an karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada yine üretime ışık tutmak maksadıyla iki farklı ocaktan alınan malzemelerle beton denemeleri yapılmıştır. Malzeme ocakları öncelikle oluşum ve jeolojik açıdan incelenmiştir. Ocaklardan biri doğal agrega ocağı diğeri ise kırma taş agrega ocağıdır. Doğal agrega ocağı, Osmaniye -Kadirli yolu üzeri 15'ci km. 'de Yeniköy mevkiindedir. Bu ocak ruhsat sahası 450 dönümdür. Kırmataş agrega ocağı ise Kırıkhan (HAT AY)-İslahiye yolu üzerinde 1 5 ' ci km. ' de Kara mağara Köyü -Gündüzlü mevkii Boz kaya tepesi altında yer almaktadır. TSE kriterlerine göre malzemeler kontrol edilip bu veriler ışığında beton karışımları hazırlanmıştır. Karışımlara uygun hazırlanan betonlardan numuneler alınıp dayanım testlerine tabi tutulmuştur. Testler neticesinde her iki agrega ocaği deneme betonlari dayanımları hemen hemen birbirine yakın çıkmıştır. Ancak doğal agrega ocağı deneme betonlarında suyun artışının beton üzerinde çok olumsuz bir etkide yaptığı görülmektedir. Ayrıca betonlar yüzey dayanım testlerine tabi tutulmuş, kırma taş ile imal edilmiş betonların yüzey dayanımının daha yüksek olarak çıktığı da gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS NATUREL AND CRUSHED AGGREGATES EFFECTS OF PHYSICAL AND ECONOMICAL CASES OVER THE BEHAVIOR OF CONCRETE SEDAT EREN DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor :Doç. Dr. Atike NAZİK Year: 1998, Pages 83 Jury :Doc. Dr. Atike NAZİK :Prof. Dr. Fikret İŞLER :Prof. Dr. Servet YAMAN Nowadays, the concrete which unchangeable bit of built and a lot of production area is got more value. Production of concrete is appear a more important subject infront of us because of economical case and durability, strenght, long life, impermeable etc. In this report concretes are tested from two different aggregates resources for help to production. First resource which crushed aggregate is located in the Osmaniye-Kadirli road on 15'th km.. Second resource which naturel aggregate is located on the North-East of Kirkhan. First, resources of aggregates is investigated about jeolojıcal forms and apperance of resources.First mine is naturel aggregate resource, second is crushed aggregate resource. All aggregates controlled from TSE limits and producted all concrete mix. Concrete mixes producted from designes and taken test cubes for strengt test. From test results, the strength of concretes of two aggregate resource is nearly each other. But in the strength of concrete which producted with naturel aggregates is down with add more mixing water. Both of two group concrete is conrolled with surface strength test. The test result of surface srength in the concrete which product with crushed aggregates is higher than the concrete producted with naturel aggregates.